Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Dobrý „duch“ se vyplatí.

16.06.2010   Kateřina Sovová   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Dobrý „duch“ se vyplatí.Tím spíš, jste-li britský ex-premiér, potřebujete sepsat paměti a hledáte tu správnou osobu, která by převzala nedokončenou práci vašeho nešťastně zesnulého předchůdce. Muž ve stínu Romana Polanského prozradí více.

To místo, na které ho přivezli, se mu pranic nelíbilo. Zatažené nebe ovládnout nemohl, bohužel, stejně tak neútulnost místností, zařízených tím strohým, geometricky neomylným nábytkem. Jenže člověk jen tak neodmítne patřičně kulaťoučkou sumu dolarů, kterou mu za sepsání pamětí britského ex-premiéra Langa (Brosnan) nabídli. Taková částka nakonec stojí i za to, aby se veřejnost nikdy nedozvěděla, kdo že ve skutečnosti přetransformoval Langovy myšlenky ve srozumitelné věty a kýžené dílo stvořil. Za to, aby navždy zůstal autorem…autorem ve stínu. Nehostinnost od civilizace odříznutého ostrova ovšem umocňuje temná skrytá minulost, která se nyní dere na povrch a kterou má právě on odhalit. Co se stalo s jeho, nyní již nějakou dobu mrtvým, předchůdcem? Co tají Langovo okolí a co tají on sám? Ve spletité síti politických a osobních intrik nakonec nezbývá než rozhodnout, jestli za stejnou cenu stojí riskovat i to nejcennější, co mu ještě zbývá.
Už originální název nejnovějšího Polanskiho filmu, The Ghost Writer, může působit potíže, a to nejenom, co se překladu týče (ghost=duch; v tomto případě skutečný autor knihy, pod níž je posléze podepsán někdo jiný). Polanskiho zálibu ve dvojsmyslu-ačkoliv k její realizaci, dle slov tvůrců samotných, došlo tak trochu náhodou při připsání závěrečné scény filmu-ovšem oceníme především my, diváci, neboť díky ní dostává už tak velmi zajímavý a skvěle napsaný scénář třetí rozměr. Rozměr, jež jej po shlédnutí řadí do kategorie filmů &Sestý smysl, a to navzdory skutečnosti, že zápletka jako taková má řešení zcela logické a pozemské. Ale po pořádku…

Přestože mě filmy se slovíčkem „politika“ v synopsi dvakrát nepřitahují, Muž ve stínu mezi nimi tvoří čestnou výjimku. Svým podáním, pozvolným odkrývání veškerých souvislostí, připomíná mistrně odvedenou detektivní povídku, v níž se politika stává vkusně zpracovaným tématem, nerušícím ty z nás, kteří si do kina přišli odpočinout a vychutnat umělecký zážitek. A ten Muž ve stínu nesporně poskytuje.
Co se hereckých výkonů týče, ústřednímu Ewanu McGregorovi v roli „ghosta“ tentokrát nelze přičítat veškeré zásluhy, protože Muž ve stínu doslova překypuje hvězdami všech velikostí a ty k naší radosti opravdu září. McGregor si získává diváka už v prvních minutách a udržuje jeho pozornost i ve scénách v nichž se prakticky nic neděje (viz dlouhý výjezd z ostrova na pevninu), aby nás posléze dovedl do chytrého finále, okrášleného již zmiňovanou třešničkou v podobě zajímavého konce. Pierce Brosnan představuje dalšího ze svých státníků a ano, je opět nový, originální a v roli jakoby od reality odtrženého ex-politika až nepříjemně realistický. Z ženského osazenstva mě nejvíce potěšila Olivia Williamsová (&Sestý smysl), excelující v roli rozporuplné Langovy manželky. Fanoušci Sexu ve městě pak zaplesají nad taktéž skvělou Kim Catrallovou, ztělesňující Langovu sekretářku.

Sílu Muže ve stínu dále umocňuje tajemná, místy až mrazivá atmosféra, inklinující k tvorbě E.A. Poa anebo Stephena Kinga, jímž byl autor původního románu, později také scénáře, inspirován. Z každého záběru kamery na nás dýchá nebývalá preciznost a „poctivost“ s níž je film natočen. Přes skutečné umění, které zde Polanski prezentuje, film bez problémů splňuje přístupnost i pro průměrného diváka (mezi kterého se počítám i já), aniž by jej zatěžoval nějakou rádoby osvícenou filozofií. Chtělo by se říct poctivý film pro poctivé lidi. Já říkám pro všechny, kteří pamatují éru skutečných filmových zážitků a rádi by si ji připomněli.

osobní hodnocení: 80%

Muž ve stínu
(The Ghost Writer)
UK/FR/Německo, 128 min
Režie: Roman Polanski
Scénář: Robert Harris
Hrají: Ewan McGregor, Pierce Brosnan, Olivia Williamsová, Kim Catrallová, Tom Wilkinson a další.
Od 12 let.



Copak asi skrývá tajemný rukopis?


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.2142 s