Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Český mír dobyl Jižní Koreu!

26.09.2010   redakce   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Český mír dobyl Jižní Koreu!Získal Grand Prix Mezinárodního festivalu dokumentů DMZ. Po USA, kde ho ve světové premiéře uvedl a pochválil Michael Moore, dobyla dokumentární komedie Český mír o americkém radaru v Čechách Jižní Koreu. Na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů získal tento film Víta Klusáka a Filipa Remundy „Bílou husu“.

Totiž hlavní cenu mezinárodní poroty. „Bylo to jednomyslné rozhodnutí,“ říká Juhwa Lee, programová koordinátorka festivalu. Český mír zvítězil v konkurenci 13 soutěžních snímků, které byly vybrány z více než 250 dokumentů zaslaných z celého světa. Témata filmů sahají od politiky přes rodinné otázky, menšiny, místní kultury až po války či nemoci. Český mír bude díky vítězství uveden v dalších jihokorejských městech. Festival se koná ve městě Paju, které leží v demilitarizovaném pásmu kousek od 38. rovnoběžky, která tvoří hranici se Severní Koreou. Američtí vojáci z přilehlých základen měli výrazně snížené vstupné.

Autoři filmu zaujali korejské publikum už svým předchozím filmem. Český sen zvítězil v roce 2005 na Mezinárodním filmovém festivalu v jihokorejském Čondžu. Na závěr přehlídky, na níž bylo představeno 170 filmů ze 30 zemí, tehdy převzali Klusák s Remundou cenu JJ Star Award, která se uděluje za „novátorské dílo, překračující dosavadní hranice a objevující nové možnosti digitální filmové tvorby“. Český mír bude na konci října uveden na prestižním festivalu dokumentárních filmu v Jihlavě a jako reakce na velké množství dotazů je na začátek listopadu připravena obnovená premiéra filmu. Český mír by tak měl být znovu uveden do kin v celé ČR.

Michael Moore by rád Český mír příští rok uváděl v amerických kinech v rámci svého nového projektu na podporu distribuce celovečerních dokumentů určených pro velké plátno „Michael Moore uvádí“. Český mír byl uveden do tuzemských kin letos v květnu, šest let po provokativním dokumentu Český sen o otevření neexistujícího hypermarketu. Oba filmy nespojuje pouze slovo v názvu. „Jsou si až komicky podobné pointou: tolik humbuku, potištěného novinového papíru, křiku a vášní kvůli chiméře. V Českém snu se dav hnal k plachtě v domnění, že se za ní skrývá nákupní ráj. A v Českém míru se oba dva tábory vášnivě hádaly o něco, co Obama v kratičkém půlnočním telefonátu jako mávnutím prezidentského proutku zrušil. Kafka i Hašek by se podle nás náramně bavili, kdyby to mohli zažít,“ tvrdí Vít Klusák a Filip Remunda. „Všichni o radaru četli nebo slyšeli, my jsme ale u toho byli a s kamerou zaznamenali nevídané!“

Ve filmu diváci sledují Baracka Obamu, George Bushe, Mirka Topolánka i Tomáše Klvaňu, Jana Neorala, Ivana M. Jirouse, mírové aktivisty, obyvatele Brd a také ochočeného divočáka Jonáše. Navštíví Oválnou pracovnu Bílého domu, Pentagon i paseky v okolí brdské kóty 718. Český mír vznikl v koprodukci společnosti Hypermarket Film, České televize a Taskovski Films. Hudbu složila a nahrála kapela MIDI LIDI, která je čerstvým držitelem Českého lva za hudbu k filmu Protektor.

TZ Jiří Sedlák
Titulka
www.scena.cz; fotografie www.kultura-idnes.cz


z dokumentárního filmu


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0474 s