Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Každý z nás má druhé já

09.09.2010   Kateřina Sovová   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Každý z nás má druhé jáNebo dokonce třetí. To ovšem záleží na úhlu pohledu a není povolanějšího než detektiva Murdocha, aby ten správný odhalil.

Detektiv Murdoch vyšetřuje vraždu Alexandera Taylora, který byl v den svých narozenin nalezen mrtvý v obývacím pokoji. Jak se zdá, rozuzlení případu nejspíše nebude složité, protože policie objevila jeho dceru Charlottu, sedící na posteli v jiném pokoji s vražednou zbraní v ruce. Dívka dokoce připouští, že chtěla zabít otce, přitom nemá žádné vzpomínky na vražedný čin. Detektiv Murdoch ale s tak jednoduchým a rychlým vyjasněním případu není spokojen...
zdroj: ČT
Alter ego, označení pro stav související s rozdvojením osobnosti, lze chápat různě. To, co pro jednoho znamená patologický stav a psychickou poruchu, bychom mohli u druhého definovat jako prostou přetvářku. Konec konců, jak jinak pojmenovat usměvavou promotérku telefonní společnosti, papouškující zpaměti naučený rozhovor s jedním ze zákazníků, učitele čelícího nevybíravému chování studenta anebo usmívající se servírku, balancující s plnou náručí použitého nádobí? Chtě nechtě, jistou druhou osobnost si mnohdy zbuduje každý z nás. Nezřídka jde o ochrannou reakci-jednoduše nasadíme masku, která nám, lidově řečeno, zajistí "svatý pokoj" anebo přežití dané situace. V tomto bodě se částečně shodujeme také s pacienty, trpící tzv. disociativní poruchou osobnosti. Také u nich může "druhá osobnost" vznikat jakožtu určitý štít, chceme-li způsob, jak překonat vlastní nedostatek či frustraci. Narozdíl od zdravých jedinců, nemocní si své pravé já ovládnout nedokáží...Jedná se pochopitelně o problematiku daleko složitější. Laika ovšem dost možná překvapí, že pojem schizofrenie rozhodně rozdvojenou osobnost neskrývá. Zatímco ta je projevem duševní choroby, vyznačující se halucinacemi, zkreslením reality, nesoustředěností či nezvyklým chováním, rozdvojená osobnost je definována jako přítomnost několika svébytných bytostí v jednom těle. Způsobů, jak k něčemu takovému dochází, nám okolní svět ukazuje bezpočet. Pohanské rituály, šamané primitivních kmenů anebo údajná posedlost ďáblem-jen několik příkladů a přesto jasné nastínění, jak obrovské pole působnosti může pojem alter ega zaujímat.

Také epizoda Případů Já, ještě já a Murdoch konfrontuje našeho hrdinu s touto nezvyklou anomálií. O tom, jak úspěje, se však přesvědčte sami. Možnost máte už dnešní večer.

foto: Grenada Media 
Já, ještě já a Murdoch
9.9.2010 20:00 ČT1
Hrají: Y. Bisson, T. Craig, H. Joyová, J. Harris a další.
Režie Don McCutcheon





Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0345 s