Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Ordinace v Růžové zahradě nebo Ulice?

17.05.2010   Renata Šindelářová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Ordinace v Růžové zahradě nebo Ulice?Oslovila jsem 120 osob s drobnou anketou, která sice nemůže vypovídat o stavu celé naší společnosti, přesto je určitým vzorkem, který leccos naznačuje. Cílem ankety bylo zdokumentovat zájem jednotlivců o televizi a české televizní seriály.


Již z první zásadní otázky vyplynulo, o jakém fenoménu to vlastně hovoříme. 96 ze 120 respondentů vypovědělo, že sleduje televizi více než 3x týdně, z toho 82 dokonce každý den. Při rozčlenění do věkových kategorií dostáváme ještě přesnější obraz. Nejméně často sledují televizi lidé produktivního věku mezi 20 a 40 lety, nejvíce lidé nad 60 let. Potěšující zjištění, že mladí do 20 let skončili alespoň až na druhém místě (to první by ovšem nejspíš získali v anketě dokumentující hraní počítačových her).

V dotazech na oblíbené seriály se přirozeně věkové skupiny lišily v odpovědích. Přesto ve všech kategoriích vedla Ordinace v Růžové zahradě, Ulice, Ranč u Zelené sedmy a Bylo nás pět, starší ročníky pak navíc ještě vzpomínali na Hříšné lidi města pražského.

Co se týká znalosti respondentů, pozastavím se pouze nad kategorií pod 20 let, v níž mne zaujalo, že pouze 1 z 28 odpovídajících sledoval seriál F. L. Věk, ovšem 23 z 28 již znalo Nemocnici na kraji města.

Přestože anketa mapovala jen určitý okruh lidí a mohli bychom ji jistě označit za úzkoprofilovou, poukázala na významný vliv televize na naše životy. Vysedávání před obrazovkou jsme vyměnili za jakýkoliv jiný druh zábavy. Není to trochu škoda? Vždyť tímto pasivním způsobem trávení volného času přitom přicházíme o mnohé přiležitosti, jak být s lidmi, které máme rádi, jak dělat činnosti, které jsou tvůrčí a smyslné. Vynález televize zkrátka významně zasáhl do našeho kulturního života.

V případě denních seriálů pak dochází k ještě horšímu efektu, kdy žijeme více životy televizních hrdinů než svoje. Zajímá nás osud televizní hrdinky, ale tetě do Jičína nezavoláme. Běží seriál, a tak nemůžeme jít s přáteli na procházku, protože bychom neviděli důležitý díl. Současné telenovely nám přitom nic užitečného nepřinášejí, nevyvažují možností sebevzdělávání své nedostatky, pouze nám vytváří v mysli určitou potřebu, závislost.

Osobně doufám, že se televizní kult v následujících desetiletích změní a lidé se vrátí k zájmu jeden o druhého, o přírodu, o aktivní trávení volného času. Ale prozatím se to zdá spíš jako sci-fi...


Zdroj fotografie: ulice.online-serialy.cz 



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0642 s