Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Smrt jim sluší

13.10.2010   Kateřina Sovová   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Smrt jim slušíProkletý dům, sbírka posmrtných masek a k tomu jedna prapodivná vražda. To už je solidní základ pro nějaký ten horor…anebo další z Případů, pevně doufejme že tentokrát skutečně neohroženého, detektiva Murdocha.

Detektiv Williama Murdoch vyšetřuje podezřelé úmrtí Chaunceyho Beatona, který buď skočil, anebo byl shozen z balkonu rodinného domu. Všichni zaměstnanci naříkají, že dům je prokletý. Z vražedného činu přitom obviňují ducha Chaunceyho bratra - Timothyho, jenž zemřel již před rokem. Jak se ukáže, rodina Beatonů má dlouhou historii podezřelých úmrtí. To se také pro detektiva Murdocha stane neobyčejně důležitým motivem při pátrání po vrahovi...

Zdroj ČT

Tradice umisťování zajímavých osob před kameru Případů se zjevně po minulém seznámení s klanem Bissonů ujala, a tak další díl, Prokletí domu Beatonů, představí věrným divákům, a především věrným čtenářům Rozhledny, samotnou „matku" detektiva Murdocha, spisovatelku Maureen Jenningsovou. Přestože je již dávno běžnou praxí začleňovat autory samotné do podle jejich předloh zfilmovaných děl, Maureen si na své „živé" setkání s Murdochem počkala až do desáté epizody třetí série, v níž účinkuje coby pokorná služebná páně Beatona.

V desáté epizodě hrají také jednu z důležitých rolí posmrtné masky rodu Beatonů. Zajímá vás, kam až sahá prvopočátek tohoto zvláštního zvyku, který se nevyhnul ani tuzemským končinám?

Patrně nejznámější posmrtnou maskou všech dob je zlatý, drahokamy vykládaný otisk obličeje faraona Tutanchamona (19. dynastie). Ano, je to právě Egypt, proslulé místo mumifikací a balzamování, kde posmrtná maska přijala úkol ochranitele duše zemřelého. Takovou masku později překrývala ještě jedna, plátěná, zpevněná sádrou, na kterou posléze zruční umělci spodobnili zjednodušenou tvář zemřelého. Tato maska měla za cíl dopomoci duchům nalézt to správné tělo, v případě znovuožití jeho vlastníka.

Také v dalších částech světa masky nalezly svou domovinu a k jejich vyhotovení se používalo rozličných materiálů podle dané oblasti. Kambodža vsadila na tvrdou krásu zlata v kombinaci s nefritem. Africké kmeny, přestože masku považovaly za prostředníka předání magické síly předka svému následovníku, pracovaly s obyčejným jílem. Starověcí Řekové naopak oceňovali poddajné materiály, a tak odlitky tváří svých zemřelých odlévali z vosku.
 
Revoluci v historii posmrtných masek znamenal středověk, kdy jejich magické předurčení vystřídal čistě praktický účel - možnost vysochání mrtvého na víko jeho vlastní rakve. Tento zvyk, hojně rozšířený v Británii 15. století, pozvolna přešel v dnes již známé sbírky, kdy masky, které zavedená praxe kázala ukládat do rakví, pozvolna končily v rukách soukromých vlastníků, jako poněkud morbidní kuriozita. To nejzajímavější ovšem nakonec. Hledáme-li experty ve vytváření těchto artefaktů, vyjma Ukrajinců a Rusů, bychom stěží našli zavedenější tradici, než je ta německá. Sejmutí masek se v Německu dostalo nejenom důležitým osobnostem kulturního či politického života, ale také většině Hitlerových mužů, protektora Heydricha nevyjímaje. Také proto nepřekvapí, že poslední masové snímání těchto podivných „památek" probíhalo na našem území právě za druhé světové války. Za jednu z posledních masek sejmutých v Čechách je pak považována maska Jana Palacha, dodnes umístěná na stěně Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

foto: Grenada Media


Původní knihy Maureen Jenningsové Vražda v zapadlé uličce a Dračí kniha právě v prodeji. Více info na www.jota.cz

Prokletí domu Beatonů
14.10.2010 ČT1 20.00
Hrají:
Y. Bisson, T. Craig, H. Joyová, J. Harris a další.
Režie John L'Ecuyer




Maureen Jenningsová v epizodě Prokletí domu Beatonů (druhá zleva)


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0782 s