Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


TV tip - KONĚ SE TAKÉ STŘÍLEJÍ

04.06.2010   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

TV tip - KONĚ SE TAKÉ STŘÍLEJÍŘíká se, že pro slávu a peníze lidé udělají vše. V americkém filmu KONĚ SE TAKÉ STŘÍLEJÍ je startovací rampou ke slávě i penězům vítězství v nekonečném tanečním maratónu.

Mnohým účastníkům jde spíše o peníze - je rok 1932, doba snad největší hospodářské krize všech dob. Mnoha zoufalcům až ztroskotancům jde skutečně o vše a jsou ochotni riskovat vlastní zdraví (a jak se ukáže i život), aby uspěli v šíleném boji o hlavní cenu 1500 dolarů pro pár, který vydrží tančit ze všech nejdéle. Pravidla jsou nekompromisní - každou hodinu je desetiminutová přestávka na oddech, pokud pár přestane déle jak 30 vteřin tančit, je bez milosti vyřazen. Při ztrátě partnera je možno tančit 24 hodin a do té doby je nutné si najít náhradníka, jídlo se většinou konzumuje při tanci a občas se na rameni partnera i usne...

Jak dlouho si myslíte, že to mohou páry vydržet? Není to den, či několik dní, maraton jde přes tisíc hodin. Dny, noci, měsíce... Je to ještě zábava? Ploužící se postavy po parketu už po několika dnech ztrácejí lidskou důstojnost a nepřipomínají lidi, ale spíše zvířata zahnané do kouta klece. Všeobecná únava plodí podráždění a zkratové reakce.

V podobné "největší taneční soutěži světa" se ocitají mladý Robert, původně mířící do světa filmu (Michael Sarrazin), který se stane "náhradníkem" statistky Glorie (Jane Fondová). Film se zaměřuje na proměny jejich vztahu, ale všímá si i ostatních tanečníků - postaršího bojovníka z první světové války Harryho (Red Buttons), těhotné ženy Ruby (Bonnie Beneliaová) či zpěvačky Alice (Susannah Yorková). Cynické, drastické a nehumánní soutěži vládne jako ceremoniář Rocky (Gig Young).

Film KONĚ SE TAKÉ STŘÍLEJÍ vychází ze stejnojmenné (i v češtině známé) knihy Horace McCoye, které však přidává ještě jeden rozměr. Režie Sydneyho Pollacka zdůraznila neutěšené sociální zázemí, které plodí podobné soutěže a ve své kritičnosti mířila nejen do doby začátku třicátých let, ale svým ostřím cílila na Ameriku doby vzniku filmu - tedy konec šedesátých let. Je přímou metaforou americké honby za úspěchem, která často vede k sebezničení, je odsudkem společnosti, která nutí své příslušníky bojovat o co nejvyšší výkon a co nejvyšší mety a zisky. Pro tento rozměr "angažovanosti" se film brzy po americké premiéře dostal v roce 1969 i do českých kin a doputoval až do soutěže mezinárodního filmového festivalu v Moskvě, kde byl vyznamenán Cenou svazu filmových umělců SSSR. Ale je to také důvod toho, proč v samotné Americe film sice získal 9 nominací na Oscara, ale proměnil jen jedinou - Oscara získal představitel managera Rockyho Gig Young za nejlepší výkon ve vedlejší roli.

Pokud si nyní v televizi drsné a divácky nelítostné drama Sydneyho Pollacka pustíte, počítejte s tím, že může s vaší psychikou dost zamávat. Sám režisér si byl vědom, že nenatočil "přijemný" film a očekával, že diváci z něj budou ve většině případů silně deprimováni. Nejen proto, že děj vychází v podstatě z bezvýchodné situace Spojených států a je dovedeno k alegorii novodobých amerických poměrů. Jak sám Pollack řekl: "Krize nemusí být nutně jen ekonomická, může být i duchovní a citová." Z pohledu hlavního aktéra Roberta, jemuž se stále v mysli vynořuje vzpomínka na zraněné a unavené koně, které bylo nutno zastřelit, připomínají aktéři šíleného maratonu po mnoha hodinách úsilí také uštvané zvíře, které potřebuje ránu z milosti...
Foto:  fdb.pl, filmweb.pl
******************
KONĚ SE TAKÉ STŘÍLEJÍ (They Shoot
Horses, Don´t They?),
režie Sydney Pollack,
USA 1969.
V České televizi v úterý 8. června od 20:00 hodin na programu ČT2.



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0336 s