Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Potkáváme slunce?

26.05.2010   Jaromír Komorous   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Potkáváme slunce?Jev, úkaz, skutečnost. Fenomén. Naprosto ojedinělá, nová, někdy až fascinující situace. Tolik výklad. Pro mnohé z nás se jím staly jednoznačně první svobodné volby do tehdejšího Federálního shromáždění v roce 1990. Pro některé první volby v životě vůbec. Potkal jsem na cestě slunce…, napsal jsem pak do nějakého písňového textu. Časy se mění, viďte?

Kdy se potkává slunce? V červnu. Voleb v červnu roku 1990 se zúčastnilo neskutečných 96,8% oprávněných voličů. Tehdy všelidový plebiscit o transformačních změnách ve společnosti. Ty změny jsme chtěli podpořit bytostně. Procento účasti hovoří jasně. Či ne?

Pak rychlé vystřízlivění a trochu povadlé koutky úst. Už komunální volby na podzim 1990 ukázaly, že když nejde o dolní komoru parlamentu, zájem upadá. U vědomí existence občanské společnosti bych to očekával vlastně opačně. V těchto komunálních volbách přišlo k urnám jen 73,9% oprávněných voličů. O pár let později by statistici nad takovým číslem plesali, o politicích nemluvě. Politici! Co je to za sortu lidí, kteří se cítí být zástupci občanů a stačí jim k tomu tak mizerné procento, že každý gólman v každém sportu by před tou zoufalou úspěšností utekl z brány, respektive by se tam ani nedostal, protože by ho trenér nikdy nepostavil? A narodil se fenomén nezájmu. Vrchol v tomto pochodu obsadily volby do Evropského parlamentu v roce 2009. Skvělých 28,22% voličů lačnících ovlivnit chod té, pro nás vzdálené, téměř imaginární Evropské unie. I když slovo imaginární je velmi nepřesné, když si uvědomíme, co nás budou stát ekonomické problémy Řecka, pak Portugalska, zřejmě &Spanělska atd. Ptám se zcela zřetelně a nahlas: Zbyde něco na nás?

Ale zpět k té symbolice. Letos můžeme potkat slunce, fenomén nad fenomény, už tento měsíc, 28. a 29. května. V rekordním počtu, tenkrát, jsme se dostavili za plentu proto, že už jsme toho měli dost. A letos? Pak jsem zachytil ještě jedno číslo, dle mého nějaký nonsens. Voliči ve věku 18 – 26 let představují skoro 25% všech. K volbám jich však chodí necelých 19%. Tak mě napadlo, jestlipak ti, co jim nestojí vlastní budoucnost za pár kroků, mají vsazeno aspoň na výsledek u nějakého bookmakera? To bych chápal velmi. Vsadit si na výsledek a ovlivňovat ho s celou rodinou je střet zájmů jako hrom. A strany to ignorují. Tss.

ikonka
www.utrum.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0405 s