Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Pavla Francová maluje potmě

15.07.2010   Anna Burdová   Výtvarné umění   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Pavla Francová maluje potměPříběhy lidí, kteří se svým handicapem bojují tím, že překonávají hranice svých možností, stále udivují. Tělesně postižení sportovci sbírají medaile, lidé bez rukou malují dech beroucí obrazy nohama, nebo si budují kariéru úspěšných politiků či právníků. Pavla Francová je jednou z těchto jedinečných osobností, a to nejen proto, že maluje „potmě“.

Pavla Francová se narodila 19. ledna 1972 v Kraslicích (okres Sokolov). Již odmalička se zajímala o výtvarné umění. Když ale v patnácti letech přišla o zrak, zdálo se, že výhled do světa obrazů se jí tím uzavřel. Pro Pavlu tím ale nic neskončilo. Její oči sice nebyly schopné zprostředkovat jí obraz světa, v němž žije, smysl pro tvary a barvy jí ale zůstal a v paměti si rovněž uchovala reálné obrazy skutečnosti. Když se časem rozhodla vrátit se k malování, stačilo jen najít způsob, jak je přenést na plátno.

Technika malování Pavly Francové spočívá v tom, že nejprve propisovací tužkou do papíru vyryje rýhy obrazu. Když pak papír otočí, má k dispozici reliéf vlastní kresby, s níž může dál pracovat. Tak vznikají takřka Ladovsky prosté, avšak sebejisté barevné malby, které mají jedinečnou strukturu, hloubku a atmosféru. Nezachycuje přitom pouze osoby, zvířata, věci a krajinu, ale i nálady, dojmy a pocity.
Se svou tvorbou seznámila širší veřejnost již v roce 2001, kdy samostatně vystavovala v píseckém Prácheňském muzeu. Brzy nato začala také ilustrovat knihy - například Nevídáno (Okamžik, Praha 2002) a Co vlastně ti nevidomí dělají? (Okamžik, Praha 2003).

Pavla Francová se ale nevěnuje pouze malování. Její životopis vypovídá o tom, že je všestranně nadanou a velmi úspěšnou ženou.
V roce 1995 završila bakalářské studium na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, obor tlumočnictví a překladatelství. V letech 1996-1998 pokračovala magisterským studiem v oboru poradenství a psychoterapie na West Chester University of Pennsylvania ve Spojených státech.
Má za sebou také úspěšnou sportovní kariéru. Mezi lety 1987-1992 reprezentovala Československo na evropských i světových závodech pro zrakově postižené v plavání, lehké atletice a běhu na lyžích. Na zimních a letních paralympijských hrách získala několik medailí a v běhu na 3000 metrů vytvořila v roce 1992 nový světový rekord v kategorii nevidomých žen.

Pavla zkrátka žije naplno a stejně tak všechno, co dělá, dělá s plným nasazením. Je jednou z handicapovaných, kteří dokazují, že tělesné postižení nemusí být společenským či profesionálním omezením, ale že snaha překonávat sám sebe znamená prokazovat ještě větší sílu a schopnosti, které spoustě fyzicky zdravých jedinců chybí.


Zdroj obrázků: Francová, Pavla: Hmatové kresby. Okamžik - sdružení pro podporu nejen nevidomých, Praha 2003
ikonka: Vzpomínka na Afriku (2001)


Ošklivé kačátko (2001)


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0328 s