Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Mistr POE

01.06.2010   Julie Kolocová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Mistr POESvět stínů, hrůzy a tajemství. Právě do něj vede kniha V mistrově stínu. Kdo se po cestách vydal? Velikáni vládnoucí perem. A správně tušíte, že ze stínu občas vystoupili. Překlad vydalo letos nakladatelství XYZ, editorem je Michael Connelly, v původním vydání v roce 2009 nakladatelství William Morrow. Žhavá novinka!

Opět se můžeme setkat s poetickými překlady V. Nezvala, J. Vrchlického, ale i T. Pekárka, J. Schwarze a L. &Senkyříka. Každý přistoupil k Poeově tvorbě svébytným způsobem a dodal mu tak osobitý ráz. Například Havran v překladu J. Vrchlického dosahuje opravdového vrcholu. Jak suše a břitce vyznívají pozdější pokusy jiných překladatelů. A asi navždy bude i díky němu znít Na to havran: „Nikdy víc?“ Havran, ne moderní biologizující označení krkavec. Děkujeme, páni vědci, nechceme!

Dávní mistři odvedli svou práci a nyní přicházejí ti současní, aby nepřekládali pouze texty Poea, ale i jeho „učedníků“. V uváděném titulu je jich rovnou dvacet. Dvacet hostů, kteří možná se skleničkou dobrého moku píší své zamyšlení o mistrovi a vybraných šestnácti textech z jeho tvorby. K tomuto počinu je sezvala Mystery Writers of America (MWA), a tak se společně s nimi můžeme poklonit mistrově památce. Všichni patří k úspěšným tvůrcům detektivního a hororového žánru a jsou držiteli prestižního ocenění Edgar udělovaného MWA nejlepším autorům v oblasti detektivní literatury, televizní, filmové a divadelní tvorby. Stačí uvést taková jména jako S. King, S. Graftonová, E. Hoch a další.
 
Pojďme se například podívat, jak vidí svého učitele T.J. Parker. Naučily mě toto: V lidském nitru je temnota. Ta temnota mívá své následky, tyto následky se na nás v našem životě zřítí… stále ty povídky čtu. Stále je miluji a ony mne stále znepokojují a některé z nich jsou stále moc těžké na mou už dávno nikoli mladou hlavu…

Často jsem přemýšlela při čtení románu Kosti J. Burkeové, kde se v ženě berou emoce, které z řádků doslova čiší až bolestně. Díky jejímu vyznání V mistrově stínu už tuším. Kdybych v deseti letech četla, tak jako ona, Zrádné srdce, nejenže bych byla vyděšená až na půdu, jak autorka vypráví, ale…
 
Na závěr bych chtěla podotknout, že se v poslední době na knižních pultech doslova vyrojily tituly vztahující se k Poeově dvoustému výročí narození od nových překladů, více či méně zdařilých, až po sebrané povídky těch nejstarších s novým ilustračním doprovodem. Mezi těmi všemi je novinka nakladatelství XYZ přímo pokladem jak jazykovou čistotou, grafickou úpravou, tak zejména obsahem. Rozhodně šťastná ruka ve výběru pro všechny Poeovy příznivce! I sám mistr by byl spokojen.

Lawrence Block, Jeffery Deaver, Nelson Demille, Sue Graftonová, Stephen King, S.J. Rozanová a další autoři uvádějí
povídky Edgara Allana Poea
V mistrově stínu
Editor Michael Connelly
nakladatelství XYZ, Praha 2010
www.xyz-knihy.cz

(foto www.xyz-knihy)


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0323 s