Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Už jste viděli knihovnu Václava Havla?

02.06.2010   redakce   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Už jste viděli knihovnu Václava Havla?Pokud jste na otázku v titulku odpověděli záporně, dnes máte obzvláště výjimečnou příležitost. Od 18 hodin Knihovna Václava Havla totiž pořádá Literární večer, kde připomene před létem všechny osobnosti, jimž byly tyto tématické akce věnovány. A jako bonus se zde představí i dílo právě Václava Havla.

Knihovna Václava Havla byla založena po vzoru prezidentských knihoven ve Spojených státech a představuje tak ojedinělou instituci v Evropě. Slouží k dokumentaci, výzkumu a propagaci života, díla a myšlenek Václava Havla coby dramatika, státníka a také symbolu svobody a organizátora české a středoevropské nezávislé kultury. Za tímto účelem tým knihovny shromažďuje v digitální podobě všechny dostupné materiály, které se Václava Havla týkají, ať už jsou to textové materiály, vzpomínky pamětníků, fotografie, artefakty, zvukové nahrávky či videa. A také knihy – Knihovna je také skutečná knihovna, ve které je možno najít knihy Václava Havla česky i v překladech do nejrůznějších cizích jazkyů, knihy o Václavu Havlovi, knihy vztahující se k dobovému kontextu.

Václav Havel (Zdroj: © Knihovna Václava Havla)

Mezi aktivity knihovny patří již zmíněné literární večery, vydávání knih, pořádání výstav (např. „Havel v kostce“, na které je možné se o Václavu Havlovi dozvědět to základní a podstatné, ale také si prohlédnout i zcela neznámé havlovské materiály), organizace debat, kolokvií a konferencí s cílem mapovat život a dobu Václava Havla, jeho rodiny a lidí, kteří se pohybovali v jeho blízkosti. Nezbytnou součástí programu je pak i nabídka středním školám. Jejich studenti se mohou tak blíže seznámit s havlovskou látkou, ale také s dobou nesvobody před listopadem 1989.

Tým knihovny vede uznávaný literární historik Doc. Martin C. Putna, který yučuje na Karlově univerzitě, spoluzaložil revui Souvislosti a Českou křesťanskou akademii, vydal několik monografií (Česká katolická literatura v evropském kontextu 1848 – 1918; Órigenés z Alexandrie; Řecké nebe nad námi aneb antický košík aj.), souborů esejí (My poslední křesťané), edicí (Karel VI. Schwarzenberg: Torzo díla), překladů z latiny, němčiny a ruštiny a dalších knih.

Doc. Martin C. Putna (Zdroj: © Knihovna Václava Havla)

Literární večer - Václav Havel
Kde: Galerie Montmartre, Řetězová 7, Praha 1
Kdy: 2. červen 2010, 18:00 – 19:30

Cyklus připomene dílo pěti nejvýraznějších autorů skupiny, pěti nekonformních teenagerů padesátých let: Jiřího Kuběny, Violy Fischerové, Josefa Topola, Věry Linhartové a na závěr dobové texty samotného Václava Havla.


Zdroj
:
Knihovna Václava Havla


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0386 s