Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Slovo ředitelky

26.06.2010   redakce   Hudba   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Slovo ředitelky Festival staré hudby. Jedná se o mezinárodně uznávaný specializovaný hudební festival, nejstarší v ČR. Je členem mezinárodní asociace evropských festivalů staré hudby CEFEMA a patří dnes k předním podnikům svého druhu v republice. Setkání každoročně představí renomované české i zahraniční hudební soubory staré hudby v odpovídajících historických objektech a sálech města i zámku. V historických kulisách města interesantní záležitost.

Mnozí milovníci staré hudby z ČR i zahraničí se do Českého Krumlova vracejí a přizpůsobují termín návštěvy města programu tohoto festivalu. Být u toho můžete i vy.

Původním záměrem akce bylo spojení hudby s výtvarným uměním a památkovou obnovou města, včetně prezentace nově opravených objektů, a také konání koncertů v prostorách památek před rekonstrukcí s cílem na tyto stavby upozornit a iniciovat např. sbírky na jejich opravu či restaurování. S tímto cílem bylo několik předešlých ročníků festivalu uspořádáno právě v prostorách bývalého minoritského kláštera, kde byly kromě hudebních vystoupení provedeny i sochařské instalace mladých českokrumlovských výtvarníků a též uspořádána např. finanční sbírka na záchranu vzácného barokního relikviáře sv. Reparaty zde uloženého. Každoročně jsou organizátory akce vyhlašovány specifické tematické okruhy koncertů, spojené např. s výročími hudebních skladatelů nebo vybranými hudebními obdobími. Významným počinem festivalu byly např. oslavy evropského výročí vzniku kladívkového klavíru, iniciované z české kanceláře UNESCO. Tradice staré hudby je v Českém Krumlově díky dlouholetému působení velmi živá a věříme, že se bude i nadále prohlubovat.

Letošní ročník festivalu proběhne v termínu 8.–14. 7. 2010 a koncerty budou pořádány v bývalém minoritském klášteře a v Egon Schiele Art Centru. Zazní hudba gotická, renesanční a barokní v podání specializovaných českých i zahraničních souborů staré hudby a bude uvedeno také multimediální představení „Egypt – příběh prince Amuna“, které žánrově vybočuje, ale obsahově spadá do hudebního záběru festivalu, který vždy kromě staré hudby zařazuje i alternativní hudbu a tanec, world music a multimedia.

Dr. Mgr. Hana Blochová, ředitelka FSH


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0278 s