Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Útěk ze Sibiře

07.04.2011   Kateřina Sovová   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Útěk ze Sibiře„Než zažít ruský gulag, raději zemřít na na nekonečném útěku.“ Peter Weir a jeho drsná pravda o jedné válce, která, navzdory historickým letopočtům, neskončila roku 1945...

Drama, založené na skutečné události z roku 1940, popisuje útěk mezinárodní skupinky vězňů z ruského gulagu. Uprchlíci se vymaní ze sevření nelítostné sibiřské zimy, projdou oblastí jezera Bajkal a překročí Transsibiřskou magistrálu. Před sebou však mají ještě mnohem krutější zkoušky lidské odolnosti a vůle, poušť Gobi, Himálaje a Tibet. Zachrání se až po 4 000 mílích v Indii.
(oficiální text distributora)


Jeden z nejzajímavějších hostů letošního Febiofestu, režisér a scénárista, Peter Weir, tentokrát použil svůj um, aby poukázal na hrůzy koncentračních táborů – gulagů - bývalého Sovětského svazu, ale také na obrovskou odvahu lidí, kteří se mu rozhodli, i za cenu vlastního života, těchto zařízení uprchnout. Film Útěk ze Sibiře vychází z knihy Slawomira Rawicze, polského důstojníka, který byl v roce 1939 zatčen NKVD a odvlečen do lágru na Dálném severu.

Přes obrovskou popularitu jeho knihy, v roce 2006 britská BBC odhalila, že Rawiczův příběh patrně není jeho vlastní, ale pouze čerpá ze skutečného případu skupinky uprchlíků, která dokázala během své dlouhé cesty urazit oněch neuvěřitelných 4000 mil a uniknout tak jisté smrti v zemi nikoho. Svoji výpovědní hodnotu tedy Rawiczův román určitě má, stejně jako na jeho motivy natočený film, který můžeme ode dneška shlédnout také v českých kinech.

Přestože na povedeném plakátu na první pohled upoutá jméno Colina Farrella, hlavní role – neohroženého a laskavého Janusze – se zhostil nepříliš známý Jim Sturgess (Králova přízeň). Svoji úlohu zvládá velmi dobře – ostatně stejně jako zbytek hvězdného obsazení, v němž hned po skutečně vyjímečném Farrellovi, coby mazaném ruském trestanci Valkovi, zaujímá mladičká Saoirse Ronan (Pevné pouto) v roli polské uprchlice, Ireny.

Útěk ze Sibiře disponuje velmi autentickou atmosférou, a to bez nutkavé potřeby současných režisérů ukazovat naturalistické (rozuměj nechutné) záběry následků mučení atd. Svým dílem tady naopak přispívá chytře zvládnutá kamera, snímající záběry zamrzlé sibiřské pustiny anebo nekonečné rozpálené pouště.

Co mě na filmu trochu vadilo, bylo použití angličtiny jakožto hlavního dorozumívacího jazyka mezinárodní skupinky uprchlíků. Je pravda, že jsem doposud neměla možnost knihu přečíst, a tak nedokážu s jistotou říct, jaká že byla realita (nicméně, vzhledem k výše zmíněným faktům ohledně Rawicze, dost možná ani on ne…). Každopádně, takřka dokonalá angličtina, v níž uprchlíci mezi sebou komunikují, mě dost rušila a na autenticitě jinak velmi poutavého příběhu rozhodně ubrala nějaké ty bodíky. (Samozřejmě chápu, že anglicky mluvící obecenstvo, jemuž režisér svůj film otevřeně adresoval, nehodlá číst titulky…).

V konečném hodnocení nicméně považuji Útěk ze Sibiře za další z dobrých filmů s válečnou tématikou. Snímek zároveň vcelku překvapivě otevřeně poukazuje na roli bývalého Sovětského svazu v novodobých dějinách, za což Weir jistě zasluhuje patřičný obdiv. Celkový dojem z jeho filmu podtrhuje výčet historických událostí v závěru, následujících po konci druhé světové války, mezi nimiž nechybí ani záběry Rusy okupované Prahy.

Osobní hodnocení: 80%

Útěk ze Sibiře (The Way Back)
USA/133 min/ do 12 let nevhodný
REŽIE: Peter Weir
SCÉNÁŘ: Keith R. Clarke, dle románu The Long Walk - Slavomir Rawicz
HRAJÍ: Jim Sturgess, Colin Farrell, Dragos Bucur, Ed Harris, Saoirse Ronan a další
PREMIÉRA ČR: 7.4.2011
DISTRIBUCE: Bioscop

foto: Bioscop


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Jakub - 3.3.2020 - 19:08

Pravda
Film je dobrej ale dost antirusky nesmysl, nerikam ze nehnali nepratele statu do gulagu stalin byl spatny ale z vojenskeho hlediska budme sakra radi ze obsadily to spatne polsko, je to zivotne dulezita vec, nebyt toho mohla moskva padnout a mozna by valka skoncila jinak a to by byl autor zastrelen nemci na sibiri, nebyt osvobozeni evropy rudou armadou jelikoz ty zapadni prasata by nas nechali pozdechat, nezalezelo jim a nezalezi jim na nas, a narozdil od nich nas chteli rusove chranit, zatimco to spatne “chudackovske” polsko jak je ve filmu ukazano, ktere nam mimochodem vzalo taky uzemi tak nepustilo armady SSSR pres hranice aby nam mohli pomoct proti hitlerovi, takze br br spatny je zapad ne sssr jak chce film vykreslit. A kecy typu ze meli smlouvu s hitlerem rusi... jsou jen blaboly lidi co tomu nerozumi, jelikoz sssr mel jako POSLEDNI smlouvu s hitlerem, mela ho anglie, francie, polsko daleko pred sssr, jen je nesmysl utocit jako prvni s chabym vojenskym prumyslem na nejsilnejsiho planety... hitler musel prvni dobyt slaby zapad pak jit na nejsilnejsi sssr a stejne nevyhral ani by nikdy nevyhral, rusi maj mentalitu jinou nez zapadni svet co je ubecenej.


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0517 s