Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  úterý 16.4.2024, svátek má Irena 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Svátek filmu, PROJEKT 100, se rozjíždí až k vám

13.01.2011   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Svátek filmu, PROJEKT 100, se rozjíždí až k vám Projekt 100 - značka, která je již sedmnáctým rokem zárukou kvality. Původní stovka filmů byla již dávno překročena, ale každoročně přibývají další zajímavá díla, která tvoří sice malý, ale nesmírně důležitý protipól přebujelé komerci. "Naše filmové mládě, Projekt 100, dospívá..." říká umělecký ředitel Asociace českých filmových klubů /AČFK/ Pavel Bednařík.

Předsedkyně AČFK Radana Korená dodává: Je to svátek filmu určený všem, kteří mají rádi kvalitní kinematografii a zajímají je i slavná díla minulosti." Projekt 100 uvede téměř sto kin v celé ČR a nabízí tak příležitost pro ty diváky, kteří nemají čas nebo chuť jezdit na filmové festivaly a přehlídky na různá místa republiky. „Projekt 100 prostě přijede za nimi – do jejich města a do jejich kina,“ říká dále Korená.
 
Letošních šest filmů má pojítko - tím poutem a tmelem jsou láska a vášeň v rozmanitých podobách – romantické vzplanutí, absence lásky, vášeň a intriky bonvivánů, láska spasitelská, ochranitelská, falešná i spirituální. Jak to uvádí Pavel Bednařík: "Z hlubin temného vzplanutí prosté železničářovy dcery k proradnému záletníkovi v EROTIKONU přes rutinu a stereotyp manželské lásky a snový únik ve VELKÉ LÁSCE až k podzimu života, který zrcadlí nepřehlednost, zoufalství a marnost lidského počínání ostatních v DAL&SÍM ROCE." Úspěšnost zaručují také přední osobnosti světové kinematografie - ke Gustavu Machatému, Pierru Étaixovi, Andrzeji Wajdovi a Miku Leighovi přibývají dva nadějné talenty evropské kinematografie – Borys Lankosz a Dagur Kári.

Podívejme se ve stručnosti na šestici filmů letošního Projektu 100:

Nejstarším snímkem je EROTIKON, který patří k nejdůležitějším němým filmů české kinematografie. V roce 1929 jej natočil Gustav Machatý (1901-1963) jako drama o spalující touze a vášni, jako příběh důvěřivé venkovské dívky, která jedné deštivé noci podléhá svodům projíždějícího cizince. Tímto osudným setkáním přichází Andrea (Slovinka Ita Rina) o čest, posléze prochází hlubokou krizí a nachází štěstí v útěku do města a v novém vztahu, který opět naruší záletník George (norský herec Olaf Fjord). Vpodstatě banální zápletku o "svedené a opuštěné" povýšil Machatý díky geniálnímu režijnímu stylu a převratné práci kamery Václava Vícha na mistrovské dílo. Film je uváděn v rekonstruované verzi a s hudebním doprovodem skupiny FORMA.
Ita Rina ve filmu EROTIKON

S milostnými vztahy má problémy i Pierre ve filmu VELKÁ LÁSKA (Le Grand amour). Natočil jej a hlavní roli vytvořil v roce 1969 francouzský komik a kabaretiér Pierre Étaix (1928 -1969). Pierre se ožení s perspektivní dcerou zámožného průmyslníka (Anna Fratelliniová). Po patnácti letech se Pierre stává novým ředitelem podniku, do šťastného svazku však přichází krize. Po příchodu nové sekretářky Agnes (Nicole Calfanová) začíná Pierre své zálety - ovšem pouze ve snech.... Snímek doplňuje krátký film Všechno nejlepší, půvabná narozeninová anekdota, za kterou Étaix získal v roce 1963 Oscara za nejlepší krátký film.
Zvláštní "erotické" sny Pierra Etaixe

Rámec nevšedního snímku PU&SKVOREC (Tatarak) tvoří příběh Marty (Krystyna Janda), osamělé manželky maloměstského lékaře, která se v poválečné době vyrovnává se ztrátou obou synů a postupně se sbližuje s prostým mladíkem Boguśem (Pawel Szajda). Poslední dokončený film (2009) legendy polské kinematografie Andrzeje Wajdy prolíná tři dějové roviny - autobiografický román Jerzyho Iwaszkiewicze, smutné vzpomínky herečky Krystyny Jandy na smrtelně nemocného manžela a „film ve filmu“ – fiktivní natáčení uvedeného románu. Tématem filmu však zůstávají dvě životní konstanty – potřeba a nemožnost lásky, která přichází příliš pozdě, a smrt, která přichází příliš nečekaně a brzy.
Pawel Szajda ve filmu  PU&SKVOREC

O filmu DOBRÉ SRDCE (The Good Heart) islandského režiséra Dagura Káriho jsme v Rozhledně Webmagazínu psali v článku Kinopremiéry 1. týden 2011 (viz http://www.webmagazin.cz/index.php?stype - =all&id=10945). Nyní přinášíme alespoň plakátek v perexu.  - Příběh trojice - stárnoucího majitele baru, mladého povaleče a letušky bez práce je sice uváděn distribučním sloganem "lekce otrlosti začíná..." ale to nejdůležitější "dobré srdce" nad vším zvítězí.


K obyčejnému lidskému štěstí někdy stačí málo a přesto se v jeho radosti řada lidí neohřeje. Britský režisér Mike Leigh (*1943), šestkrát nominovaný na Oscara, se na rodiné štěstí postarší manželské dvojice podívá ve snímku DAL&SÍ ROK (Another Year) - skvělou a intimní studií lidských osudů. Kolem šťastného páru Toma a Gerri (Jim Broadbent a Ruth Sheenová) obíhají nešťastné a osamělé životy jejich přátel a příbuzných. Jako jejich důvěrníci a otevřené duše vidí oba manželé do jádra zamotaných životů, přátelství a osamělosti, nadějí a zoufalství, přání a promarněných snů. To vše by bylo celkem v pořádku, pokud by se bláznivá a neprovdaná kamarádka Mary nešťastně nezamilovala do jejich syna...
Dvojice chápajících a milujících se manželů ve filmu DAL&SÍ ROK

Překvapením letošního ročníku Projektu 100 je polský film sedmatřicetiletého nadějného debutanta Boryse Lankosze (*1973) DRUHÁ STRANA MINCE (Rewers). Jde o černou komedii situovanou do padesátých let, do doby tuhého budovatelského socialismu. V centru pozornosti je nesmělá osamělá třicátnice Sabrinka (Agata Buzeková), které marně matka (Krystyna Janda) s babičkou shánějí ženicha. Až se objeví zdánlivě ideální Bronislaw (Marcin Dorocinski), charismatický a galantní mladý muž. Postupně poznáme jeho temnou minulost i záhadné povolání, které se brzy ukáže být hrozbou pro „disidentsky“ založenou rodinu. Film zazářil na festivalech v Santa Barbaře a Gdyni. Lze čekat, že i náš divák, mající podobné zkušenosti, zpozorní a film svým vtipem i svižným tempem ho zaujme.
Záběr z polského filmu DRUHÁ STRANA MINCE

Zájemci o bližší podrobnosti k filmům projektu 100 si je můžou najít na adrese www.projekt100.cz
Zdroj foto: projekt100.cz 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0483 s