Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  úterý 16.4.2024, svátek má Irena 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Inception: DiCaprio sedící - snící

22.07.2010   redakce   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Inception: DiCaprio sedící - snící Objevuje se na scéně po dlouhé době konečně pořádný sci-fi thriller se stále se zlepšujícím Leonardem DiCapriem, nebo máme čekat další průměrný film se špetkou dobrých efektů a do očí bijící zašmodrchaností děje?

Hned na počátek (zatím s malým "p") je nutno podotknout, že český název Počátek je mírně řečeno velmi zavádějící. Původní název, anglické Inception, znamená totiž vnuknutí. To nám už o filmu napoví mnohem víc. Můžete se těšit na science fiction thriller, který byste na DVD nosiči našli v půjčovně pravděpodobně hned vedle Matrixu. Kde tkví pointa? Lidstvo vyvinulo technologii, kterou se vhodnou schopností nadaný jedinec dokáže dostat do snu druhé osobě - a to i bez jejího vědomí. A nejen to, ve snu je možno prakticky cokoli, včetně ovlivňování rozhodnutí která snící po probuzení učiní. Jako hacker, který se dokáže dostat do cizího počítače a změnit v něm data. Leonardo DiCaprio coby hlavní hrdina je touto schopností pochopitelně mimořádně nadaný jedinec, což pro něho ale znamená víc prokletí než požehnání. Kouzlo snění využívají zejména mocní, tolik podobní, jak je známe z našeho světa - tedy vlády či korporace. DiCaprio využívaný jako nástroj mocných si v rámci jedné takové zakázky rozhodne přihřát vlastní polívčičku. Slušného hereckého obsazení si užijeme ve 148 minutách.

Film můžete rozdělit na tři části, z nichž každá posouvá děj filmu kupředu.
Část První - Skládanka.. Jste po hlavě vrženi do prazvláštního prostředí a jen zíráte na sled scén, z nichž toho víc smysl nedává, než naopak. Ke konci této máte v hlavě totální galimatyáš. O to více se ale těšíte, až budete skládanku později ve filmu rozplétat...
Část Druhá - Skládanka do sebe zapadá... Aleluja, přichází poznání! Postupně chápeme o co jde, o co má jít, i o co půjde. Tahle část je dle mého názoru zdaleka nejlepší. Jak přichází rozhřešení hádanek, přestáváte se divit, že jste je sami rozšifrovat nezvládli. Vysvětlení jsou stejně tak nečekaná, jako geniální a slibná pro další děj. Ten již graduje a šponuje očekávání na hranice příčetnosti. Přesto zůstává neodbytný pocit že skládanka mohla být ještě rafinovanější.
Část Třetí - Dadydádadýda to je konec... Nějak tak, děj rozehraje přímo orgie brilantních efektů a vizuálních scén. Potíž je, že máte nutkavý pocit média - víte, jak to dopadne. To by ani nevadilo, kdyby to netrvalo oněch 40, ke konci jak med se táhnoucích minut. Marně čekáte nějaký zvrat v ději. Děj se sune ztěžka ke konci, který ale ne a ne přicházet.

Abych jen nekritizoval, bizardní svět Inception je v pravdě úžasný, hoden eposu. Nosná myšlenka je parádní a má sílu připoutat a udržet až do maratonského konce. Z pozitiv ale asi bohužel vše. Pocity na konci zůstanou rozpačité, jakoby záhadně nevyšlo nic z toho, na co jsem se tak těšil a co slibovala bombastická reklama. A to je nesmírná škoda - tenhle film měl sakra na víc. Možná by mu prospělo vystříhat něco scén, i když někteří herci byli opravdu dobří. A srovnání s již zmíněným Matrixem? Uroňte slzičku, Počátek mu nesahá ani po virtuální kotníčky. Velká škoda, protože směs originálního námětu, skvělých efektů a celkové myšlenky prostě mohla dopadnout lépe... Ale nenechte se úplně odradit, i to sahání Matrixu po kotníky stále drtivou většinu letních filmových premiér. 
 

Osobní hodnocení 72%

Počátek (Inception)
USA, Velká Británie, 2010, 148 minut
Režie:  Christopher Nolan
Hrají: Leonardo DiCaprio, Joseph Gordon-Levitt, Ellen Page, Tom Hardy, Ken Watanabe, Dileep Rao, Cillian Murphy, Tom Berenger, Marion Cotillard, Pete Postlethwaite, Michael Caine, Lukas Haas, Taylor Geare, Talulah Riley

Premiéra ČR: 22.07.2010 Warner

 

 
Autor: Martin Zelenohorský 
Fota: assets.theatlantic.com, nydailynews.com
 
 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.047 s