Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Sanssouci: Pohádkový klenot Německa, který vám vyrazí dech

24.03.2011   Michaela Wilhelmová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Sanssouci: Pohádkový klenot Německa, který vám vyrazí dech Kdo by neznal perlu francouzské architektury v podobě Versailles? O poznání méně lidí však tuší, že zdatný konkurent jako vystřižený z dokonalé pohádky čeká na své návštěvníky i v německém Braniborsku. Račte vstoupit. Tenhle výlet bude stál za to.

Postupim si všichni pamatujeme z hodin dějepisu jako místo podepsání jedné z veledůležitých dohod o rozdělení a obnově poválečné Evropy. O čem se ale mluví méně je fakt, že právě tady stojí fascinující skvost rozesetý do parku, který neprojdete ani za celé odpoledne. Zatajte dech, Sanssouci otvírá své brány.



Čínský čajový pavilon (Chinesisches Haus) patří k malým, ale o to rozkošnějším zastavením. Vytrhne vás z reality časoprostoru. Stejně jako ostatní stavby, i on spadá do komplexu parku Sanssouci v Postupimi. Chystáte-li se na výlet, připravte se, že vás čeká prochození plochy velké 289 hektarů.



Stanete-li se jedním z dvou milionů návštěvníků, kteří sem každoročně zabrouzdají, můžete se těšit na plejádu staveb ukrytých ve skvostném parku. O které kousky architektury jde? Obrazárna, Nové komory, Neptunova jeskyně, Čínský čajový pavilon, Nový Palác, Chrám přátelství a Antický chrám. K výčtu můžete přičíst řady soch i obelisk. 




Zámek Sanssouci i s terasami si nechá postavit pruský král Fridrich II. Veliký. Hodlá tu trávit letní měsíce. Evropě zrovna vládne rokoko, takže o stylu netřeba pochybovat. Kdo má rokoko za přeplácaný nevkus, měl by zajet do Postupimi. Opečovávaná památka působí místy jako domeček pro panenky, ale krásou se rovná secesi. Pod žlutým zámkem nesmějí chybět ani terasy a Velká fontána v obložení mýtických i alegorických soch. Monotónnost teras narušuje na 168 malých skleníků, respektive nik. Od zrodu stavby do teď v nich rostou fíkovníky.



Sama barokem čišící zahrada plná zeleně i barevných květů ve stínu soch je založená v roce 1745. V zeleni dnes navíc najdeme o pár desetiletí později dostavované římské lázně a kostel.



Roku 1990 se v Sanssouci změní hned několik věcí. Komplex se ocitne na seznamu UNESCO, ale také se sem vrací zakladatel zahradně-architektonické nádhery, Fridrich II. Veliký. Jeho poslednímu přání, spočinout ve svém milovaném Sanssouci, je vyhověno až staletí po jeho smrti, poté, co se obě Německa spojí zase v jedno...  



Fota: Autorka


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0384 s