Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Zviditelnění tušeného

04.11.2010   Jaromír Komorous   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Zviditelnění tušenéhoO to se s úspěchem snaží Jaroslav Pížl ve svém novém románu. K titulku mu stačí jedno slovo. Adrenalin. A ten ve vás spolehlivě začne stoupat od první stránky. Nevidí se to každý den, viďte? Ale zde až hmatatelně. Nemusíte skákat bungee. Chce to jen umět číst. Lákavé.

Různorodé vzdělání a zkušenost pohybu po jevišti mu umožňuje excelovat i jako básníkovi a performerovi. S jeho výbušným přednesem jsem se seznámil v pražské Viole. Zde je to k mání: http://www.webmagazin.cz/index.php?stype - =all&id=7030. Vyhmátnout v šedi dnů, co není vidět, pokropit všudypřítomnou mystikou, přibalit skandální typ sexu a hrdinu nechat trochu omlátit drsným, studeným a hodně tajemným českým venkovem. A do toho jako s uděláním mrzne a poletuje sníh. Umění nechtěného. A mezi řádky i normální svět.

Musíme aspoň trochu poznat Pížlovu prózu „Sběratelé knih“ a zorientovat se podle vystupujících figur. A tam kamarád současného hrdiny Korec. I ústřední hrdina Adrenalinu, velmi volného pokračování knihy první, Jiří Ryska, není čtenářům Jaroslava Pížla neznámý. Korec ho vyšle vlakem prozkoumat západní venkov země. A tam ty ve skrytu duše bobtnající události. Fantasktní svět v autorově hlavě, bohatá jazyková výbava, schopnost vytvořit metaforu i v próze, důmyslná výstavba knihy, rozehrání dvou časových rovin, překvapivé vyústění, říkejme tomu pointa příběhu, tedy i románu. Nezastavení se před ničím, vymazat veškerá tabu. A touha postavit dobrodružnou literaturu do jiné roviny, než je v kraji zvykem.
Něco opíši. Poví to o knize víc než tisíc slov: V úzké chodbě jsem sám sebe na moment ohlušil. Ten výkřik mi šel až odněkud z rozkroku. Vyrazil dírou, která se mi udělala v obličeji, a prolétl domem. Zdi si ho ještě nějakou dobu podávaly a pak zanikl …

Jaroslav Pížl se narodil v roce 1961 v Praze. Rock se začal roztékat po světě a hipíci  hlásali své ideje. O těch ani v nejmenším nemohl vědět. Ale jako by v něm něco z těch let zůstalo. Snová invence, vytváření situace pod vlivem absolutní svobody až za hranice reálna. Potvrzuje to v poezii i próze. Jeho literární produkty si zasluhují pravidelné návraty a pokaždé si člověk uvědomí, že z minula v nich cosi zbylo neobjasněno a opět je blíž jeho literární představě. Autorova současná tvůrčí exploze má velmi solidní teoretický fundament. V 80. letech herectví na Lidové konzervatoři v Praze, v roce 1993 dokončuje studium na FF UK, obor dějiny umění. V první polovině 90. let na volné noze, spolupráce s Českým rozhlasem (Příhody Malého Lucifera) a Českou televizí (Smělé verše, režie Tomáš Vorel). Už přednášel svoji poezii v Německu, Rakousku a Dánsku. Od roku 1995 vyučuje na Konzervatoři J. Ježka v Praze, původně řečovou výchovu na dramatickém oddělení, v současné době práci s textem na muzikálovém oddělení. Od roku 1998 žije na venkově. Snad proto cítím z textu knihy okázalé buranství, jen lehce ovlivněné známou tzv. civilizací.
Máte-li trochu rádi neprvoplánovou beletrii, nemůžete knihu nechat bez povšimnutí.

Jaroslav Pížl: Adrenalin
Vydalo nakladatelství Druhé město v roce 2010
Titulka
www.druhemesto.cz; fotografie www.novinky.cz


Jaroslav Pížl


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0246 s