Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Velikonoce v Národním divadle

14.04.2011   redakce   Divadlo   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Velikonoce v Národním divadle Neláká vás hvízdot, který dokáže vyloudit pomlázka v rukou zralých i těch mladších mužů? Nejste zrovna příznivci vaječného šílenství? Nebo prostě chcete jarní svátky prožít jinak? Máme pro vás výjimečné překvapení ve znamení dvou večerů  Stavovského divadla.

Spirituál kvintet a Bohemia Balet! Ve společném projektu se představí pouze jednou! Legendární folková kapela Spirituál kvintet a mladí tanečníci Bohemia Baletu (souboru Taneční konzervatoře hl. m. Prahy) vystoupí v předvečer svátků, v neděli 17. dubna 2011. Choreografii pod názvem Růže vytvořil Petr Zuska, umělecký šéf baletu Národního divadla, k loňskému 50. výročí slavné kapely, první folkové skupiny v České republice. Inspiroval se mimo jiné písničkou o tom, jak „krásná růže v sadu kvetla“ a jak se mládenec „vykrad´ v noci z domu krásnou růži uloupit“. Půvabnou píseň Jiří Tichota ze Spirituál kvintetu probudil k životu z tabulatur ze 17. století. Jiří Tichota vzpomíná na první taneční uvedení Růže: „S opravdovým dojetím jsme sledovali krásnou choreografii Petra Zusky a excelentní výkony mladičkých tanečnic a tanečníků ze souboru Bohemia Balet, které před námi oživily starodávné, prostinké nápěvy z našeho prvního alba Písničky z roku raz dva. Ty písničky byly starodávné hned nadvakrát: Jednak šlo většinou o dávno zapomenuté popěvky, často dochované jen v podivné notaci loutnových tabulatur z doby rudolfínské (a my byli prvními, kdo je tenkrát „vzkřísili“), jednak jsou to znějící vzpomínky na dobu našeho mládí – natáčeli je ti nejstarší z nás roku 1971!"Spirituál kvintet divákům také představí současný repertoár, jejž zahraje v nové sestavě. V živém provedení zazní ukázky dalších žánrů, kterými se v uplynulých 50 letech soubor zabýval: oblíbené spirituály a gospely, ukázky z přebohaté studnice světového folku, domácí lidové písně, další pozdravy renesance i vlastní tvorba.

Další slavnostní koncert, tentokrát komorního souboru Musica Bohemica, se uskuteční ve Stavovském divadle na Velký pátek 22. dubna 2011. Soubor je proslavený v celé České republice již 35 let a jeho zakladatelem a uměleckým vedoucím je významný umělec, všestranný hudebník Jaroslav Krček. Soubor interpretuje hudbu od vrcholného baroka přes velké oratorní formy klasicismu až k hudbě současné. Zvláštní a ojedinělá je interpretace a zpracování anonymní a lidové hudby, jež se stává součástí různých tematických programů, vánočních a velikonočních koncertů nebo výchovných koncertů pro mládež.Ve velkopátečním programu zazní duchovní hudba minulosti, přítomnosti i jarní lidové písně. Uslyšíme část České mše Jaroslava Krčka, Hořické pašije a výběr ze suity Český rok. Sólisty jsou Anna Hlavenková, Karel Jakubů, Jiří Březík.    




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.1174 s