Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Na co do kina - 33. týden

16.08.2010   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Na co do kina - 33. týdenKina tento týden nabídnou pět premiér - dvě z rodu fantasy, jeden akční thriller, hudební dokument o slavné hudební skupině a pozoruhodný film bratří Coenů - je z čeho vybírat.

Nechte se unést na vlně fantazie a magie. Dovolte čarodějnickému mistrovi Balthazaru Blakovi (Nicolas Cage) aby se postavil do magické bitvy proti největšímu svému sokovi Maximu Horvathovi (Alfred Molina) a dovolte mu aby si přibral učedníka Davea Stutlera (Jay Baruchel), zdánlivě obyčejného člověka, který v sobě ale ukrývá netušené možnosti. A pak už se jen v poklidu dívejte jak kouzla a čáry působí a co způsobí... Film s názvem ČARODĚJŮV UČEŇ (The Sorserer´s Apprentice) je o odvaze postavit se zlu, naučit se s ním bojovat, riskovat i svůj život, ale - jak jinak -zachránit své město a získat lásku...
Film, který uvádí do kin společnost FALCON byste jako dospěláci možná přešli, ale nemůžu nezmínit jeho zajímavou historii. Na počátku totiž byl Johann Wolfgang von Goethe a jeho klasická báseň Der Zauberlehrling o čarodějnickém učni, který pozlobí svého mistra a kouzla se mu tak trochu vymknou z rukou. To byl rok 1797. O sto let později byla báseň adaptována do podoby velice populární symfonické skladby L’apprenti sorcier francouzským skladatelem Paulem Dukasem. Toto brilantní hudební dílo obstálo ve zkoušce časem a přinejmenším řadoví posluchači ho považují za Dukasovu zřejmě nejznámější skladbu.
Za dalších zhruba čtyřicet let později objevil Čarodějova učně Walt Disney a vytvořil jeho animovanou verzi v rámci svého nesmrtelného díla FANTASIA, do jejíž titulní role neobsadil nikoho jiného než myšáka Mickeyho. V létě 1937 tehdy ještě mladý král animovaného filmu přizval ke svému stolu během osamoceného oběda slavného dirigenta Leopolda Stokowskiho a společně stvořili dílo vpravdě kouzelné.
Nyní, po 70 letech od premiéry Fantasie, využily společnosti Walt Disney Pictures a Jerry Bruckheimer Films tento námět k vytvoření zcela nového a originálního příběhu. Za nápadem na filmové znovuzrození ČARODĚJOVA UČNĚ ve skutečnosti stojí člověk, který je vášnivým obdivovatelem Disneyho animované verze – Nicolas Cage. Na režii snímku je podepsán Jon Turteltaub známý tvůrce komedie KOKOSY NA SNĚHU, fantasy FENOMÉN, thrilleru INSTINKT či dobrodružného filmu LOVCI POKLADŮ.

Do světa kouzel vás vrhne i další fantasy premiéra tohoto týdne. Neměli by si ji nechat ujít zarytí komunisté - ti totiž kdysi hlásali heslo "Poručíme větru, dešti." A v tomto filmu máme hned čtyři vládce čtyř živlů - čtyři národy, které jim poroučejí a které je ovládají - vodní lidé vodu, vzdušní ... ale to už si určíte sami. Jenže drama musí mít konflikt a ten dodají ohniváci, takže je tu válka. Jenže v ledovci je nalezen dvanáctiletý chlapec, který je Avatarem - což znamená, že po poslouchají živly všechny a tak...
POSLEDNÍ VLÁDCE VĚTRU (The Last Airbender) je fantastické dobrodružství z režijní dílny M. Night Shyamalana, scénáristy a režiséra indického původu, který se v Hollywoodu proslavil svými tajemnými thrillery typu &SESTÝ SMYSL, ZNAMENÍ či VESNICE. POSLEDNÍ VLÁDCE VĚTRU je adaptací populárního animovaného seriálu. I když ho kritika dosti strhala, on sám říká: „Léta jsem toužil přesedlat z hororů na nějakou výpravnou ságu, na film, který by byl něco jako moje osobní Star Wars – epické dobrodružství, které má fantazii, bohatého ducha a jeho hrdinové používají bojová umění.“ Tohle vše údajně film z nabídky Bontonfilmu nabízí - zkusíte to?

No, nebyl by to prázdninový týden, aby nás v kinech nečekal alespoň jeden akční thriller. Pokud už nejste přesyceni tímto žánrem v kinech i v televizi, pak můžete zkusit film EXPENDABLES: POSTRADATELNÍ (The Expendables) - elektrizující akční thriller, s nímž se na plátna vrací Sylvester Stallone v žánru, který ho proslavil. Partnery mu budou akční hvězdy současnosti Jason Statham (KURÝR, ZASTAV A NEPŘEŽIJE&S) a Jet Li (HRDINA, ROMEO MUSÍ ZEMŘÍT). Skupina žoldáků se vydává na nebezpečnou misi do Jižní Afriky, jejímž cílem je svržení nelítostného diktátora. Nedlouho po zahájení si ovšem začnou uvědomovat, že věci nejsou tím, čím se zdají být. Zjistí, že se ocitli v pasti, která je všechny může stát život. Začíná nelítostný boj, na jehož konci může být jen jeden vítěz. Uvádí společnost HCE.

Že řaději hudbu - moderní? Že už dlouho nic pořádného v kinech nebylo? Už se řítí The Doors ve filmu THE DOORS - WHEN YOU´RE STRANGE. První celovečerní dokumentární film o této skupině napsal a režíroval Tom DiCillo, začínající jako nezávislý tvůrce filmy jako ŽIVOT V OBLOUZNĚNÍ, ŽIVOT V SEDMÉM NEBI, aby se posléze jakž takž zapojil do filmového průmyslu snímky OPRAVDOVÁ BLONDÝNKA či OPILÍ SLÁVOU. Komentář namluvil Johnny Depp. Tvůrci ve filmu odkrývají dosud nezveřejněné záběry proslulé čtyřčlenné rockové kapely.
Snímek staví na záběrech natočených v letech 1966 - 1971, tedy od vzniku kapely až do smrti Jima Morrisona. Zobrazuje kým skupina The Doors byla a čím se stala. DiCillo nahlíží do světa slávy, drog a alkoholu, jenž jsou s kapelou spojovány, zaměřuje se ale zároveň na její oddanost rockové hudbě. Vedle výstřelků Jima Morrisona je to také příběh Raye Manzareka, Robbyho Kriegera a Johna Densmora – muzikantů, jejichž důraz na uměleckou svobodu a odmítání kompromisu inspiroval nejednu generaci. Uvádí Bioscop.
 
A vy, kteří máte rádi něco vážnějšího, ale nejste zase tak úplní suchaři? I pro vás je tu lahůdka. Určitě znáte jména bratrů Coenových - Ethana a Joela a určitě si vzpomenete jak umně dovedou smísit dva skorem neslučitelné póly napětí s humorem. Kdo obdivoval jejich filmy počínaje třeba BARTONEM FINKEM přes FARGO, BIG LEBOVSKI, BRATŘÍČKU, KDE JSI? a NESNESITELNOU KUTOST až k PO PŘEČTENÍ SPALTE ten jistě zajásá - nový film obou bratrů nese název SERIÓZNÍ MUŽ (A Serious Man) a je to (jak napsal Ondřej Vosmík) "židovská jobovka." Tím "seriózním mužem" je Larry Gopnik (Michael Stuhlbarg), profesor fyziky na jedné obyčejné univerzitě - neprůbojný, ušlápnutý suchar, který jakoby na sebe přivolával všechny pohromy světa. Jeho žena (Sari Lennick) ho právě opouští s jeho nejlepším přítelem, syn Danny (Aaron Wolf) má neustálé problémy nejen ve škole, dcera Sarah (Jessica McManus) mu krade peníze z peněženky a spoří na plastickou operaci. V bytě s ním bydlí nesnesitelný a věčně nezaměstnaný bratr Arthur, jeho soused projevuje nepříjemnou náklonost ke střelným zbraním, anonym se ho snaží připravit o místo, jeden ze studentů ho uplácí a zároveń vydírá a k tomu ještě sousedka ho mučí tím, že se opaluje nahá. No řekněte - není to na jednoho trochu moc? Zoufalý Larry se vydá s prosbou o pomoc za třemi různými rabíny, aby mu pomohli vypořádat se s jeho problémy a stát se lepším člověkem - seriózním mužem...
Filmem byli už nadšeni členové americké Akademie, kteří ho nominovali na dva Oscary (nejlepší scénář, nejlepší film) a pokud mohu poradit určitě si ho nenechte ujít - už proto, že budete možná dosti těžko hledat kino, které zrovna jednu jedinou kopii, kterou pouští do českých kin společnost Palace Pictures, má na programu.

zdroj fotografií www.palacepictures.vz



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0932 s