Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Pochodujete za zdravá prsa a přitom skáčete pod tramvaj!

08.06.2010   Aneta Šimonková   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Pochodujete za zdravá prsa a přitom skáčete pod tramvaj!… i tak musel moderátor napomenout účastníky pochodu Avon – Zdravá prsa. Aby ne, Prahou prošlo 11 000 lidí. Akci rovněž podpořily i ambasadorky – Aňa Geislerová, Taťána Vilhelmová, Tereza Brodská, Simona Stašová, Lucie Borhyová, Lenka Termerová nebo Martha Issová a v závěru akce zapívali např. Martin Chodúr, Dara Rolins, Monika Absolonová nebo kapela Kryštof.

Letošního jubilejního desátého ročníku Avon pochodu proti rakovině prsu v Praze (5. června) se zúčastnil rekordní počet návštěvníků. Zprvu to symbolicky vypadalo na 10 000, ale nakonec se ukázalo, že lidí přišlo o tisíc více.

Všichni se sešli na Hradčanském náměstí, kde si mohli na poslední chvíli zakoupit vstupenku na pochod – tričko za 300 korun. Protože jsem zaslechla takovou zvláštní poznámku, že „koupit si tričko za tři stovky, které pak budu nosit doma“, je zbytečné, tak trochu osvěty. Návštěvník nedává peníze na to, aby si koupil tričko, se kterým se bude hrdě hlásit k boji za dobrou věc. 300 korun podpoří projekty v boji proti rakovině prsu (pro představu – provoz Avon linky proti rakovině prsu stojí 200 korun za hodinu, vyšetření jedné pacientky pokryje 300 korun). Ono je sice hezké jen pochodovat za dobrou věc, ale ani v této oblasti „zadarmo ani kuře nehrabe“. No nic, jdeme na start.


Bereme balónky, hrocha a jde se!

Tam už se připravili účastníci i s balónky, které se měly vypustit v cíli – Žlutých lázních v Podolí – leč někteří vypouštěli už dříve. V začátku se zařadily policistky na koních, symbolicky omašlované růžovou stužkou, za nimi maskot pochodu – hrošík – a posléze ambasadorky - Taťána Vilhelmová, která vzala i své děti, Lucie Borhyová, která přišla s rodiči, dále Aňa Geislerová, Tereza Brodská, Simona Stašová, Lenka Termerová a Martha Issová. Stačilo už jen uklidnit dav, o což se pokusil jeden bodyguard, který vzal amplion a v momentě, kdy mi tento nástroj mířil přímo do ucha, se ozvalo to typické a hlasité zapískání. Neříkám, že se to nemůže stát, ale když mluvím do davu, tak do něj i mířím a neříkám to jen jednomu člověku. No nic. Dnes už vím, že se nic nestalo. Mám i zdravé uši. Ještě...


Ambasadorky zleva - Lucie Borhyová, Monika Absolonová, Tatiana Vilhelmová, Lenka Termerová, Martha Issová, Aňa Geislerová a Tereza Brodská (pes Marthy Issové sice nemůže být ambasadorem, ale projekt jistě rovněž podporuje).

Po přestřižení růžové pásky se pochod vydal k Petřínu. Zvídaví turisté si fotili průvod „růžovek“ (barvy trička a balónků), někteří účastníci si trasu zkracovali všude možně, protože počátek průvodu byl v nedohlednu (pro informaci – i když jste byli na pražském Újezdě, tak jste odtamtud mohli sledovat, jak na Hradčanech stále vládne růžová). Ti, co byli mezi prvními měli jasné heslo: „Kam jde hroch, tam jdu i já!“. Když početnější část zastavila na Újezdě, muselo se nejprve zkorigovat, jak se půjde. Když moderátor akce oznámil, že Most legií je „rezervován“ na 20 minut (pro 11 000 lidí), tak se pohnuly koutky přítomných. V trošku nepřehledné situaci jeden z pořadatelů zahlásil: „Nejdřív VIP, potom ostatní!“ Myslíte, že ambasadorky, koníci a hrošík opravdu šli první? Samozřejmě, že ne. Ale i tak nutno podotknout, že se vše odehrávalo v klidu. Těm, co měli připomínky ke tlačenici, nezbývá než říci: „Zůstaňte doma.“ Tak jako například na koncertě nemůžete čekat, že se lidé nemůžou mačkat, tak to samé platí i zde. Je to prostě dav lidí.

Blížíme se k Mánesu, jehož okolí je naštěstí rozkopané, tak se nemusí stavět doprava. Scházíme k břehu Vltavy a jdeme podél řeky, která mimochodem pomalu přetéká přes břeh. Míjíme loď, kde se odehrává svatební hostina. Nevěsta vzbudí takový rozruch mezi účastníky pochodu, kteří na ní mávají, přejí hodně štěstí a fotí ji, že je jasné, kdo je celebritou dne. Pomalu se blížíme k občerstvovací zóně. Melouny a láhve s vodou lákají účastníky a opět je tu tlačenice. Když na vás někdo upustí kousek sladkého a lepkavého ovoce, neomluví se, ale spíš řekne: „Do pr…“ Už je u některých cítit únava.

Pod Železničním mostem někdo zařve: „Simonó!“ Herečka Stašová odpoví tím směrem: „Ahój!“ To patří zpěvačce Monice Absolonové, která spolu s kamarádem Lumírem Olšovským a jeho přítelem, šla mezi „neVIP“. Pomalu se blížíme k cíli. Zbývá jen zdolat most pod Vyšehradem, kde se smí procházet po 5 – ti minutových intervalech, protože tramvaje také potřebují prostor. A tak lidé při té představě pomalu divočí a i když chtějí zdravá prsa, tak by si klidně nechali přejet nohy. V počátku průvodu se pak ještě odehraje zajímavá scénka. Jedna slečna (ne z průvodu a evidentně ne úplně způsobilá chodit) se zamotaně zklátí do trávy, přičemž častuje účastnici průvodu slovy: „Ty kr…, máš půlku chodníku, ty pí…“ Účastnice průvodu si ale zachová dekorum a výstižně a hrdě prohlásí: „Já jdu alespoň za dobrou věc, ale co ty… ty potvoro!“ Někteří si krátí cestu tramvají, na což z legrace upozorní moderátor, leč dvě slečny se okamžitě stanou středem pozornosti.


V cíli nás vítá Dara Rolins nebo Martin Chodúr, Richard Krajčo zase zdraví "parníkovce"
Přicházíme ke Žlutým lázním. Zde už je připravené pódium pro účinkující a prostor se pomalu zaplňuje. Lidé se občerstvují, k dispozici jsou stánky s Avonem a také kafe Starbucks, které je za příspěvek na boj proti rakovině. Zde zase trocha pokárání. Někteří chodili na Starbucks zadarmo…

Velmi teplý večer pomalu začíná. Na pódiu se střídají Dara Rolins, Monika Absolonová, Martin Chodúr nebo David Deyl, kteří začínají hudebním vystoupením. Následně vystoupí ambasadorky, které pronesou úvodní slova. Aňa Geislerová opakovaně zdraví diváky „Ahój“ a evidentně se baví. Promluví i Lenka Termerová, u níž je zkušenost s rakovinou asi nejsenzitivnější – sama si nedávno prošla léčbou související právě s tímto onemocněním…

Na závěr všichni vypustí balónky a už se jdou jen bavit. Po Janě Kirschner vystoupí ještě kapela Kryštof, která zde má přímo koncert. Rozjuchaný frontman Richard Krajčo hýří vtipem a když projíždí okolo na Vltavě loď, tak utrousí: „Kde se tu berou parníkovci?“ (narážka na baníkovce – pozn. red.).
 
11 000 lidí, 7 000 000 vybraných korun a celkem 66 000 000 za všechny Avon pochody. Přispějte svou přítomností příští rok i vy. Více dozvíte na www.zdravaprsa.cz.

Pokud chcete podpořit program Avon pochod proti rakovině prsu, tak klikněte na stránky projektu na Facebooku a staňte se fanouškem. Nic vás to nestojí a pokud projekt dosáhne 100 000 fanoušků, získá od sponzorů dalších 100 000 korun. 





Pánská a dámská verze trička.


Foto: www.zdravaprsa.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.071 s