Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Návrat ztracených kultů?

15.03.2010   Julie Kolocová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Návrat ztracených kultů?Nakladatelství Metafora přichází s dalším titulem řady Atlas. Po Ztracených městech, Atlantidě a Tajných spolcích si můžeme rozšířit nejen svou knihovnu o další téma. A v krásné vazbě,se spoustou barevných ilustrací i fotografií na křídovém papíře, potěší svým obsahem i stylisticky čistou češtinou. To dnes málokde potkáme, že?

Pokud se chceme poznat, hledáme na úrovni multikultur různých časů stejné zážitky. A najdeme je. I v tom nám může být nápomocen tento knižní titul. Uvidíme, že se lišíme snad jenom v cestách, kterými se k nim pokoušíme dostat. Přitom náboženství samo o sobě nás k pravdě dovést nemusí, ale také může. V této knize najdete mnoho myšlenek o životě. Myšlenek opatrovaných našimi předky jako nejcennější démanty, záleží jenom na nás, jak je přijmeme.

Část první-Kulty plodnosti, uctívání přírody a obětní rituály

Lákavé téma, pro živočicha „lidského“, zejména to poslední. Ale tady není nic nadarmo, krvavé scény nečekejte, ikdyž i na ně může dojít. Ale ve správném pochopení jako navrácení darů silám, které si je zaslouží. Že nesouhlasíte? I o tom jsou zde vedené řádky, aby někdy odpověděly, jindy zpochybnily. A už se chytáte. Hltáte ty dávné názory jako nejsladší pochoutky u slavnostní večeře. A kdo má málo, ať veden svou myšlenkou sáhne dále. Tak to má být u dychtivého čtenáře. Kniha je základním vodítkem a koho zaujme jakékoli téma, hlouběji hledá jinde. Mne osobně zaujal Mínojský kult. Ne nadarmo si jej vybral mistr mistrů Shakespeare ve svému Králi Learovi. A jak závidím ženám, které byly ve jménu svého uctívání zvány „měsíčními bytostmi“, nebo, chcete-li, „vládnoucími bohyněmi“.

Druhá část-Kulty ženských božstev
A zase ženy? Kdo ví, nediví se. A kdo ne, pozná proč. Vždyť právě ztráta animy přinesla ochromení v duši všech bez rozdílu pohlaví. A byť se může zdát, že je dnes jiná doba, následky poneseme ještě dlouho. O to zajímavější je skládat si střípky vědění a nacházet v nich to hlavní-propojení celého lidství. V souvislosti se změnami, které se kolem nás i bez nás dějí, více než zajímavé.
Pouze bych se jako čtenář přimluvila, vzhledem ke složité orientaci ve jménech a jejich několikerých podobách, za zjednodušení formou např. pouze jediného označování pod stejným jménem. Odborníci by nesouhlasili, vím proč.

Část třetí-Záhadná náboženství a mystické tradice
Potřebuje víra církev? Jak je naše nevědomí neblaze ovlivňováno institucionalizováním? Až kam může dojít inkvizice ve jménu její obhajoby? Následuje zákonitý vznik tajných kultů. Nejen tyto otázky najdeme v této kapitole. Snadno podlehneme kouzlu Tajné řeči k synu Tatovi na hoře o znovuzrození nebo Smaragdové desce. Chtěla bych být při tom. A nedivím se, když podlehli i takoví velikáni jako Roger Bacon, či Carl Gustav Jung.
 
Ve čtvrté části-Kulty new age se potkáváme se základními současnými názorovými skupinami mimo oficiální náboženské směry.

V závěru lze pouze dodat, že tato kniha je příjemným průvodcem, kudy se vydat, nebo „pouze“ velice solidním přehledem základních znalostí člověka, jenž se cítí být kulturním. A já dodávám, že provádí velice ladným a kultivovaným způsobem.

Atlas
Ztracené kulty a tajemná náboženství
Pozoruhodné náboženské víry od úsvitu věků do dneška
David Douglas
Londýn – Godsfield Press, 2009
z anglického originálu přeložil Jiří Laštůvka
vydala Metafora 2010
foto
www.metafora.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0422 s