Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


TV TIP - OPERACE

30.07.2010   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

TV TIP - OPERACE Slavný muž anglické kinematografie začátku šedesátých let Tony Richardson natočil na sklonku svého života dramatický film OPERACE "BLUE SKY" - rodinné drama s prvky kritiky vojenských pokusů a varování před jejich nebezpečím.

Hrdinou Richardsonova filmu, odehrávajícího se v roce 1962, je major Hank Marshall (v podání Tommy Lee Jonese). Hank je tvrdý a zásadový armádní vědec a expert na jadernou problematiku. Zúčastnil se testů jaderných zbraní v padesátých letech ve Spojených státech. Vlastní šetřením i vyhodnocením tajných vojenských informací dochází k přesvědčení, že nejnovější jaderné zkoušky v atmosféře mohou mít katastrofální důsledky. Marně však apeluje na své nadřízené. Když neustane, stává se pro armádu trnem v oku - a velitelství by jej rádo umlčelo. Mnohem větší pozornost na vojenské základě upoutává jeho manželka Carly (Jessica Langeová) - velmi půvabná, smyslná a vyzývavá. Do jeho života vnáší neklid a na každé vojenské základně, kde se spolu ocitnou, vyvolává intriky. To se stane vítanou záminkou pro další přeložení nepohodlného Hanka, zvláště poté, co zjistí, že někteří civilisté byli zasaženi smrtelnou dávkou záření a velitelství se pokouší tragédii ututlat. Když hank trvá na zveřejnění případu vyslouží si novou základnu - psychiatrickou léčebnu.

Vojenské drama je ve filmu "efektním" pozadím pro rodinné drama, v němž dominuje Jessica Langeová jako nervní bytost připomínající Marylin Monroeovou. I když za tuto roli herečka získala Oscara její komediální role v TOOTSIE či postavy drsných tvrdých žen těžce zkoušených osudem (např. v DRSNÉ ZEMI (1984), ZTRACENÉM ISAIÁ&SI (1995) či ve filmu ROB ROY (1995) ji sluší více.

Jak už bylo řečeno pro Tony Richardsona (1928-1991) to byl poslední režijní počin. V živé paměti určitě zůstávají hlavně jeho začátky spojené s hnutím rozhvěvaných mladých mužů Free Cinema, v jehož rámci natočil svá nejsilnější díla jako OHLÉDNI SE V HNĚVU, V SOBOTU VEČER, V NEDĚLI RÁNO, KOMIK či KAPKA MEDU. Jeho film TOM JONES získal dva Oscary. Další bohatá Richardsonova filmografie střídá lepší filmy s průměrnými a je nesena v duchu různých žánrů. Válečnou tématiku zpracoval ve snímku ÚTOK LEHKÉ KAVALERIE, do oblasti krimi zavádí MRTVÝ FAVORIT či HRANICE, má na svém kontě i komedii HOTEL NEW HAMPSHIRE či svérázný přepis HAMLETA.
Foto: filmweb.pl, ceskatelevize.cz

*************************************************
OPERACE "BLUE SKY" (Blue Sky)
USA 1991, režie Tony Richardson,
v České televizi na programu ČT 1 v pondělí 2. srpna od 22,20 hodin



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0923 s