Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Nad Ekofilmem divné mlhy

17.10.2010   redakce   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Nad Ekofilmem divné mlhyV úterý 12.10. proběhla k festivalu tisková konference. Nanejvýš zajímavá. Nejenom proto, že novináři byli detailně seznámeni s obsahem jednotlivých filmů a filmečků, ale hlavně proto, co se okolo filmů děje teď. Připadá nám zajímavé přinést chronologicky řadu dokumentů, jak se k celé kause začaly objevovat na veřejnosti. Od nás zatím bez komentáře.

11. října 2010

Vážení porotci a porotkyně Ekofilmu,
k protestnímu stažení našich filmů z programu Ekofilmu jsme se rozhodli v souvislosti s vnějším pokusem o ovlivnění poroty. To, že se odehrál, potvrdil porotce Vlado Milunič, jehož podpis ve vašem otevřeném dopise mezi jmény porotců chybí. Stažením filmů jsme zároveň reagovali na nedostatečné vysvětlení ze strany organizátorů festivalu a rozdílných reakcí ze strany některých porotců Ekofilmu. Netvrdili jsme, že do práce poroty zasáhl kdokoli z Ministerstva životního prostředí přímo či písemně. Pokus o ovlivnění proběhl zprostředkovaně, jak ostatně sdělil porotce Milunič. Tato skutečnost nás coby tvůrce dokumentárních filmů velmi znepokojuje. Odmítáme zároveň vaši formulaci, že se jednalo o bezprecedentní kampaň, kterou jsme rozvířili či o nehorázný atak. Našim jediným zájmem je, aby mezinárodní festivaly na území České republiky mohly probíhat korektně, transparentně a bez sebemenších náznaků politických tlaků do jejich dramaturgie. To by mělo být i zájmem vaším. Doufáme, že příští ročník Ekofilmu bude probíhat důstojněji a bez signálů ovlivňování procesu výběru snímků i způsobu jejich prezentace před publikem. Vzhledem k tomu, že jste nás veřejně vybídli k odpovědi, žádáme vás, abyste naši reakci zveřejnili na internetových stránkách Ekofilmu, stejně jako váš otevřený dopis.

Ivo Bystřičan
Martin Dušek
Linda Jablonská
Vít Klusák
Lucie Králová
Martin Mareček
Ondřej Provazník
Filip Remunda
Martin Řezníček
Olga &Spátová

:


Režiséři:

Vážení organizátoři festivalu EKOFILM 2010,

vzhledem k tomu, že jste do dnešního dne zahájení festivalu nezaujali žádné stanovisko k závažným obviněním o ovlivňování poroty stran Ministerstva ŽP, rozhodli jsme se, že si nepřejeme, aby se naše filmy (seznam viz níže) účastnily programu i soutěže festivalu EKOFILM 2010. Tímto vás žádáme, aby byly projekce našich filmů zrušeny. Divákům se za vzniklou nepříjemnost omlouváme a věříme, že pochopí, že se k tomuto kroku uchylujeme i v jejich zájmu. Naše rozhodnutí jsme pečlivě uvážili a kromě těchto volně dostupných článků:
http://respekt.ihned.cz/delnici-kultury/ - c1-46727700-drobilova-cenzura -
http://www.denikreferendum.cz/clanek/637 - 5-ministr-drobil-se-vykrucuje-marne-poro - ta-ekofilmu-pokyn-dostala -
nás k němu přiměly i naše osobní rozhovory se členy poroty, kteří mimo záznam ovlivňování stran MŽP připustili. Text prohlášení zároveň adresujeme českým médiím. 

Martin Mareček
Vít Klusák a Filip Remunda
Ivo Bystřičan
Lucie Králová
Martin Dušek a Ondřej Provazník


Seznam filmů, které stahujeme z programu i soutěže festivalu EKOFILM 2010:

Auto*mat
Český mír
Doba měděná
Pahrbek český
Ženy SHR


Odpověď pořadatelů V Českých Budějovicích 5. října 2010

Vážení tvůrci,
reagujeme na váš otevřený dopis organizátorům festivalu EKOFILM 2010.
V pátek 1. října bylo oficiálně vydáno dementi ministra životního prostředí k vašim obviněním o ovlivňování poroty stran Ministerstva ŽP. Tím jsme kauzu považovali za uzavřenou. Mezinárodní porota je nezávislým subjektem, který rozhoduje svébytně o výsledních soutěže. Organizační tým přebírá od poroty závěrečný protokol o výsledcích udělených cen. Dílčí hodnocení z průběhu zasedání porotců je výhradně záležitostí interní komunikace mezi členy poroty. Z článků na internetu vyplývá, že jste jako autoři přihlášených filmů oslovovali opakovaně jednotlivé členy poroty a dále jste pracovali s dílčími informacemi, které nejsou objektivní. Tím byla narušena obecná zásada mlčenlivosti o výsledních ještě před jejich oficiálním vyhlášením, které proběhne v sobotu 9. října večer. Pondělní otevřený dopis se žádostí o zrušení projekcí jmenovaných filmů nás zastihnul v průběhu zahajovacího dne festivalu. Jmenované soutěžní filmy jsou zařazeny do programu promítání a nevidíme důvod ke změnám. Podpisem přihlášky jste osobně, nebo jménem přihlašovatele potvrdili souhlas s promítáním na festivalu dle platného statutu. Mezinárodní filmový festival Ekofilm je především přehlídkou dokumentárních filmů určených pro diváky. Neobtěžujte prosím návštěvníky festivalu neověřeným nařčením a nesnažte se manipulací narušovat průběh festivalu a jeho dlouholetou prestiž.
Za organizační tým festivalu EKOFILM 2010:
Veronika Dušková, tisková mluvčí


Stanovisko poroty, 9. 10. 2010 

Otevřeným dopisem reagujeme na bezprecedentní kampaň některých tvůrců, jejichž dokumenty byly zařazeny do soutěže Ekofilmu 2010.
Prohlašujeme, že nikdo z Ministerstva životního prostředí ČR nezasahoval přímo, či písemně do práce poroty. Každé ovlivňování bychom pokládali za hrubé porušování základních zásad svobodného rozhodování, ale také jako útok na naší profesionální čest. Členové poroty pracovali i hodnotili filmy samostatně podle svého vědomí a svědomí. Kampaň, kterou rozvířila úzká skupina tvůrců nás velmi znepokojila. Členové poroty tento nehorázný atak považují za osobní urážku. Vyzýváme signatáře této aktivity, aby veřejně vysvětlili příčinu a motiv svého konání.
Ján Oparty
Alena Činčerová
Jacques Génot

Budeme se snažit získat další informace. Na prahu festivalu nezáviděníhodná causa.

zdroj textu a pozvánka Jiří Sedlák, Artsmarketing
titulka
www.skandinavskydum.cz






Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0479 s