Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Jan Saudek a dcera Marie vystavují svá díla

09.05.2011   Aneta Šimonková   Výtvarné umění   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Jan Saudek a dcera Marie vystavují svá díla Český fotograf, který se proslavil po celém světě, Jan Saudek, opět vystavuje. Tentokrát v tom ovšem není sám, protože k nahlédnutí jsou i obrazy jeho dcery Marie. Kde? V pražském Platýzu.

Café Bar Platýz má tu čest, že mistr zde vystavuje už poněkolikáté. “Nepodařilo se ještě žádnému fotografovi, který je známý po celém světě, aby vystavoval třikrát v Platýzu,” uvedl saudkovskou výstavu herec Miroslav Donutil. Přítomný byl samozřejmě i fotograf Jan Saudek s dcerou Marií a snažil se dopočítat, kolik má dcer. Nakonec se za pomocí své dcery dopočítal čtyř dívek a neopomněl upozornit na svou “hyperplodnost”. “Mám dvě děti, které jsou skoro stejně staré, ale každé má jinou matku,” narážel Saudek na své nejmladší potomky. Po nezbytném pobavení, které se za přítomnosti fotografa skoro čeká, se příchozí kochali fotografiemi a obrazy obou Saudků. Jestlipak zdědila i Marie Havlenová Saudková i typický rukopis z rodiny Saudků?

Zleva: Jan Saudek, Marie Havlenová Saudková a Miroslav Donutil

Jan Saudek má ještě bratra, dvojče Karla, který je bohužel už pět let v kómatu. Tento Saudek je známý jako kreslíř, jehož kresby, karikatury a komiksy jsou typické. Když ale začala malovat i jeho dcera Berenika, tak se ukázalo, že jablko nepadlo daleko od... Saudků. Jakmile se i Jan Saudek chopil štětce, jímž překresluje své fotografie, tak bylo znát, že rodina Saudků má velmi podobný styl. Co ale Janova dcera Marie?
 
Zatímco ostatní z rodiny Saudků zachycují figurální motivy, tak Marie může nabídnout i florální malby nebo krajiny. Její tvorba je jemnější než u ostatních tvůrčích členů rodiny. A to dokonce, i když naleznete motiv, kde se vyskytuje lidský faktor. Jak se Marie k malování vůbec dostala? Začala malovat před osmi lety, krátce poté, co se jí narodil jeden ze tří synů. Proč? „Asi proto, že maloval Jeníček. Nějaký čas jsem malbu studovala na škole, ale vždycky jsem toužila, aby mne ji naučil on. Jenže Jeníček nebyl stále k mání. Tak jsem se do toho nakonec pustila sama.“



V pražském Platýzu můžete shlédnout výstavu, jak maleb Jana Saudka a Marie z Havlenové Saudkové, tak i některé fotografie Jana. Platýz se nachází v průchodu mezi Národní ulicí a Rytířskou ulicí. Adresa je pak Národní 37 v Praze 1.


Foto: Aneta &Simonková


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0289 s