Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  úterý 16.4.2024, svátek má Irena 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


TV tip - Královna Marie Stuartovna a její tragický osud

10.12.2010   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

TV tip - Královna Marie Stuartovna a její tragický osudS postavou tragické skotské královny Marie Stuartovny se český divák mohl v poslední době setkat dvakrát. Ve filmu KRÁLOVNA ALŽBĚTA: ZLATÝ VĚK (2007, režie Shektar Kapur) ji vytvořila Samantha Mortonová. Letos v lednu ji v pražském Divadle na Vinohradech v Schillerově tragédii Marie Stuartovna ztvárnila Dagmar Havlová. Česká televize nyní dává možnost pohlédnout na osudy královny v dobovém snímku Johna Forda z roku 1936, v němž ji hraje legendární Katharine Hepburnová.

Osudy Marie Stuartovny (8. prosince 1542 – 8. února 1587) jsou poměrně dobře známy. Fordův film ji zachycuje v roce 1561, kdy se vrací po smrti svého manžela, francouzského krále Františka, do Skotska jako vládnoucí skotská královna. K velké nelibosti anglické královny Alžběty, pro niž je nežádoucím sokem o anglický trůn. Marie se sice tituluje anglickou královnou (byla vnučkou Jindřicha VII.), avšak anglický trůn se nikterak nepokouší získat. Raději se vdá za mladičkého šlechtice Jindřicha Stuarta, Lorda Darnleye, s kterým počne syna Jakuba VI., který se stane později králem Skotska a jako Jakub I. Stuart králem Anglie a Irska. Na Darnleye, anglického katolíka, který není rovnocenným partnerem pro sebevědomou královnu, je spáchán atentát, který má pravděpodobně na svědomí hrabě Bothwell. Přesto si královna sebevědomého a přímočarého hraběte záhy bere za nového manžela, což je počátek velké lásky a zároveň tragických událostí, které se zapsaly do historie. Tato její svatba s Bothwellem vzbudí odpor protestanských lordů, kteří ji po povstání, které Marie prohraje, uvězní na zámku Lochleven. Bothwell prchá do Skandinávie, kde je na žádost skotské vlády a anglické královny Alžběty vězněn a kde v roce 1578, ve vězení v Dragsholmu, umírá. Marii se podaří uniknout a svůj azyl nacházi v Anglii, kde je po dlouhých 19 let "vězněna". Za souhlasu Alžběty je na Marii připraven komplot a v roce 1587 je na rozkaz královny Alžběty popravena.

Film není natočen podle přesných historických událostí. Vznikl podle divadelní hry Maxwelle Andersona (premiéra hry 27. listopadu 1933 v New Yorku, 248 představení) jako příběh ženy, které osud přichystal těžké zkoušky, musela se vzdát království pro svou životní lásku, čehož nikdy nelitovala a do tragického konce věřila v dobro. Královny Marie a Alžběta se nikdy ve skutečnosti nesetkaly, avšak ve filmové adaptaci se kvůli dramatickému účelu toto setkání uskutečnit muselo.

Legendární režisér John Ford, rekordman v počtu natočených filmů (uváděno je jich kolem 130) a držitel 4 Oscarů za režii (v letech 1935, 1940, 1941 a 1952), převyprávěl dramatický životní příběh královny Marie vizuálně vytříbeným stylem. Měl už za sebou dlouhou řadu němých filmů (od roku 1917 do roku 1923 natočil údajně kolem 50 filmů, hlavně kovbojek, z nichž vyniká především OCELOVÝ OŘ -1924). Někteří kritici dokonce "Marii" považují za první velké dílo tvůrce (téměř současně vytvořil další vynikající film DENUNCIANT) s mimořádnými závěry a pečlivě vybudovanou scénografií. Oceňována je černobílá kamera, která navozuje kontrastními stíny ponurou atmosféru středověku, v němž se nebezpečí skrývá za každým rohem. Za mistrovský kousek je považován závěr filmu - Marie před anglickým tribunálem a pak její cesta na popraviště.

V hlavní roli královny Marie září vynikající Katharine Hepburnová (12. května 1907 - 29. června 2003) - viz foto v závěru - jež vytvořila lidský a uvěřitelný portrét výjimečné panovnice. Její Marie Stuartovna je láskyplná i neústupná, vzdělaná a noblesní žena, jenž uchvacuje svojí osobitostí i krásou. Zajímavostí je, že Hepburnová byla rodově spřízněna se skutečným Jamesem Hepburnem - hrabětem Bothwellem. Roli jejího milence a manžela Bothwella dostal další vynikající herec třicátých a čtyřicátých let, dvojnásobný nositel Oscara, Fredric March (30. srpna 1897 - 14. dubna 1975).

Foto: library.duke.edu a filmweb.pl
***********************************************************
MARIE, KRÁLOVNA SKOTSKA
(Mary of Scotland), český užívaný název též Marie Stuarovna
USA 1936, režie John Ford
na obrazovky uvádí program ČT1 v úterý 14. prosince od 9,00 hodin



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0333 s