Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Pražské zdi pamatují první kávu i ďábla

23.04.2010   Michaela Wilhelmová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Pražské zdi pamatují první kávu i ďáblaZajímá vás, kdo chodil do salonu Felixe Tévera, zdali dvě hvězdy skutečně zpívají, kde dostanete za hodinu dukát, kde v Praze najít pravý kus Ameriky, nebo co si můžete zahrát ve staroměstské míčovně? Tak to honem listujte Vyprávěním pražských domů, než vzpomínky přelije kalná voda Botiče!

Zákoutí staré Prahy lákají k procházkám v létě i v zimě. Ale co víte o domech, které v centru míjíte? Víte, jaké osobnosti sídlily v které z překrásných vil, jaké osudy je potkaly, či snad nestraší-li v některém z nich? Jan Wenig si vzal na paškál celou řadu pražských vil i činžáků, k ruce ilustrátora Cyrila Boudu a vy můžete spolu s ním putovat po zaprášených stopách bytostí z pověstí i skutečných obyvatel.


Výtvarníci, spisovatelé, vědci. Praha je město bohaté na osobnosti. Netřeba předznamenávat, že výjimeční lidé si žádají výjimečných domů. S červenou publikací v ruce se vydejme na procházku po matičce všech měst. Čekají nás příběhy vil i jejich majitelů, dávných lásek i mýtů, na nichž možná najdeme alespoň pár nitek pravdy. První zastavení nadchází před rozkošnou Portheimkou. Rozlehlou zahradou se v minulosti linuly libé tóny slavností a kdesi za rohem nás již s otevřenou náručí čeká Joachim Barrande s trilobitem v ruce. Času nemá nazbyt, ve tři má schůzku s Nerudou. Kousek od Malostranského náměstí zdvihneme zrak k domu U Dvou zpívajících hvězd. Naproti nám zamává maršál Radecký a my se přesunujeme do Tomášské ulice Pod Dvě patnáctky a vzápětí do první pražské kavárničky pod emblémem zlatého hada. Za vším je již před stovkami let třeba hledat Deodata, šikovného poutníka až z daleké Arábie.

Na naší procházce nesmí samozřejmě chybět Pachtovský, Clam-Gallasův i Colloredo-Mansfeldský palác či Betlémské náměstí, kde bydlíval i Vojta Náprstek, kterého české ženy mohou chvalořečit za dovoz prvního šicího stroje z Ameriky. Památky budeme obdivovat i v Celetné ulici, u potoka Botiče a naše kroky samozřejmě nezapomenou vkročit do Faustova domu. Výlet pomalu končí. Zalepte paty. Co jste nestihli, doženete na stránkách knížky. Živý pohled vám nahradí charakteristické ilustrace Cyrila Boudy podobné těm, jaké známe z pověstí. Pokud se vám líbily ty, začtete se s radostí i do Pražských domů.

I zde je bohužel pražský pes zakopán. Obálka knihy totiž nepasuje dohromady s titulní ilustrací pana Boudy. Dojem prastarého a drahého se snoubí s jemně potřeštěným obrázkem nenavozujícím ani archaičnost, ani luxus. Za zdařilou bohužel nelze označit ani sazbu. Text neobtéká obrázky, mrhá se místem, zlom neoplývá ani špetkou nápadu. Připomíná wordovskou stranu seminární práce zmenšenou na formát vhodný do každé knihovny.   


Jan Wenig: Co vyprávěly staré pražské domy
Vydalo nakladatelství XYZ v roce 2010
(ikonka převzata u nakladatelsví: xyz-knihy.cz)



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0208 s