Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Žije v Gobi tajemný zabiják Olgoj chorchoj?

29.07.2010   Petr Koutský   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Žije v Gobi tajemný zabiják Olgoj chorchoj?Mongolové si o něm se strachem vyprávějí v příšeří svých jurt. Proč? Jenom vyslovení jeho jména údajně přináší hrozivé neštěstí. Legrační jméno Olgoj chorchoj totiž nemá stejně úsměvného nositele. Tvor z mongolské pouště prý dokáže zabít svou oběť bez dotyku na vzdálenost několika metrů!

Polední slunce rozpaluje oblázky, které leží na povrchu písku nelítostné pouště Gobi. Malý mongolský chlapec vchází do jurty, aby se skryl před pálícími paprsky. Hoch vytahuje bednu, v níž má hračky. Avšak musí odstranit překážku, která mu překáží v přístupu k truhle – prošívanou deku. Zatímco nadzdvihává její cíp, zahlédne pod ní cosi jako tlustý červený kus masa. Chlapec ho chce odsunout stranou, a proto se ho dotýká holou rukou. V tu chvíli jeho nervovým systémem pronikne nesnesitelná bolest. Hoch padá mrtev na zem. Podivné červené střevo se mezitím odplazí ven. Olgoj chorchoj právě zabil svou další oběť…

Tento temný příběh se prý odehrál v padesátých letech 20. století poblíž mongolské vesnice Bajan Ovó u mongolsko-čínských hranic. &Slo o jeden z útoků podivného mongolského zvířete, nazývaného Mongoly jako Olgoj chorchoj (česky červ – střevo). Tento tajemný tvor prý obývá jednu z nejméně přívětivých oblastí světa – poušť Gobi, kde se zavrtává do písku, podobně jako žížala do země. Tím však jeho podoba s tímto neškodným kroužkovcem končí. Délka zákeřného mongolského zabijáka, vzdáleně podobného velkému krvavému nebo nahnědlému střevu, dosahuje prý až necelý metr a půl. Dokáže se prý téměř bezhlučně připlazit na dohled své oběti, kterou poté neznámým způsobem usmrtí. Podivné také je, že prý nelze rozeznat, kde má hlavu.

Nejčastěji se mluví o tom, že červ zabiják vystřikuje na svou oběť prudký jed. Avšak dosud není známa žádná tak rychle působící látka, která by do několika vteřin po kontaktu s kůží způsobila člověku smrt. Spekuluje se tak o tom, že tento tajemný tvor dokáže vraždit pomocí výboje elektrického proudu. Zdá se to pravděpodobné vzhledem k tomu, že byl v Mongolsku zaznamenán případ mongolského muže, jehož Olgoj usmrtil přes ocelovou tyč zaraženou do země. Co je však tento tvor, který prý dokáže bez problémů usmrtit i koně, vlastně zač?

Pokoušel se to zjistit český záhadolog Ivan Mackerle, který se společně s dalšími členy jeho expedice za touto tajemnou bestií do Mongolska třikrát vydal. Poprvé a podruhé na počátku devadesátých let 20. století, potřetí v roce 2004. Češi se pomocí náloží zaražených do písku pokoušeli tohoto tvora vypudit z písku ven, avšak nepovedlo se jim to. Otázka původu tohoto tvora tak zůstává dosud nezodpovězena. Někdo míní, že se může jednat o živočicha z čeledi kroužkovitých, jejichž barva je také červená nebo nahnědlá. Avšak tato teorie má výrazný nedostatek. Dosud není znám žádný kroužkovec, který je smrtelně jedovatý. Jedná se tedy o nového kroužkovce zcela neobvyklých schopností nebo neznámého živočicha, který dodnes přežil z prehistorických dob?

Mnozí vědci míní, že příběhy o Olgojovi chorchojovi jsou pouze mongolskými pohádkami pro dospělé. V tom případě je však velmi zvláštní, že Mongolové tohoto tvora popisují do takových detailů a považují ho za celkem běžné, i když vzácné zvíře. Zároveň ho však kvůli jeho nebezpečnosti považují za prokletého. „Objevuje se většinou po dešti... Dva až tři dny se vyhřívá na sluníčku a pak zase zmizí,“ tvrdila členům české expedice jedna stará mongolská žena. Mongolové dokonce členům výpravy ukázali rostlinu, v jejíž blízkosti se tento tvor prý nejčastěji vyskytuje. Vzhledem k tomu, že každý rok je na Zemi objeveno několik zcela nových a poměrně velkých živočichů, nejeví se existence Olgoje, schovaného možná v písku, jako zcela nereálná. Objevíme někdy tohoto hrozivého pouštního netvora?

Ikonka: photos.forteantimes.com


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: petr - 11.9.2010 - 13:33

pechánek


Od: jakub - 4.2.2011 - 13:21

olgoj chorchoj
já vim o co se jedna o pičusa který vraždí kůli ničemu hajzl jeden


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0448 s