Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Tajná zpráva z Pentagonu

03.03.2004   Markéta Karešová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Tajná zpráva z PentagonuV neděli byly ve Střepinách uveřejněny informace o katastrofické zprávě z Pentagonu, zabývající se podnebnými změnami na Zemi. Podle této zprávy by podnebné změny mohly zničit do dvaceti let civilizaci. Změny podnebí prý způsobí válku o vodu. V pořadu ovšem nebyl uveden text této zprávy. Tady je.

Pentagon: radikální podnebné změny zničí civilizaci už do 20 let

Tajná zpráva amerického Pentagonu varovala, že podnebné změny, k nimž má dojít během nadcházejících dvaceti let, by mohly vést ke globální katastrofě, v níž by přišly o život miliony lidí ve válkách a při přírodních katastrofách.

Tajná zpráva, kterou potlačili šéfové amerického ministerstva obrany, kterou však získal týdeník Observer, varuje, že se čelná evropská města octnou pod vodou v důsledku zvyšujících se hladin moří a Británie bude mít už do roku 2020 "sibiřské" klima. Po světě bude docházet k jaderným válkám, k obrovskému suchu, k hladomorům a k rozsáhlým nepokojům.

Dokument předpovídá, že se v důsledku náhlých podnebných změn zřejmě dostane Země až na pokraj anarchie, protože jednotlivé státy začnou bránit mizející zásoby potravin, vody a energie jadernými zbraněmi. Tato hrozba globální stabilitě je daleko vážnější než hrozba terorismu, konstatuje zpráva.

Katastrofy a konflikty budou charakteristickými rysy života, uzavírá analýza Pentagonu. "Znovu bude válka definovat lidský život."

Zprávu objednal vlivný pentagonský poradce pro obrany Andrew Marshall, který velmi silně ovlivňuje americké vojenské myšlení už více než třicet let. Právě Marshall byl motorem nedávné podrobné analýzy, která vedla k restrukturalizaci americké armády pod vedením Donalda Rumsfelda.

Otázka podnebných změn by se měla stát americkým bezpečnostním zájmem, konstatují autoři Peter Schwartz, poradce CIA a bývalý šéf plánování v podniku Royal Dutch/Shell Group a Doug Randall z kalifornské Global Business Network.

"Bezprostřední scénář katastrofálních podnebných změn je realistický a byl by takovou výzvou národní bezpečnosti Spojených států, že by se tím [USA] měly okamžitě začít zabývat," uzavírá zpráva. Už příští rok má způsobit stoupnutí hladin moří vážné problémy pro miliony lidí.

Nedávno navštívila Bílý dům skupina čelných britských vědců a vyjádřily tam své obavy z globálního oteplování, ve snaze přimět USA, aby začaly tento problém brát vážně. Američtí činitelé reagovali nesmírně iritovaně na stížnosti, že jsou americké veřejné postoje v této věci nepružné a zastaralé.

Podle jednoho zdroje si dokonce prý Bílý dům písemně stěžoval v Downing Streeet na profesora sira Davida Kinga, hlavního vědeckého poradce Tonyho Blaira, který označil postoje prezidenta George Bushe v této věci jako neobhajitelné.

Podle Randalla a Schwartze už nyní žije na Zemi více obvyvatel, než kolik jich planeta je schopna podporovat. Kolem roku 2020 bude už nesmírně obtížné zvládat "katastrofální" nedostatek vody a energie, a na Zemi se proto budou o energii vést války. Vědci varují, že před 8200 lety přivodily podnebné změny rozsáhlé selhání úrody, hladomor, nemoci a masovou migraci obyvatelstva. To všechno by se brzo mohlo opakovat.

Randall sdělil Observeru, že hrozí, že potenciální dopady rychlých podnebných změn vyvolají globální chaos. Dodal, že je pravděpodobně už příliš pozdě na to, aby bylo možno zabránit katastrofě. "Nevíme přesně, kde se v tomto procesu nacházíme. Ten proces může začít zítra a my se to nemusíme dovědět ještě pět let."

Následky podnebných změn pro některé země jsou neuvěřitelné. Zdá se zjevné, že by bylo velmi rozumné omezit užívání fosilních paliv."

Předpovědi analýzy Pentagonu jsou tak dramatické, konstatoval Watson, že pravděpodobně vážně ovlivní americké prezidentské volby. Demokratický kandidát John Kerry ví, že jsou hrozící podnebné změny vážným problémem. Vědci, kteří jsou v deziluzi v důsledku protiekologického Bushova postoje, hrozí, že zajistí, aby Kerry v prezidentské kampani využil tuto tajnou zprávu Pentagonu.

Andrew Marshall, 82, je v Pentagonu legendární postavou. Jeho autorita zřejmě silně napomůže Kerrymu při argumentaci o ekologických otázkách.

Symons konstatoval, že potlačení této zprávy je dalším příkladem toho, že se Bílý dům snaží utajovat důkazy o podnebných změnách. Bílý dům to podle Symonse dělá proto, aby se zavděčil americkým energetickým a ropným společnostem.

(Zdroj Budějovické listy 22.2.2004)


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Prelude - 3.3.2004 - 11:25

to snad ne..
Připadá mi to jako nesmysl, tato předpověď zavání Nostradámem a jinými nevědci. Válka se podle mě přepovědět nedá a také se mi příčí, že by ve Velké Británii bylo sibiřské klima za současného oteplování... Nicméně uvidíme jak to dopadne


Od: AL-AKSA - 3.3.2004 - 12:35

Je to blbost. Do dvaceti let se to nestane. Ten týdeník lže. Jsou to běžné triky jak si získat čtenáře


Od: C.W.Falkon - 3.3.2004 - 16:09

Proč ne...
Jednou to přijít musí, lhostejno jestli za 20, 30, nebo 40 let... Odhady se liší podle toho, jaké faktory jsou vzaty v úvahu... Mám takový dojem, že tentokrát Amíci nebudou zas až tak daleko od pravdy...

Ještě štěstí že český masív je poměrně vysoko...

Reacting Prelude: 1) Válka je předpověditelná celkem snadno, horší už je to s její formou...
2) Kolem británie se to jenom hemží studenými proudy...


Od: Markéta Karešová - 3.3.2004 - 17:00

Taky si myslím, že 20let je poměrně brzy, že se jedná pouze o předvolební boj v USA, ale jednou se to stane. Otázka je jen kdy.


Od: J. F. Dragunov - 4.3.2004 - 12:19

To je americký krmivo pro blbce, co tomu budou věřit :o)

" Celej svět se řítí do hajzlu ... a američani jsou zase o krok vpředu. "


Od: Anna Spěváčková - 6.3.2004 - 22:47

Už v roce 1986
Na Ekofilmu ve výše uvedeném roce upozorňovali holandští ekologové na zvyšující se koncentrace CO2 a dalších skleníkových plynů v ovzduší. Seznámili návštěvníky i s počítačovými animacemi, které zachycovali předpokládané změna v různých oblastech světa. U nás by globální oteplení způsobilo hlavně extrémní sucha s mocnými průtržemi a následnými povodněmi, postupný úhyn rostlin mírného pásu a s tím související úbytek živočichů. Oteplení by znamenalo postup škůdců a chorob směrem na sever (malárie, kobylky atd.). Do našich končin by směřovaly migranti z oblastí zasažených nedostatkem vody a z míst zaplavených mořem. Samozřejmě, že by to znamenalo konflikty v celosvětovém měřítku.
V roce 1986 se ekologové domnívali, že globální oteplení se bude projevovat postupně a to nejdříve v roce 2010. Dnes převládají názory, že změny budou rychlé a již začaly, což je mnohem dříve, než se očekávalo. Exponenciální křivka vzrůstu teploty dává těmto názorům za pravdu, ať to pro vás zavání čímkoli.


Od: Anna Spěváčková - 6.3.2004 - 22:50

Fuj....
Směřovaly - migranti, no to je paráda. Prosím za prominutí. Je pozdní noc a smysly ochabují.


Od: Libuše Cortéz - 23.4.2004 - 21:42

Martina
Marti. Tato zpráva navazuje na Kjótský protokol, který Američani nepodepsali jako jediní(později se přidal i Putin). Je jim naprosto jedno co bude dál"Po nás potopa", hlavně že získají podporu magnátů do své politické kampaně. A to by měl být náš vzor?Tak jako byli donedávna Rusové? To nedopusťme.


Od: Libuše Cortéz - 23.4.2004 - 21:43

Martina
Marti. Tato zpráva navazuje na Kjótský protokol, který Američani nepodepsali jako jediní(později se přidal i Putin). Je jim naprosto jedno co bude dál"Po nás potopa", hlavně že získají podporu magnátů do své politické kampaně. A to by měl být náš vzor?Tak jako byli donedávna Rusové? To nedopusťme.


Od: Libuše Cortéz - 23.4.2004 - 21:43

Martina
Marti. Tato zpráva navazuje na Kjótský protokol, který Američani nepodepsali jako jediní(později se přidal i Putin). Je jim naprosto jedno co bude dál"Po nás potopa", hlavně že získají podporu magnátů do své politické kampaně. A to by měl být náš vzor?Tak jako byli donedávna Rusové? To nedopusťme.


Od: Markéta - 23.4.2004 - 21:51

USA náš vzor? Proboha jen to ne! Vyhněme se jakémukoli vzoru, ať "učesaným" rusákům, nebo i těm obyč.


Od: Markéta - 25.4.2004 - 16:35

Máš moje sympatie
Tak vidíš, nakonec jsem Ti svůj názor, nevím jak se to stalo, poslala 3x.Je to blbý, ale pořád se učím a divím. Uklidnila jsi mne-jsou to barbaři v čele s tím největším.O naší zemi nevědí ani kde leží a umění jim taky nic neříká. Jsi součástí redakce?


Od: Markéta - 25.4.2004 - 17:38

Libuško, Libuško! Ach jo! Zase píšeš za mě. Hmmmm.


Od: Míra - 18.9.2005 - 23:37

My bysme potřebovali nějakou super katastrofu prožít už dřív, ne až za dvacet let, abysme si uvědomili, že si s touhle planetou nemůžem jen tak zahrávat. Až nám dá na prdel naše matička Země, tak se budeme hodně divit.


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0799 s