Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Když mě brali za homosexuála

10.03.2010   Kateřina Sovová   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Když mě brali za homosexuálaPráce detektiva je někdy skutečně tvrdá. Tím spíš, pokud je jeden zapřísáhlý katolík a je nucen rozlousknout případ, kde se to „sodomity“ jen hemží. Dokud nás smrt nerozdělí neboli další Případy detektiva Murdocha.

Zabít a oloupit někoho v jeho svatební den, navíc ještě v kostele, na to už musí mít člověk opravdu skutečně pevný žaludek. Ten se ovšem u vandráka, jakým je starý Dan, dá docela očekávat. Jenomže byl to opravdu on, kdo sprovodil ženicha ze světa? Nemohla v té vraždě hrát svou roli i Wendellova odlišná sexuální orientace, koncem devatenáctého století přece jen ještě hodně tabuizovaná a společností odsuzovaná? Anebo to všechno bylo úplně jinak a policie se od samého začátku vydává pro naprosto špatné stopě? Murdoch je o tom přesvědčen čím dál tím víc.
Zdroj ČT

 

Kříž se dá použít na různé věci...


Epizoda Dokud nás smrt nerozdělí (Till Death Do Us Part) seriálu Případy detektiva Murdocha staví poprvé Williama před nelehké rozhodnutí: pevně vštípená víra anebo zdravý rozum? Pochopitelně, ne vždy musí věřící rozhodovat tak radikálně. Pokud se ovšem nejedná o otázku homosexuality neboli sodomie Toronta konce 19.století, nic jiného mu nezbývá.

Ožehavou otázku začlenění homosexuálů do heterosexuální společnosti změnil ve viktoriánských dobách v palčivý problém případ spisovatele Oscara Wildea, obviněného otcem svého milence ze „sodomie“. Homosexuálům, poté veřejně označovaným jako „rozvraceči základu státu-rodiny“ tak nezbývalo, než své vášně držet zatraceně zkrátka či nezřídka skrývat pod příkrov manželství s často nic netušící ženou. Stejně jako Anglie, z níž mnozí homosexuálové utíkali ve snaze nalézt jinde tolerantnější útočiště, také Kanada nepatřila mezi místa, kde osoby vyznávající sexuální náklonnost ke stejnému pohlaví měly na růžích ustláno. Nakonec, soudě dle některých kanadských magazínů, situace zde není pro podobné menšiny růžová ani dnes. Svou roli v negativním přijímání homosexuálů do určité míry jistě sehrávají náboženství anebo jednoduše zatvrzelost některých státních činitelů, znemožňující přijetí požadavků homosexuální menšiny.

Je nesporné, že právě křesťanství, co se homosexuality týče, patří mezi nejvíce pranýřující náboženství. O to smutnější je pak skutečnost, že Williamův problém v Dokud nás smrt nerozdělí přetrvává u mnohých lidí také dnes.

Nebyly by to ovšem scénáristé Případů, aby také zde nenalezli prostor pro potřebný humor, jehož iniciátorem nebude nikdo menší než sám náš ctěný detektiv. Jak už si divák Případů jistě povšiml, neoddiskutovatelný podíl na výsledném dojmu ze seriálu mají nádherné dobové kostýmy. Italský rodák Alex Reda, designér kostýmů Případů detektiva Murdocha, přišel do Kanady v 60.letech. Při své práci působí nenápadně, skromně a jen stěží bychom hádali, že tento sympatický, galantní muž, je hrdým vlastníkem prestižní ceny Gemini, patří k nejschopnějším kanadským kostýmním designerům anebo že založil také vlastní pánskou značku oblečení. Z dalších Redových prací zmiňme My name is Tanino s Rachel McAdamsová či mezinárodně úspěšný seriál ReGenesis.

foto: Grenada Media, Iden Ford

Dokud nás smrt nerozdělí
11.3. ČT1 20:00
Hrají: Y. Bisson, T. Craig, H. Joyová, J. Harris a další.
Režie: Don McBrearty





Viktoriánská nevěsta...




...a tvůrce jejích šatů Alex Reda
 se spisovatelkou Maureen Jenningsovou


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.029 s