Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Věra Chytilová, Tomáš Pilát: VĚRA CHYTILOVÁ ZBLÍZKA

12.08.2010   Stanislav Polauf   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Věra Chytilová, Tomáš Pilát: VĚRA CHYTILOVÁ ZBLÍZKAJedinečná kniha vzpomínek, zážitků, názorů i úvah o životě a díle přední dámy českého filmu. Z rozhovorů, které Chytilová vedla s publicistou Tomášem Pilátem, vzniklo mimořádně kvalitní dílo, které, ač nebylo myšleno jako oslava, se svým záběrem, zpracováním i působením na čtenáře stalo pomníkem žijící filmové legendě.

Více než měsíc po vydání tato kniha prakticky zmizela z prodejen. Čtenáři i zájemci o film si ji našli. I to svědčí o tom, že jméno Věra Chytilová je pojem a legenda a  tuto knihu si více než zasloužila. Tento monument velkého formátu, značné váhy a rozsahu přes 600 stran, přináší mnoho podnětného, často objevného ze života a díla přední režisérky, přičemž zpracování má řád a styl, jakých se mnohým biografickým knihám nedostává.

Tomáš Pilát zachovává chronologický, pro někoho konzervativní přístup. Postupně nám představuje portrét výrazné osobnosti, od jejího dětství přes první manželství a zapojení do pražského bohémského života, její touhu po seberealizaci vedoucí ke studiu na FAMU a pak celou, často trnitou uměleckou dráhu režisérky. Ale nejen popisuje, v podtextu hledá onu silnou motivaci, která dívku z nádražní kuchyně dovedla až k nejvyšším metám a poctám na filmových festivalech.

Věru Chytilovou nelze neobdivovat, i když s některými jejími výroky či díly nemusíte souhlasit nebo jim být nakloněni. Obdivovat pro nesporný talent, ale také pro bojovné srdce, jímž dovedla čelit všem ústrkům a nepřízním režimu i mocných. Každý svůj film si musela doslova vyvzdorovat. Až na jedinou výjimku, která může mrzet nejen ji, ale nás všechny - "pravdivý" film o Boženě Němcové. Chytilová se tím stala v minulém režimu pověstná. Zatímco jiní sklonili hlavu nebo leštili kliky, ona šla tvrdě za svým a nenechala čelní představitele našeho normalizačního filmu chvíli na pokoji. Tak dlouho, až jí její zaměr (byť s připomínkami a výhradami) povolili. Tak vznikaly prakticky všechny její filmy, jak si můžete podrobně přečíst. Stejně tak se dozvíte o ohlasech a přijetích filmů, často jiných u diváků v cizině, nežli u diváků a kritiky u nás.

Na přístupu Tomáše Piláta k režisérce je patrno, že se s ní dobře poznal, že musel rozhovory s ní strávit mnoho času. Není to onen letmý novinářský přístup jednoho nebo dvou odpolední, jaký známe z časopisů i řady podobných biografií, jejichž počet v poslední době rychle narůstá. Pilát jde do hloubky, režisérku nešetří a uvádí i okolnosti a události z jejího života a práce, jaké nebývá zvykem vytahovat na světlo. Přesto však Věra Chytilová hotovou knihu schválila. Nakladatel uvádí, že jde o její první autorizovanou biografii. Pilát propojuje režisérčin osobní život s tvůrčí prací, dozvíte se kdo a jak ji ovlivnil, kdo jí pomáhal a za jakých podmínek díla vznikala. A dostane se vám i odpovědi na otázku, kterou často kladou diváci v diskusích: Je to pravda, že paní režisérka doslova "ničí" herce, že na ně řve a je agresivní? A že byla paní Chytilová vždy potížistkou? Na to ona reaguje s otevřeností jí vlastní: "Kdykoli budu přítomna jakékoli nesprávnosti, kdykoli bude potřeba, budu potížistkou." Což je i krédo životní, protože jak říká: "Dokud myslíme, žijeme."

Úctyhodný rozměr knihy dovolil věnovat se filmům Věry Chytilové do podrobností, a to včetně jejích osobitých a málo známých dokumentů. Nemusíte mít ke všem jejím filmům kladný vztah, ale musíte ocenit zarputilost, s níž se režisérka snaží své záměry realizovat. Asi se všichni shodneme na tom, že její první filmy jsou dnes klasikou, která stále působí. Vezměme jen energii SEDMIKRÁSEK, ženské příběhy O NĚČEM JINÉM, režimu nemilé filmy HRA O JABLKO, PANELSTORY či KALAMITA. Možná vznesete určité rozpaky nad prvoplánovostí DĚDICTVÍ ANEB KURVAHO&SIGUTENTAG, s nelibostí sledujete PASTI, PASTI, PASTIČKY a obtížně hledáte filozofické přesahy v haldě nahoty ve VYHNÁNÍ Z RÁJE. Ale díky knize si najednou dáte dohromady některé souvislosti, dostane se vám vysvětlení toho, co režisérka zamýšlela a otevře se vám nový pohled. Určitě se na některé Vámi dříve kritizované filmy půjdete znovu podívat a určitě se na ně budete díky knize dívat jinýma očima.

Jak říká Věra Chytilová: "Každý člověk má svoje téma, něco, co je pro něj důležité, co preferuje, jakýsi morální kodex, v čem vidí drama a s čím zápasí... Každá pravda, každý moment má několik stránek, podle úhlu, ze kterého se na věc díváte. Všechno může být pozitivní a současně i negativní. Nebo trochu pozitivní a trochu negativní.V tom je tvorba vzrušující."

Velkým kladem knihy je její přehlednost. Pokud jsou vkládány názory Chytilové kolegů či přátel, je vložena krátká charakteristika osobnosti. V závěru pak ti nejvýznamnější vyjadřují stručně svůj pohled na režisérku. Díky podrobnému jmennému i tématickému rejstříku se můžete kdykoli vrátit k filmu či osobnosti, kterou potřebujete. Cenná je podrobná filmografie včetně odkazů na literaturu o jednotlivých filmech. Jsou také uvedeny dokumenty o Věře Chytilové, její dvě filmové roličky i její účast v pořadech České televize. Ve výběru z použité literatury najdete i už nesehnatelné knihy Ivana Klimeše "Etika a poetika Věry Chytilové" a sborník Miloše Fryše "Věra Chytilová mezi námi". Zájemcům je proto k dispozici pouze záslužný sborník Jana Lukeše a Ivany Lukešové "Vzdor i soucit Věry Chytilové" vydaný Dominik Centrem s.r.o. v Plzni u příležitosti ocenění režisérky při plzeňském festivalu FINÁLE (sborník obsauje i DVD s jejím "osobním" filmem VZLETY A PÁDY).

Nakladatelství XYZ věnovalo knize mimořádnou pozornost, včetně výběru často neznámých fotografií, až po grafickou úpravu. Vznikl tak ve svém celku knižní skvost, který má velkou vypovídací hodnotu a je ztvárněn odpovídajícím způsobem. Po všech stránkách pozoruhodná kniha.

Věra Chytilová, Tomáš Pilát: VĚRA CHYTILOVÁ ZBLÍZKA
Vydalo nakladatelství XYZ v roce 2010
Foto:
www.xyz-knihy.cz; www.kultura.idnes.cz; www.zlatasedesata.cz; www.ceskatelevize.cz
 






Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: yggdrasil - 31.10.2010 - 8:53

Svůj k svému
Z dikce pana Piláta mám silný pocit, že patří do 4% menšiny, o paní Chytilové si zase myslím, že je to feministická psychopatka. Co ze spojení těchto entit může vzniknout?


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0411 s