Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Připoutejte se. Letíme za arabskou kulturou do Emirátů!

24.03.2010   Aneta Šimonková   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Připoutejte se. Letíme za arabskou kulturou do Emirátů! Spojené arabské emiráty pro spoustu z nás představují exotickou destinaci, kterou jako jednu z mála arabských zemí můžeme navštívit. Tak si udělejte virtuální výlet a místo základních fakt si přečtěte pár praktických informací a zajímavostí.

Jídlo
I když hygienické podmínky v Emirátech rozhodně nepatří mezi katastrofální, nedoporučuje se konzumace některých jídel. To se týká zejména pouličních obchodů s občerstvením či malých pákistánských nebo indických restaurací. Pokud toužíte poznat tamní pohostinství, navštivte čisté restaurace a ta zařízení, kde je patrná velká návštěvnost. Vybrat si můžete skoro ze všech kuchyní světa od arabské, přes čínskou až po klasické fast foody jako je McDonald´s nebo KFC a stejně tak tu narazíte i na francouzské kavárny. 
 
Tady se nemusíte bát najíst. Vlevo restaurace v Mall of Emirates, vpravo restaurace v hotelu Metropolitan Palace Dubai.

V Emirátech není problém sehnat pitnou vodu, ale její chuť není příliš valná, protože obsahuje vysoké množství chlóru. Proto se doporučuje kupovat spíše vodu balenou.
Co se týká dostupnosti surovin, tak problémy nastávají s vepřovým masem a alkoholem. Vepřové z hlediska islámu představuje nečisté maso, proto jej seženete jen v nejdražších restauracích (a to ještě z toho důvodu, aby se vyhovělo cizincům) a i zde bývá označené, aby nedošlo k mylné konzumaci. Další specifikum představuje alkohol. V emirátu Sharjah jej nedostanete vůbec, protože tady platí prohibice. V ostatních emirátech výběr není tak pestrý jako třeba v evropských zemích a prodává se v hotelových barech a restauracích.

 
V Emirátech narazíte na typicky arabské stavby i na moderní architekturu.

Místo nám bližších výše zmíněných pochutin si domorodci dopřávají spíše kávu a také vodní dýmky zvané sheesa (šíša). Proto zde existují i speciální kavárny, tzv. sheesa café, kde si můžete dýmku na určitou dobu zapůjčit.

 
Na trzích v Emirátech se vyplatí smlouvat. Vlevo trh tzv. souk (často se užívá ve spojení Golden souk [se zlatem] a Spice souk [s kořením]). Vidět můžete také dýmky sheesa a hádejte, odkud pochází sklo, ze kterého jsou vyrobeny. Na dně dýmky naleznete nápis "Bohemia". Vpravo pak vidíte trh s koberci v Masafi (vesnice, jejíž část náleží emirátu Ras al-Khaimah a část emirátu Fujairah), kde prodávají Pákistánci.

Ramadán
Během devátého měsíce islámského kalendáře muslimové dodržují půst. Nejí, nepijí, nekouří a zříkají se pohlavního života od východu do západu slunce. Pokud navštívíte Emiráty v tomto období, nemusíte se obávat, že zde zemřete hlady, ale cizinci mají většinou otevřené restaurace spíše „bokem“, kde si mohou dopřát stravu. Rozhodně by tak neměli jíst a pít na veřejnosti.


Nejstarší mešita na světě Al Bidyah se nachází v Dubaji a byla postavena okolo roku 1446.

Místo horské dráhy džípy
Tak jako si my zvyšujeme hladinu adrenalinu na pouti na různých atrakcích, v pouštní oblasti vám podobný zážitek připraví s džípem. Skupina několika řidičů se vydovádí se svými klienty na písčitých dunách a protože není výjimkou, že jedno auto ze skupiny „píchne“, tak se všichni řidiči seběhnou ke kolegovi a začínají vyměňovat pneumatiky. Turisté se pak mohou kochat krásami měnícího se písku.

 
Hula hop s džípem. Pro tamní poušť je typický červený písek. Pokud navíc navštívíte Emiráty v období ramadánu, je zajímavé pozorovat, jak vyhladovělí a lehce nervózní řidiči před západem slunce už nahánějí své pasažéry do džípů a pospíchají k danému místu, kde si po západu slunce dopřávají stravu. 

Bahenní lázně? Pche, ropné lázně!
U břehu Perského zálivu můžete narazit i na ropné skvrny. Je to běžné, na pláži je proto pro návštěvníky připraven servis. Olej a žínky pro smytí černých skvrn z těla. 

                 
                        
Barva písku se v různých oblastech liší. Některé pláže vypadají klasicky (vlevo nahoře - emirát Ras al-Khaimah), jiné také, ale můžete si odnést třeba kousek ropy (vpravo nahoře - emirát Fujairah).

Na co si dát pozor
V Emirátech platí určitá striktní pravidla, která, když je porušíte, mohou znamenat i deportaci ze země. Co se týká přísnosti, tak je v tomto ohledu nepřísnější emirát Sharjah.
Oblečení
Protože se jedná o subtropickou oblast, stačí jen lehké oblečení, ale mějte na paměti, že se nacházíte v arabské zemi, tak je zbytečné na sebe upozorňovat velkými výstřihy, krátkými minisukněmi nebo se opalovat bez plavek. Ve většině emirátů platí tato pravidla zejména pro pohyb po městě či pro návštěvu náboženského objektu.

 
Tradiční oděvy lze koupit i na trhu. Vpravo pak vidíte, jak vypadá nabídka kolekce pro arabské ženy v obchodním centru.

Co nefotit
V Emirátech platí zákaz focení nebo natáčení paláců šejků, vládních budov, vojenských prostor, ropných rafinérií, letišť a muslimských žen. Ty jsou obzvláště citlivé na spoušť fotoaparátu, tak pokud budete v přítmí fotit nějaký objekt a v okolí se budou nacházet tamní ženy, může se vám stát, že blesk si budou vykládat tak, že snímáte je, proto si dejte i na toto pozor.

 
V městském prostředí se stavby přizpůsobují aglomeraci, pro turisty jsou v odlehlejších částech emirátů vystavěna městečka, která kopírují původní obydlí.

Možná pro spoustu z nás představuje zejména Dubai dnes už spíše plagiát tzv. západního světa, protože nárůst rekordně vysokých budov, lyžařského svahu skoro uprostřed pouště a obchodních center zaplňuje tradiční arabskou zemi tempem nezadržitelným. Je to zčásti pravda. Pokud chcete poznat arabský styl života, tak jistě existuje řada zemí s věrnějším tradičním rukopisem, ale zase na druhou stranu není jednoduché se tam dostat (např. do Saudské arábie se žena – cizinka nedostane jinak, než v doprovodu muže) nebo to není tak bezpečné. V Emirátech nabízejí více komerční vyžití zaměřené na turisty, ale kdo hledá, dopídí se i arabských tradic, protože tamní obyvatelé mají zájem na zachování své vlastní kultury.


Další fotogalerie:

 
                                                   

V této realitní kanceláři si můžete vybrat své "dovolenkové sídlo" (vlevo nahoře - budova realitní kanceláře; vpravo nahoře a dole - makety nabídky).             


 

Mezi další zajímavé stavby se řadí tzv. domy pro sociálně slabé (vlevo). Tamní politika podporuje původní emirátské obyvatelstvo (těch je asi jen 20%), proto na sňatky přispívá i materiálními statky. Vpravo pak vidíme budovu nemocnice v Dubaji. 



Atrakci v podobě velbloudů nabízí většina arabských zemí. Aby neutekli majitelům, tak mají pro jistotu uvázané nohy. Ti pouliční pak mají více volnosti (snímek vpravo).

        
Hlavně barvy a světlo. Narazíte na ně v hotelových zákoutích (vlevo) i při projížďce centrem města (vpravo).

 
Skoro by se chtělo napsat "celosvětově profláklý lyžařský areál" v Mall of Emirates. Vpravo pak vidíte, jak vypadá zvenku.


No a na závěr něco českého. Takhle vypadá obchod Baťa v jednom z obchodních center. 

Foto: Aneta &Simonková


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0508 s