Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Československá nová vlna se pokusí „spláchnout“ i mladou generaci

11.05.2010   Zdeňka Brychtová   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Československá nová vlna se pokusí „spláchnout“ i mladou generaciForman, Jireš, Chytilová nebo Jakubisko, Herz, Bočan? Nejen jejich tvorba je předmětem zkoumání v novém dvoudílném dokumentu 25 ze šedesátých aneb Československá nová vlna. A proč právě číslo 25? Jde o výběr těch nejstěžejnějších filmových děl zlaté éry českého filmu, které jsou komentovány jak svými tvůrci, tak filmovými historiky.

Celovečerní dvoudílný dokument navazuje na projekt s názvem Zlatá šedesátá, který již odvysílala Česká televize a diváci se tak mohli setkat s portréty 26 režisérů či kameramanů. Autoři snímku získali rozhovory od více jak 109 aktérů, kteří byli nějakým způsobem spjati s dobou let šedesátých. Kromě nich vyzpovídali několik filmových historiků, zapátrali v archivech a k dispozici měli i samotné snímky. Ve výsledku tedy shromáždili přes 600 hodin materiálu, který museli nějakým, a podle slov tvůrců velmi složitým, způsobem vtěsnat do dvakrát stominutové stopáže.


A kdo tedy stojí za celým tímto dvou set minutovým počinem? Režie se ujal Martin &Sulík, který natočil filmy jako Orbis pictus či Sluneční stát, ale především se zasloužil o několik dokumentárních filmů o Juraji Jakubiskovi nebo vytvořil filmovou esej podle deníků Pavla Juráčka, který svojí tvorbou posloužil tvůrcům i k dokumentu 25 ze šedesátých. Roli producenta zde sehrál Čestmír Kopecký, který stál u zrodu některých oceněných filmů jako Nuda v Brně nebo Karamazovi. O námět a scénář se postaral Jan Lukeš, filmový a literární historik a kritik, jehož postřehy a výpovědi jsou též zařazeny do samotného dokumentu.


„Chtěli jsme upozornit hlavně na ty tvůrce a filmy. Udělat tomu menší osvětu, ale především s tím vším seznámit ty, kteří 60. léta nezažili,“ řekl Čestmír Kopecký na tiskové konferenci v kině Evald. Dokument by tvůrci rádi nabídli i České televizi, která se k tomu však zatím nestaví moc vlídně, ovšem co by ještě raději, je distribuce snímku do filmových škol, kterým by mohl dokument posloužit jako pomůcka při výuce. A nejen to. Autoři by rádi, kdyby především mladá generace projevila o film zájem, jelikož jde podle nich o základní znalosti, které by o české kinematografii měli mít. Zde se ovšem nabízí otázka, zda dnešní generace odchovaná moderními technologiemi a počítačovými efekty bude ochotná na dokument nejen zajít, ale především se jím nechat poučit.


Samotné provedení dokumentu není ničím výrazné. Jde o klasickou koláž složenou z rozhovorů na černém pozadí prokládanou krátkými a výstižnými úryvky z filmů, které častokrát ani nesouvisí s obsahem slov zpovídaných osob, ale pro diváky mají svou výpovědní hodnotu. Pro mládež tedy nic extra. Většina dokumentů, když pomineme stanici Discovery a její počítačové simulace, však stojí právě na obsahové stránce, nikoli na obrazové pestrosti. U dokumentu 25 ze šedesátých to platí dvojnásob a diváci tak mohou být svědky nezapomenutelných historek Věry Chytilové, Miloše Formana, Karla Kachyni a dalších, které se neměli možnost za dlouhých 40 let nikde jinde dozvědět. I dokument 25 ze šedesátých má však několik specifických aspektů, mezi něž patří především skladba tázaných osob. Najdeme zde příspěvky nejen samotných režisérů, ale i jejich režijních asistentů a v případě některých adaptačních děl i slova jejich autorů, jako v případě filmu Démanty noci Jana Němce, kde o knižní předloze vypráví spisovatel Arnošt Lustig.


V první části jsou filmy z roku 1962 až do roku 1966, kdy nám Jiří Menzel na závěr vypráví nejen o světových úspěších druhého oscarového snímku v dějinách Československa, Ostře sledované vlaky, ale také o svém osudu, kdy musel díky zlaté sošce později přestat dělat svoji práci. V druhém díle dokumentu jsou poté filmy z roku 1967 – 1969. Zatímco však v prvním partu jsou dokumenty řazeny podle roku natočení, v jeho pokračování jsou snímky řazeny více na přeskáčku. Stejně jako osud Menzelových Ostře sledovaných vlaků je osud posledního filmu celého dvoudílného dokumentu ještě bolestivější. Jde o film Vojtěcha Jasného, Všichni dobří rodáci, natočený v roce sovětské okupace, 1968.


Ti, co tehdejší dobu zažili, budou rozhodně mile překvapeni. Ti, co ne, si mohou alespoň skrz výběr těch nejlepších československých filmů přiblížit éru 60. let, ale též se mohou dozvědět, jakým stylem se natáčelo a tvořilo bez všemožných technologických „vychytávek“, bez kterých si současní filmaři nedovedou svoji práci vůbec představit. A pokud vás ani tohle nenaláká, autoři si pro své diváky připravili do zásoby ještě jednu třešničku na dortu. Zájemci, kteří zavítají na první část dokumentu distribuovanou do kin 13. května, získají druhý díl na DVD zdarma. Ti, co však obdivují generaci filmařů odchovanou Otakarem Vávrou, vědí, že dokument 25 ze šedesátých musí vidět za každou cenu, nikoli zadarmo.

25 ze šedesátých aneb Československá nová vlna
Premiéra: 13. května 2010
Distributor: Cinemart, a. s.
Režie: Martin &Sulík
Námět a scénář: Jan Lukeš
Kamera: Martin &Strba, Martin &Sec, Ramúnas Greičius
Produkce: První veřejnoprávní, s. r. o.,
Česká republika, Slovensko 2010

Zdroj foto: dobryfilmy.cz, krasnapani.cz



Z filmu Sedmikrásky (1966) režisérky Věry Chytilové



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.041 s