Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Vánoce s úsměvem Karla Poláčka

23.12.2010   Julie Kolocová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Vánoce s úsměvem Karla PoláčkaNení to tak dávno, co jsem sedávala jako pěna a poslouchala desky hrající na klasickém gramofonu. Tedy alespoň ne tak dávno v mých představách. Copak by si člověk mohl pamatovat do takových detailů nuance hlasu třeba Rudolfa Hrušínského V rozmarném létu? Ale nebudu se hádat, čas v tuhle chvíli nic neznamená. I tenkrát byly Vánoce.

Kouzlo těch časů mi připomenul večerníček, ke kterému jsem zvědavě přiběhla, když jsem zaslechla hlas Milana &Steindlera, jak představuje dva neobvyklé bratry, Edudanta a Francimora. Na obrazovce se míhaly komické postavy dvou zcela odlišných střapatých kluků, o kterých jsem si jako malá četla. Kniha Karla Poláčka se stejnojmenným názvem byla tehdy plná obrázků, jejichž autora si ke své škodě má dětská hlavinka nezapamatovala. Ale příběhy těch podivných bytostí se mnou zůstaly. Teprve až jako gymnazistka jsem si zvědomila, kdo je jejich autorem. Nemohla jsem tenkrát uvěřit tomu, jak těžký měl životní osud člověk, který vymyslel humorný svět těchto postaviček. Snad právě proto jej vykreslil úplně odlišněJe plný hrdinství, soubojů, vítězství dobra, vše se v něj obrátí, ve fantazii se přenášíme do exotických krajů, neobvyklých jmen i zvyklostí. Utíkal z tohoto světa, již mu rozumím. Karel Poláček se narodil roku 1892 v Rychnově nad Kněžnou. Pocházel z rodiny židovského obchodníka a to se mu stalo osudným. Jako statisíce jiných Židů byl v roce 1943 odvlečen do Terezína, kam se přihlásil dobrovolně poté, co byla do transportu zařazena jeho životní družka. Pak byl transportován do koncentračního tábora v Osvětimi, kde 19. října 1944 umírá. Jako autor je znám především svým románem Muži v offsidu, Hostincem U Kamenného stolu a humorně laděnou knihou Bylo nás pět.
Ale dnes patří moje vzpomínka zejména jeho pohádce pro děti Edudant a Francimor. Nakladatelství XYZ připravilo skvělý vánoční dárek. Dvě hodiny a třicet pět minut poslechu na dvou CD! S Milanem &Steindlerem se dostaneme do temného lesa, kde v chaloupce žije kouzelnice Balabána se svými synky. Z idylky nicnedělání je vytrhne školní inspektor spolu s příkazem nastoupit školní docházku. Prvotní reptání puberťáků nahradí zážitky celé třídy z výletu na kouzelném koštěti matinky, dobrodružství začíná. A nemusí být jenom pro děti!





Karel Poláček
Edudant a Francimor, 2 CD
čte Milan &Steindler
Vydalo nakladatelství XYZ v roce 2010 

(foto www.xyz-knihy.cz
)


 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.1025 s