Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


RESTREPO: 15 měsíců s kamerou v Afghánském pekle

04.01.2011   redakce   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

RESTREPO: 15 měsíců s kamerou v Afghánském pekleOdlehlé údolí Korengal, které je považováno za jednu z nejnebezpečnějších vojenských oblastí v Afghánistánu, se stalo základnou pro skupinu mužů řídících americké bojové jednotky v tomto regionu. Odehrávala se tu až pětina bojů celé války v Afghánistánu. RESTREPO - celovečerní snímek a vítěz Velké ceny poroty pro dokumentární snímek na filmovém festivalu Sundance 2010 – vypráví příběh vojáků nasazených v údolí Korengal v letech 2007 a 2008 jejich vlastními slovy a viděný jejich očima.

Restrepo zachycuje nasazení čety amerických vojáků v afghánském údolí Korengal. Snímek se zaměřuje na odlehlou základnu 15ti mužů, která byla pojmenována podle svého lékaře Juana Restrepa, jenž byl zabit v boji. Oblast údolí Korengal je považována za jedno z nejnebezpečnějších míst, kde jsou nasazeni vojáci USA. Snímek je plně založen na jejich zkušenostech a zážitcích. Kamery během natáčení neopustily údolí, neuslyšíme rozhovory s generály či diplomaty. Jediným cílem dokumentu je zprostředkovat divákům pocit, že jsou na 94 minut nasazeni v boji. Toto je válka, ne příměří. Zbytek je na Vás.


  

V roce 2007 se Hetherington a Junger poprvé přidali k mužům z 2. čety a celkem se do údolí Korengal vrátili desetkrát. Každá z těchto cest začala letem helikoptérou do hlavní základy v údolí a potom dvouhodinovou pěší poutí do Restrepa. V Restrepu nebyla k dispozici tekoucí voda, internet, telefonní signál a po nějakou dobu zde nešla rovněž elektřina ani topení. V podstatě zde byly jen pytle s pískem a munice. V některých dnech byla základna napadena třikrát i čtyřikrát ze vzdálenosti necelých 50 metrů. Hetherington a Junger, kteří občas pracovali spolu a občas odděleně, vykonávali stejné činnosti jako vojáci kromě povinných hlídek munice a samotné střelby během napadení. Spali společně s vojáky, jedli s nimi, prožívali nudu i nesnesitelné horko stejně jako zimu, chodili s nimi na hlídky a nakonec se prakticky stali součástí jednotky.

Podmínky pro natáčení nemohly být tvrdší. Okolní pohoří se tyčí do výšky až 3000 metrů nad mořem, které bylo nutné překonat pěšky. Dlouhé operace znamenaly nutnost mít s sebou dostatek baterií do kamery, aby vystačily na týden i více. To vše navíc k povinné 20tikilové výbavě, kterou u sebe musí mít každý voják i ze zcela obyčejné jednotky. Kamery se rozbíjely o skály, zanášely se špínou a během přestřelek je poškozovaly nábojnice. V průběhu natáčeni bylo mnoho mužů zraněno či zabito, takže bylo vždy třeba pečlivě zvážit, kdy kameru zapnout a kdy ji raději nechat vypnutou. Pouze blízký vztah filmařů k vojákům jim dovolil natáčet v situacích, kde by jiní novináři již museli přestat.

Tři měsíce po ukončení svého působení se Hetherington a Junger vydali do Vicenzy v Itálii, kde je další základna jednotky. Měli s sebou dvě kamery, osvětlení a zvukovou techniku a dva kameramany a chystali se zde zachytit rozhovory se svými hlavními hrdiny. Tato interview – původně zamýšlená jako spojovací prvek k záběrům z boje a způsob, jak se vyhnout vnějšímu vypravěči – se vyvinula v nejsilnější a nejcitlivější materiál celého projektu. Vojáci projevili své city a vyjádřily výsledky svého sebepozorování, což by během boje jednoduše nebylo možné.

Před odchodem amerických jednotek bylo údolí Korengal – 10tikilometrová drsná oblast poblíž pákistánských hranic – epicentrem americké války v Afghánistánu. Bylo považováno za klíčové místo pro příslušníky Talibánu na cestě z Pákistánu do Kábulu a několik nejvyšších vůdců al-Kájdy zřejmě využívalo tuto oblast jako základnu pro své operace. V roce 2005 zajali bojovníci Talibánu v údolí Korengal 4člennou armádní jednotku a zabili tři z vojáků a následně sestřelili helikoptéru, která byla vyslána na jejich záchranu. Všech 16 mužů přepadového oddílu na palubě zemřelo. Dodnes přišlo v údolí Korengal o život na 50 amerických vojáků.


 

RESTREPO se z plátna kin přesouvá přímo na obrazovky National Geographic Channel, kde si odbude premiéru v neděli 23. ledna 2011. Jeho autory jsou renomovaný držitel mnoha cen, fotograf a novinář Tim Hetherington, a novinář a spisovatel Sebastian Junger. Snímek sleduje vojáky z 2. čety americké bojové jednotky 173. výsadkové brigády během jejich 15timěsíčního působení a stal se rovněž základem pro Jungerův bestseller „WAR“ („VÁLKA“, pozn. překl.) a Hetheringtonovu fotografickou publikaci „Infidel“ („Bez víry“, pozn. překl.). RESTREPO bylo strategickou základnou nesoucí jméno lékaře, svobodníka Juana Restrepa, který byl zabit v boji. Na konci natáčení měli Hetherington a Junger dohromady 150 hodin záběrů zachycujících boj, nudu, humor, teror a každodenní život na základně.

  Zdroj: NG / www.channels.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.034 s