Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  úterý 16.4.2024, svátek má Irena 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


VOLVER - TV tip - Mistrovské dílo Pedro Almodóvara

06.08.2021   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

VOLVER - TV tip - Mistrovské dílo Pedro AlmodóvaraDivák, který miluje svérázný styl španělského režiséra Pedro Almodóvara (připomeňme třeba filmy SPOUTEJ MĚ, VYSOKÉ PODPATKY, MLUV S NÍ či z poslední tvorby BOLEST A SLÁVA,či ROZKOŠ V OBLACÍCH) , si jistě nenechá ujít znovuuvedení íjeho filmu VOLVER na televizní obrazovce. A těm můadým či méně znalým, kdož ještě Almodóvarovu filmovou krmi nezkusili, toto dílo vřele doporučujeme.

Slovo "volver" znamená ve španělštině "vrátit se".  Pro jeho režiséra Pedra Almodóvara představuje hned několik návratů: ke komedii s prvky černého humoru, které ho proslavily, po předchozím filmu ŠPATNÁ VÝCHOVA, kde měl pouze muže (resp. homo- a transexuály) návrat do světa žen a také ke spolupráci s herečkami Carmen Mauraovou, Lolou Dueňasovou, Chus Lampreaveovou a především s krásnou Penélope Cruzovou.

Je to také návrat do vrcholné režisérské formy a také návrat do jeho rodného kraje La Mancha, kde je podle statistik největší počet bláznů na počet obyvatel a kde často fouká silný vítr, který šíří požáry. Při jednom z nich zahynuli rodiče Raimundy a Sole, sester odlišného temperamentu, ale podobných osudů. Na rozdíl od Soledad (Lola Dueňasová) je vdaná Raimunda (Penélope Cruzová) hezčí, enegičtější a přes starosti s manželem optimističtější. Nosí v sobě ale jedno strašné tajemství, o kterém ví pouze její matka. Ta však zemřela, ale zjevuje se jako duch (?!), aby dořešila své záležitosti s těmi, jichž se týkají...

 

Pohled na životy žen tří generací, které pojí pokrevní pouto i schopnost přežívat a řešit nástrahy osudu, je nesen v typickém almodóvarovském stylu - snad by se dal nazvat svérázným neobarokem (znáte z francouzské kinematografie) spojeného s prvky magického realizmu (jak ho znáte z Jižní Ameriky). Almodóvarův film obsahuje současně realistické i fantastické prvky, jakoby nic překračuje hranici mezi tragédií a komedií, mezi životem a smrtí, mezi realitou a zázrakem. Almodóvar, jak kdysi Fellini, bez komplexu spojuje nízké a vysoké umění. Je to "kýčovitě pastelové melodrama jako dávné hollywoodské filmy v Technicoloru s barvami v jasných tóninách, melodrama, které se ze selanky najednou vkrade v nejtajemnější, nejvíce utajované oblasti života." Jde také o nejvíce feministický film Almodóvara - všechny ženy nemají na muže dobré vzpomínky - na živé ani na mrtvé. Máme tu mrtvolu, máme tu mrtvou matku, která se vrací a mnoho podivností, které by v jiném filmu byly k nesnesení. Ne tak u Almodóvara - duch matky stále žije, protože Španělé věří, že mrtví jsou tu pořád s námi, že žijí v nás, mluví s námi, snaží se odčinit, čím se na nás provinili. Almodóvar říká: "Oni neumírají. Já sám, ač jsem neznaboh, nemohu uvěřit na smrt." A výrazem té nevíry je právě film, kde mrtví mohou být spolu s živými a nikoho to nepřekvapuje.

VOLVER byl uveden na festivalu v Cannes, kde získal zajímavou cenu - všechny herečky filmu dostaly společně cenu za ženský herecký výkon - Penélope Cruzová a Lola Dueňasová (sestry), Carmen Mauraová (babička), Blanca Portilloová (nemocná sousedka), Yohana Coboová (Paula, dcera Raimundy), Chus Lampreaveová (teta Paula).
 
Při rozdělování evropských Cézarů pobral Almodóvar co se dalo - stal se nejlepším evropským režisérem roku, cenu dostala Penélope Cruzová za hlavní roli, nejlepší hudbu složil pro Volver Alberto Iglesias, cenu za kameru dostal José Luis Alcainé a film získal navíc Cenu diváků.

Film není ale jen návratem. Je to film o rodině a rodinných tajemstvích, o vztazích matky a dcer, o solidaritě a odpuštění. Přináší silné emoce, které jsou ale starostlivě vyvažované laskavým humorem. Tak jak to umí snad jen Almodóvar.
Foto: falcon.cz
**************************************** 
VOLVER (Volver)
Španělsko 2005, režie Pedro Almodóvar,
v televizi na programu Filmbox Premium v pátek 13. spna od 22,15 hodin

 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0325 s