Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Objevovat a otevírat svůj hlas

09.05.2010   redakce   Hudba   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Objevovat a otevírat svůj hlasHlasohled – organizace, která se zabývá pořádáním hlasových workshopů – zahajuje 15. května svoji celoroční aktivitu. Během roku představí nejen české odborníky na zpěv či mluvenou řeč, ale také a především zahraniční lektory a umělce, jež přijedou seznámit místní zájemce se svým tradičním uměním či se specifickou hlasovou metodou.

Většina dílen Hlasohledu je otevřena široké veřejnosti a vychází z filozofie, že každý z nás může a umí zpívat. Sezónu zahájí odbornice na mluvené slovo Renata Bulvová.

Absolventka Konzervatoře Jaroslava Ježka a autorské tvorby, herectví a pedagogiky u profesora Ivana Vyskočila na DAMU vede &Skolu rétoriky, s učením má tedy bohaté zkušenosti. Kromě toho se zabývá také psaním, je autorkou textů a básní. Renata Bulvová zastává názor, že pokud se špatně prezentujeme, jsme spíše ve vleku různých hlasových a řečových návyků a zlozvyků, které vytváří komunikační bariéry, než že bychom měli skutečný řečový handicap. „Být sám sebou, srozumitelný, pevný a duchapřítomný, to je hlavní cíl, ke kterému své klienty vedu,“ vysvětluje.

Na konci června (25. – 27.6.) navštíví Prahu chorvatský odborník na Werbeck metodu Baldo Mikulić. Pěvecké metodě a terapii s názvem Werbeck se přezdívá také &Skola pro odhalení hlasu. Úspěšně vychází z předpokladu, že lidský hlas nepotřebuje žádné školení, ale potřebuje jen osvobození. Všechna činnost, veškeré úsilí o to, co se nazývá hlasovým školením, v podstatě není ničím jiným než osvobozením, odstraněním blokujících nánosů, které nedovolí hlasu se projevit. Zakladatelkou této metody je &Svédka Valborg Svardstrom Werbeck (1879). Tato žena se narodila s výjimečnými hlasovými schopnostmi, které ji zavedly ke studiu operního zpěvu. Z neznámých důvodů však této umělkyni její výborný hlas onemocněl a v 25ti letech již zpívat nemohla. Začala se tedy zabývat vytvářením speciálních cvičení těla i hlasu, díky nimž se postupně vyléčila. Metoda Werbeck se hojně využívá i v terapii. Odkrytí tvořivých prvků osobnosti spojených s hlasem výrazně pomáhá při léčbě různých psychických nemocí. Zdravým Werbeck pomáhá najít vlastní potenciál a nebývalou radost ze života.

Červenec bude patřit Gruzínce Tamar Buadze. Tato hudebnice a zakladatelka několika sborů, z nichž nejznámější je Tutarchela, se věnuje koncertní činnosti i pedagogické práci – koncerty i dílny proběhly na řadě prestižních festivalů Evropy. Třídenní workshop tradičních gruzínských polyfonních zpěvů proběhne ve dnech 16. až 18. července v podmanivém prostředí Kláštera premonstrátů v Želivi.

V srpnu do Čech již poněkolikáté dorazí také Anita Daulne, zakladatelka významné vokální skupiny Zap Mama. Daulne povede týdenní workshop afrických polyfonií v malebných jihočeských Slavonicích, jež má své věrné příznivce, kteří se na něj rok co rok vrací. Dílna vedle zpěvu nabídne také hru na perkuse vedenou Ephraimem Goldinem.

V druhé polovině roku Hlasohled připravuje např. site specific dílnu s hudebníkem Petrem Vášou a scénografem Tomášem Žižkou, workshop s muzikoterapeutkou Markétou Gerlichovou, s triem slovenských romských hudebníků Kali Čercheň a konferenci Hlas v kulturách světa na téma přehlížená etnika v českých zemích (Romové, Rusko, Ukrajina, Vietnam, arabské země atp.).

HLASOHLED nabízí jedinečný zážitek všem účastníkům svých hlasových dílen. Pestré a inspirativní přístupy k lidskému hlasu, setkání s jinými kulturami, pocit sounáležitosti vznikající při společném zpěvu. To vše pod vedením lektorů z Čech i ze zahraničí. Vítáni jsou všichni, jež se zajímají o zpěv a chtějí objevovat svoje možnosti, hrát si a učit se nové věci. Vedle dílen pořádá Hlasohled také konference věnované lidskému hlasu a jeho používání v různých kulturách světa.

Kontakt: Hana Kubáčková a stránky www.hlasohled.cz
ikonka www.hlasohled.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0413 s