Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Strhující rytmus plný vášně Pavla Šporcla

28.05.2010   redakce   Hudba   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Strhující rytmus plný vášně Pavla Šporcla Geniálního hudebníka můžete spatřit 7. června 2010 v 19:30 s Romano Stilo a Bon Art Pops Orchestra ve Státní opeře v Praze. Koncert Pavla &Sporcla a Romano Stilo navazuje na velký úspěch a skvělý prodej CD „Gipsy Way“.

Gipsy Way trhá rekordy - Zlatá deska Supraphonu, skvělá recenze ve světově nejuznávanějším časopisu Gramophone, 18 týdnů v Top Ten žebříčku prodejnosti – z toho 7 týdnů na 1. místě. Velký zájem je i o turné.

Nyní se Pavel &Sporcl rozhodl společně se společností Bon Art Production udělat speciální koncert opět s bratislavskou cikánskou cimbálovou kapelou Romano Stilo, ale navíc se symfonickým orchestrem Bon Art Pops Orchestra v krásných prostorách Státní opery Praha. Společně zahrají skladby cikánské, ruské, rumunské, ale také kompozice klasické hudby s touto tematikou, např. Sarasateho cikánské melodie.

Pavel &Sporcl patří bezesporu k nejvýraznějším a médii nejsledovanějším domácím umělcům. Svou virtuositou a strhujícími výkony si získává obdiv a uznání odborné veřejnosti, svým vzhledem a názory poutá pozornost médií. Díky této kombinaci se neúnavně a úspěšně angažuje za propagaci klasické hudby. "Klasika bude u mě vždycky na prvním místě. Klasiku miluji a dělám ji na sto procent, i když nejsem proti občasnému odbočení."


Pavel &Sporcl se však nebrání zabrousit i do jazzových či popových krajin. Vše ve jménu propagace širokých možností svého nástroje. Pavel tyto projekty charakterizuje: "Trocha improvizace a možnost autorského vlivu je příjemná a inspirativní."


Obvykle rezervovaná česká média ho v roce 2001 titulovala "talentem, který se rodí možná jednou za sto let..." Neformální oblečení, důsledné nošení šátků napomohly jasné identifikaci médii. Další přízviska na sebe nenechala dlouho čekat: "pirát pódií, enfant terrible klasické hudby, hudebník bojovník".
Pavel &Sporcl se jako jediný z českých houslistů mladé generace objevil v knize světově uznávaného kritika a houslového historika Henryho Rothe "Housloví virtuosové: Od Paganiniho do 21. století".


Přes veškerá mediální přízviska zůstává Pavel &Sporcl především fenomenálním houslistou, který díky kvalitě svého projevu přitahuje široké publikum. Pavel &Sporcl je častým hostem prestižních koncertních pódií v Evropě, USA, Kanadě i Japonsku. Spolupracuje s řadou domácích i zahraničních orchestrů a renomovanými dirigenty. Je nositelem mnoha významných cen a ocenění. Jeho CD nahrávky kromě oslavných kritik získaly ocenění za nejprodávanější tituly na našem trhu. Rozsáhlý repertoár Pavla &Sporcla zahrnuje 40 houslových koncertů, nespočet sonát, komorních a virtuózních děl. Oblíbenou výsadou Pavla &Sporcla je uvádět na svých koncertech také hudbu dvacátého století.

Pavel &Sporcl se již mnoho let snaží otevírat hranice klasické hudby širšímu okruhu posluchačů. Zároveň se pokouší o nový přístup k věcem, které nás obklopují mnoho staletí. Proto požádal nejlepšího českého houslaře Jana &Spidlena o postavení houslí, které by měly znaky nového tisíciletí. Tak vznikly housle skrývající různá vylepšení, sloužící nejen k osobitému výtvarnému ztvárnění, ale hlavně k lepšímu zvuku a stabilitě nástroje: pozměněný obrys korpusu s krátkými růžky a úzkým okrajem, zvětšená plocha eff, titanový šroub uvnitř krku, uhlíková výztuž římsy, osobité ztvárnění šneku se zapuštěným olověným závažím... Na první pohled upoutají samozřejmě svou modrou barvou, která byla na tento nástroj použita na výslovné přání Pavla &Sporcla.

 

Více informací na www.bonart.cz/sporcl

(zdroj tamtéž)



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0506 s