Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Bojovali za svobodu. Odměnou jim jsou kopance a vězení

10.03.2010   redakce   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Bojovali za svobodu. Odměnou jim jsou kopance a vězeníMajid Tavakoli a Abdollah Momeni, dva íránští studenti, kteří se nebáli nasazovat krk v boji proti útlaku. Ozbrojené složky je "seberou" s pendreky v ruce přímo na teheránské koleji. Z vězení víme, že se s nimi nejedná dvakrát jemně. Člověk v tísni letos oběma udělil cenu Homo Homini. Jeden z nich si pro ni určitě nedojde...

Za rok 2009 získali cenu Homo Homini věznění íránští studentští vůdci Majid Tavakoli a Abdollah Momeni. Spolu s nimi bylo symbolicky oceněno íránské studentské hnutí v rozpětí dvou generací. Cenu Homo Homini uděluje společnost Člověk v tísni každoročně osobnostem, které se významně zasloužily o prosazování lidských práv, demokracie a nenásilného řešení politických konfliktů. Cenu převezmou zástupci obou studentů na zahájení festivalu Jeden svět ve středu 10. března 2010.

Oba ocenění sehráli významnou roli při formování íránského studentského hnutí, které získalo během posledních deseti let klíčovou roli v prosazování svobody slova a demokracie v Íránu,“ řekl Marek Svoboda, ředitel Centra pro lidská práva společnosti Člověk v tísni. „Íránští studenti jsou tradičně velmi aktivní v proreformních protestech. Následkem toho jsou dlouhodobě vystaveni sledování, bití, zatýkání a v souvislosti s povolebními protesty se jejich situace ještě zhoršila. Řada jich byla odsouzena na dlouhá léta do vězení.“

Oceněný Majid Tavakoli je studentem Teheránské technické univerzity. Za svoji činnost na obranu lidských práv byl v minulosti dvakrát vězněn, poprvé byl odsouzen v roce 2006. Naposledy byl zadržen 7. prosince 2009 na Den studentů po projevu, ve kterém otevřeně kritizoval íránský režim, nezákonné zatýkání demonstrantů a další porušování lidských práv. V lednu 2010 byl Majid Tavakoli za účast na protestech odsouzen k osmi letům vězení.

Po Tavakoliho zadržení byly v íránských státních médiích publikovány fotografie, na kterých je oblečen v ženských šatech, jež měl údajně na sobě při útěku z univerzitního kampusu. Podle všeho jde o snahu režimu Tavakoliho zesměšnit. Událost každopádně nastartovala solidární kampaň, ve které se stovky mužů a žen v Íránu i zahraničí nechaly vyfotit v tradičním ženském šátku hidžábu, aby tak vyjádřily Tavakolimu podporu.

Druhým laureátem ocenění se stal Abdollah Momeni, jeden z vůdců protestů z roku 1999, kdy studenti vystoupili na poklidné demonstraci proti zrušení reformistického deníku. Večer po demonstracích vtrhli do kolejí Teheránské univerzity ozbrojenci a studenty surově zbili. Během následujícího týdne se nepokoje rozšířily do ulic Teheránu a dalších měst a staly se největším povstáním od počátků islámské revoluce.

Abdollah Momeni působil jako dlouholetý mluvčí organizace Advar-e Tahkim Vahdat, která je aktivní při prosazování demokracie a obraně lidských práv. V červnu 2009 byl zatčen při povolebních demonstracích a později odsouzen na 8 let za účast na povolebních shromážděních a aktivitách proti národní bezpečnosti. Podle výpovědí svědků je Momeni ve vězení vystavován hrubému zacházení.

Podle posledních zatím nepotvrzených zpráv byl Abdollah Momeni propuštěn v neděli 7. března 2010 na kauci na pět dní před opětovným nástupem do vězení. Zprávu o udělení ceny Homo Homini si tak možná vyslechne na svobodě.

Společnost Člověk v tísni každoročně uděluje cenu Homo Homini osobnostem, které se významně zasloužily o prosazování lidských práv, demokracie a nenásilného řešení politických konfliktů.

Zdroj: Člověk v tísni



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.1311 s