Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Je to moje! Ale občas někomu i dám...

07.04.2010   Aneta Šimonková   Výtvarné umění   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Je to moje! Ale občas někomu i dám...Centrum současného umění DOX pořádá výstavu, která se zaměřuje na nárůst světového hnutí za alternativní autorská práva s názvem Free culture (Svobodná kultura). Ta ukazuje, jak naložit s díly, která sice mají původního autora, ale jejich význam nabude takového rázu, že se stanou inspirací pro ostatní tvůrce, a tak si prvotní podobu „vypůjčí“ a dají jí jiný rozměr.

Když se řekne Andy Warhol, jako první většinu z nás napadnou jeho malby, které se staly fenoménem, a proto také objektem kopírování, díky němuž si reprodukce můžeme koupit za pár korun. Žádná inovace, jen byznys. Ale kdybyste žalovali ty, kteří kopírují bez svolení, tak byste je dostali do situace, se kterou se potýkal i sám Andy. Sice si charakteristické sítotiskové obrazy spojujeme s Warholem, ovšem samotná fotografie takové Marilyn Monroe už nepatří do jeho autorství, a proto se i tento umělec potýkal s žalobami kvůli porušení autorských práv. Proto si informační systém abART v licenci Creative Commons (CC) klade otázku, zda-li při dodržení určitých pravidel může autor poskytnout své dílo k širšímu využití a tím vlastně i šíření svého objektu dál v podvědomí veřejnosti.


Warholova Marilyn, vlevo její podoba z rukou Jiřího Hůly - M.M. (Portréty s geometrií)

Licence Creative Commons fungují na jednoduchém principu: autor jejich prostřednictvím plošně uzavírá se všemi potencionálními uživateli díla smlouvu, na základě které jim poskytuje některá svá práva k dílu a jiná si vyhrazuje. Creative Commons nejsou popřením klasického pojetí copyrightu, ale jeho nadstavbou. Vycházejí z autorského zákona, který je upravuje jako licenční smlouvy (šect; 46 -55 AutZ).

Jak lze Creative Commons využít?
Pokud něco tvoříte, například grafiku, fotografii, hudbu pro radost, prezentaci na jednorázovou přednášku, krátké video a chcete, aby ostatní mohli vaši práci dále volně a bezplatně použít – zdokonalit, přeložit, použít při výuce, pustit v rádiu, otisknout v novinách – zvažte použití některé licence Creative Commons. Vaše autorství zůstane v každém případě zachováno, dílo se bude dále rozvíjet a navíc třeba někomu pomůžete nebo dodáte inspiraci.
Pokud naopak hledáte díla, která můžete legálně a zdarma použít, stavět na nich a doplňovat je, k dispozici jsou (především na internetu) miliony prací – fotografií, videí, prezentací, akademických i vědeckých textů. Ty všechny můžete použít, stačí dodržet podmínky dané varianty licence.
(Cit.: z www.creativecommons.cz)

Proč Creative Commons?
V dnešní digitalizované době se ještě více rozvíjí touha transformovat původní díla do kybernetické, vícerozměrné či jinak nadsazené podoby. Výstava si klade otázky po smyslu umělecké práce: Zisk? Sláva? Postavení? Poznání? Společné obohacení? Na konkrétních příkladech nabízí pár odpovědí a ukazuje a porovnává tři příklady užívání CC - Spojené státy americké, Brazílie, Česká republika. Ta je právě od loňského roku dalším z padesátky států, kde CC nalezla uplatnění.

Výstava potrvá do 16. května 2010.

V rámci ní můžete navštívit i doprovodný program:
26. duben - poslechová přednáška hudebního publicisty Karla Veselého o apropriaci (přivlastnění) v současné elektronické hudbě a česká premiéra dokumentárního filmu Copyright Criminals.
Vstupné: 60,-Kč, pro studenty výtvarných uměleckých škol snížené vstupné: 40,-Kč, (pokud jsou studenti ve skupině s pedagogem, má pedagog vstup zdarma).
Kapacita míst je omezená.
Rezervace na: judita@doxprague.org
Centrum současného umění DOX, Poupětova 1, Praha 7 – Holešovice

Jiří Kolář: Čekání na Quijota

Co ještě můžete v DOXu vidět:

MALÍK URVI II
(do 17. května)
Po deseti letech připravila skupina Pode Bal pokračování své kontroverzní výstavy Malík Urvi. Současný projekt skupiny s názvem MALÍK URVI II je sestaven z 31 portrétů soudců a státních zástupců, kteří se aktivně angažovali v politických procesech minulého režimu a kteří stále působí v české justici.
K této expozici se koná i diskuse se skupinou Pode Bal (Michal &Siml, Antonín Kopp, Petr Motyčka) o projektu, jeho vývoji a reflexi. 12. dubna 2010 v 18 hodin v centru DOX bude spolu se skupinou debatovat i ředitel DOXu Leoš Válka a teoretik umění Jiří &Sevčík.

        

Proces (do 17. května)
Proces představuje jakýsi doplněk MALÍK URVI II.  Projekt používá metody apropriace, jejímž předmětem je politická propaganda, konkrétně obálky tří publikací obsahujících záznam největších procesů, které pod vedením sovětských poradců uskutečnil československý komunistický režim v letech 1950 a 1952.



NY24 (do 26. dubna)
V prostorách kavárny a rampy na podlaží mezaninu se koná program komorních výstav věnovaných současnému designu a architektuře. Nynější téma nese název NY24 a čerpá inspiraci ze studijního pobytu studentů z Ateliéru grafického designu a vizuální komunikace Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze (V&SUP), kteří navštívili New York. Imaginace NY ukazuje abstraktní zásahy do urbanistického prostředí Manhattanu nebo Queensu.
 
19. dubna pak přijďte na diskusi se studenty V&SUP. Moderovat bude Ing. arch. Petr Klíma.

            
                           

... a také Umění šachu, Bezdomovci s ručením omezeným, Evidence zájmových osob Stb, Mladé umění a do konce dubna stále ještě Entropu.

Více na: www.doxprague.org

Foto: Aneta &Simonková 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.025 s