Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Veřejní nepřátelé zaútočí v říjnu na Prahu

09.10.2010   redakce   Hudba   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Veřejní nepřátelé zaútočí v říjnu na PrahuPublic Enemy, slavní rapoví bouřliváci a revolucionáři, vystoupí 31. října v pražském klubu SaSaZu. České publikum bude mít příležitost po několika letech vidět formaci, která se od svého založení v roce 1982 stala jednou z nejvlivnějších a nejkontroverznějších hip hopových kapel historie s miliony fanoušků po celém světě.

Jejich nahrávky změnily a zrevolucionalizovaly rap, tři z nich dosáhly na multiplatinové prodeje, další tři na zlaté. Na 56 turné odehráli Public Enemy více než 1.300 koncertů v 45 zemích. Jejich producentský tým, The Bomb Squad, vytvořil novátorský zvuk složený z neidentifikovatelných samplů, chaotického hluku, ostrých, překvapivých střihů, pronikavých sirén, funkových melodií a neustávajících beatů. Vše zarámované charakteristickým hlasem rappera Chucka D a nezaměnitelnou vizáží jeho společníka Flavor Flava s komickými brýlemi a obrovskými hodinami na krku. Public Enemy se proslavili také politickým zaměřením, aktivismem a kritikou sociálních problémů, především v afroamerické komunitě USA, pro kterou se stali po celou jednu generaci symbolem sebeuvědomění. O jejich významu hovoří řada ocenění: New York Times v roce 1999 zařadily hudbu Public Enemy na seznam „25 nejdůležitějších počinů 20. století“ a v roce 2005 Kongresová knihovna uvedla album „Fear of a Black Planet“ na seznamu 50 desek, které stojí za to uchovat pro budoucí generace. Časopis Rolling Stone formaci označil za jednu z 50 největších kapel a umělců celé historie a ve Vanity Fair se jim dostalo portrétu v části nazvané „Ikony rocku“. Magazín Spin zařadil dvě alba Public Enemy na seznam „100 nejlepších alb v letech 1985 – 2005“, „It Takes A Nation of Millions to Hold Us Back“ na místě druhém a „Fear of a Black“ na 21. místě. Skladba „Fight the Power“ z filmu režiséra Spike Leeho „Do The Right Thing“ se stala jejich kmenovou písní, v roce 1992 se mimo jiné připojili k U2 na jejich „ZOO TV“ turné. Chuck D a Public Enemy jsou také průkopníky internetu v oblasti hudby. V roce 2001 založil frontman vydavatelství www.slamjamz.com, které vydávalo singly pouze v mp3 formátu.

Chuck D (vlastním jménem Carlton Ridenhour) založil Public Enemy v roce 1982, když studoval grafický design na Adelphi University na Long Island. V té době pouštěl desky na studentském rádiu WBAU, kde se potkal s Hankem Shockleem a Billem Stephneym. Díky společnému zájmu o hip hop a politiku se stali dobrými přáteli. Jejich první amatérská nahrávka s Ridenhourovým rapem nazvaná „Public Enemy No. 1“ se dostala do rukou producenta Ricka Rubina, který chtěl ihned Chucka D získat pro svůj label Def Jam. Chuck D přes počáteční váhání vytvořil koncept hip hopové kapely – na jedné straně novátorské po zvukové stránce, na straně druhé sociálně a politicky kritické. Oslovil Shockleeho jako hlavního producenta a Stephneyho jako PR manažera. Do vznikající kapely pak přibyli DJ Terminator X (Norman Lee Rogers), Professor Griff (Richard Griffin), Brother James (James Norman), Brother Roger (Roger Chillous), Brother Mike (Michael Williams) a James Bomb známý jako „Security of the First World (SIW)“. Jako druhého rappera oslovil Williama Draytona, alias Flavor Flava.

První album „Yo! Bum Rush the Show“ vyšlo v roce 1987 bez velkého zájmu mainstreamových médií. Hned to druhé, „It Takes a Nation of Millions to Hold Us Back“, se ale setkalo s obrovským ohlasem kritiků, kteří ho označili jako revoluční, jako symbol toho, že hip hop se stal hybnou silou sociálních změn. Zároveň se díky němu stali Public Enemy celebritami amerického veřejného života, kde poutali pozornost i svými kontroverzními výroky. Na jaře 1990 vydali další desku nazvanou „Fear of a Black Planet“, která se dostala do top ten popového žebříčku a skladby „911 Is a Joke“ či „Brothers Gonna Work It Out“ se staly hity v R&B hitparádě. Jako další vychází o rok později album „Apocalypse 91...The Enemy Strikes Black“, které se setkalo s pozitivními reakcemi a kde je také společná skladba „Bring the Noise“ s trash metalovou kapelou Anthrax. Následovala deska remixů a po nějaké době nečinnosti se kapela vrátila v roce 1994 s albem „Muse Sick-n-Hour Mess Age“. Hlavní comeback však formace zažila o čtyři roky později, kdy nahráli kompletní soundtrack k filmu Spike Leeho „He Got Game“. Na labelu Atomic Pop, který byl zaměřen na publikování na internetu, vydali v roce 1999 své sedmé album „There’s a Poison Goin’ On“, které nejprve vyšlo v mp3 formátu. O tři roky později následuje remixové „Revolverlution“, v roce 2005 pak CD/DVD „It Takes a Nation“ a nové „New Whirl Odor“. V roce 2007 se Public Enemy vrací s deskou nazvanou „How You Sell Soul To A Soulless People Who Sold Their Soul?“.

Public Enemy:
Chuck D: vocals, Flavor Flav: vocals, Professor Griff: vocals, DJ Lord: DJ, S1W Brother Mike, S1W James Bomb, S1W Pop Diesel
PE The Band: Brian Hardgroove: bass, Khari Wynn: guitar, NYCity Mike Faulkner: drummer


www.publicenemy.comwww.SLAMjamz.com ,www.rapstation.com

Zdroj: Jiří Sedlák, artsmarketing.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.027 s