Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Současná ekonomická situace je vlastně zábavná

25.01.2011   Jaromír Komorous   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Současná ekonomická situace je vlastně zábavnáV roce 2007 se svět vřítil do ekonomické krize. A co si budeme povídat, vězí v ní až po uši doteď. Že už to končí, je názor mamlase, který nechce vidět, v čem lidi žijí. A pak jsou tací, kteří to vnímají také, ale uchopí to jako látku k sepsání knihy. A protože jsou schopni si dělat legraci ze sebe, není jim cizí ani žumpa, ve které se lidstvo potácí. Ekonomové hledají formu, co a jak sdělit lidstvu. Peter D. Schiff a Andrew J. Schiff napsali Ekonomické bajky.

Ekonomické bajky pro studované i laiky. To je úplný název toho svazku. Neběhá mi z něj mráz po zádech, ale ze situace, o které autoři píší. Ale už po prvním kompletním čtení se mraky rozptylují a na světlo vyplouvají úsměvné momenty, či aspoň takové, jež vyvolávají úsměvné asociace s tím, co člověk prožíval ještě před těmi ohromnými šupami na americké burze a posléze po celém světě. A už někde na začátku čtu: Věděli to všichni, jen ekonomové tomu pořád nevěřili. To je ekonom opravdu takový zahleděnec do svého učení? Zahleděnec možná ne, ale dle předloženého textu zabedněnec. A takovým patří svět. Neradostné zjištění. Ale nic nového. To trápí lidstvo od chvíle, co se narodilo slovo kapitál.

Schiffové naštěstí nesrážejí patky ani před oficiální vizí jednotlivých státních establishmentů, ani před námi, zbytkovou populací. Vytvořili fiktivní souostroví a na jednom neobydleném ostrově nechali doživotně ztroskotat trojici kamarádů. To je důležité, protože ti sice začali expandovat ze svého nuzného postavení, kdy měli sotva jednu rybu denně, a svou snahu dotáhli na obchodovatelnou úroveň. Ostrov ovládli, začali obchodně komunikovat s osadníky teritoria na přilehlých kusech suché země a počáteční zoufalství začalo mizet. Jenže se začalo dařit a další generace zjistila, že bez zvolené samosprávy se už neobejde. A tak založila Usonii, republiku. Jakákoli oficiální forma samosprávy je první krůček do propasti zvané krize. Ale to není jediné, co si z knihy odnesete. Autoři sáhli víceméně po kratochvilném uspořádání svého textu, proto bajky, ale ke každé připojují shrnutí. Tam najdete obecný pohled na problém, jenž byl rozvinut v bajce. A do svaté trojice zde zapadá ještě ponaučení. Tedy, co si s tím počít. Volání po korekci lidského chování. I to tam najdete. Cestu za katarzí však nikoli a to mě ponouká k tomu, abych řekl, že Schiffové postupují v souladu s prvními osadníky pustého ostrova a tvoří svůj vlastní kapitál rádoby systémem padni, komu padni. To nefuguje ale nikde. V Čechách to jiné není. Vítané odlehčení vysokoškolských skript i nezávislá sonda. Jen tím jejich nadhledem, kdybychom se nakazili…

Je tu ještě jedna věc, zasluhující si přinejmenším poznámku. Knihu bohatě, s jiskrou a humorem ilustroval Brendan Leach. Úsměvná třešinka na důkladně upečeném dortu.

Autoři se snaží o jednu věc, které je zapotřebí zřejmě na celém světě. Snaží se o zlepšení ekonomické gramotnosti a dostávat ji v této podobě je milejší, než se o tom dozvídat třeba z vlády. To už záleží na náladě každého z nás. A ta se neřídí jen směnou ryb.

Peter D.Schiff, Andrew J.Schiff: Ekonomické bajky pro studované i laiky
Vydalo nakladatelství Dokořán v roce 2010
Obálka
www.dokoran.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0417 s