Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


SVETR K VÁNOCŮM - teplé a dojemné vyprávění

14.04.2010   Stanislav Polauf   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

SVETR K VÁNOCŮM - teplé a dojemné vyprávění"Být dvanáctiletým dítětem je těžké. A ještě těžší je to pro dvanáctileté dítě, jehož matka má zřejmě poslání od Boha vám neustále ztěžovat život," stěžuje si stejně starý vypravěč Eddie v knize SVETR K VÁNOCŮM napsaným nejlépe prodávaným autorem New York Times a známou rozhlasovou a televizní osobností Glennem Beckem.

Hned od začátku pochopíte, že Glenn Beck (foto autora v závěru) píše z vlastní zkušenosti a o svých vlastních vzpomínkách na chlapecká léta což dodává jeho knize autentičnost a pravdivost. Eddieho poznáváme ve chvíli, kdy je ještě dítětem s tužbami danými tímto věkem, ale zároveň spěje do puberty a nesnadný život jeho vývoj v muže urychluje. Poznáme jeho rodinu - otce, pekaře, který brzy zemře a zanechá chlapce s matkou s minimem prostředků. Eddie má svúj vyhraněný klukovský sen - rád by k Vánocům dostal červené kolo HUFFY s černým banánovým sedlem. Vánoce trávené u šarmantního dědečka přinesou největší zklamání jeho dosavadního života - místo kola je pod stromečkem "blbý, ručně pletený, ošklivý svetr", který konči zmuchlaný v koutě. Eddie, který slíbil Bohu, že bude "hodný" je hluboce zklamán a neví, kdo ho podtrhl víc: "Mamka za to, že mě nekoupila to, co jsem si zasluhoval, táta za to, že se o nás nepostaral tak, jak by měl, nebo Bůh za to, že ignoroval moje přání."

Až dosud čtete knihu jako příběh zklamaného dítěte, jakých již bylo napsáno mnoho. Specifickou obrátku příběh nabere po havárii auta a smrti matky, kdy Eddie končí u dědečka a babičky. Ani dědečkovy roštárny (speciální recept na předvánoční hledání dárků, švindlování při kartách a notorické lhaní) však Eddiemu neprosvětlí zklamání. A do jeho mysli se vkrádají otázky,které shrnuje: "Měl jsem zlost...na Boha. Vzal mě otce i matku. Proč?... Mohl vyslyšet mé modlitby, ale neučinil to." A zkoušený Eddie dochází k ukvapenému závěru: "Bůh je mrtev... Slyšel mé modlitby a rozhodl se je ignorovat, takže já mu to platím a budu ignorovat Jeho."

Nejcennější část knihy však přichází v této situaci. Dědeček poskytuje Eddiemu útěchu: "Svět... není proti tobě, Eddie. Ten, kdo je proti tobě, jsi ty sám," ale zatvrzelý Eddie zůstává ve svém zatrpklém světě. Hledání sebe sama je složité a trudné. Zklame ho i nový kamarád z bohaté rodiny a Eddie zůstává sám - vlastně ne - potkává tajemného muže Russella v sousedství, který existuje zřejmě jen pro něho a ten mu vlévá do žil světlo a jas. Důležitá poučení jako "Život je tady proto, abys ho utvářel... ale ty... děláš přesnej opak...Nevíš, kdo doopravdy jsi, protože právě teď nejsi ničím. Uvnitř jsi prázdný."

Eddie v boji najít sám sebe časem pochopí, že není sám a že je nutno se opřít o druhé lidi i to, jak důležité je smíření a odpuštění. Autor knihy to naznačuje v silné symbolické scéně, kdy Eddie utíká od dědečka na Russellově koni a v rozlehlém kukuřičném poli zrácí koně i cestu. Hrozivá bouřková mračna jsou před ním, obava se v něm střídá s pochopením, strach s postupným chápáním, hovoří k němu dva hlasy - jasný Russelův a temný (vnitřní pochyby). Končí smířením: "Nebe je smíření všeho... Je to šance napravit nenapravitelné a začít znovu," říká Russell - Světlonoš (případně i vyšší bytost, kterou si za ni může čtenář doplnit). Eddiemu se tak dostane druhé šance.

Jak ji využil, už píše v závěru knihy sám autor, poučený dalším životem. Zbavil se pocitu viny, pochopil, že "největším darem je jakýkoli dárek, který je dáván s láskou." Ten šťastný pocit předává Glenn Beck svojí knihou dál a aby čtenář knihu odložil s příjemným pocitem a nadějí doplňuje ještě poslední (pro někoho možná zbytečnou a nadbytečnou) kapitolu, v níž matka neumře, ale vše je jakoby tíživý sen, z něhož se Eddie právě probouzí...

Kniha, kterou ve skvostné (přímo dárkové) úpravě vydalo nakladatelství Columbus, je přínosná jak pro rodiče dospívajících ratolestí tak i pro ně samotné. Zcela logicky a nevtíravě klade otázky, které dnešní materialisticky zaměřená doba jaksi odsunula stranou, dotýká se základnich etických a morálních ctností, které by měly být dětem vštěpovány a nutí je odpovědět si na to základní - co je pro ně v životě nejdůležitější. I nadhozené otázky hledání a víry Boha patří k těm základním, které si dítě na prahu dospělosti jednou určitě položí - i to, které vychovávají ateističtí rodiče. A nejde jen o poučení a "výchovu" - kniha se velice dobře čte, autor dovede v přesné míře namíchat humor i trápení a zahřeje vám srdce i mysl. &Skoda, že už je po Vánocích - tato kniha je jedním z nejvhodnějších dárků. Ale co ji tak na ty příští Vánoce schovat?
Obálka: columbus.cz, foto autora popculturemadness.com
****************************************
Glenn Beck: SVETR K VÁNOCŮM
vydalo nakladatelství COLUMBUS, Praha, 2009.
z anglického originálu THE CHRISTMAS SWEATER
přeložil Viktor Faktor



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.1085 s