Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Jedno ucho naveselo, druhé nasmutno

12.05.2011   Jaromír Komorous   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Jedno ucho naveselo, druhé nasmutnoJeden primát mu nikdo nevezme. Podle jeho knih už bylo natočeno pět filmů. Všechny silně zabodovaly, stejně jako knihy, jež jim byly předlohou. Ano, jste doma. Filosof a hlavně spisovatel Petr &Sabach a jeho nový titul S jedním uchem naveselo. Po rozhlédnutí kolem sebe si řeknete, že vize z titulu není tak špatný osud. Chce to jediné. Naučit se je nosit natruc.

Petr &Sabach je výlučný a výtečný povídkář. Pevně rozkročen ve dvacátém století, s pamětí slona. Z jeho stránek vypadávají všechny ty roky a příběhy, které člověk skoro žil, a nebo jeho vlastní mají téměř stejnou synopsi jako ty autorovy. Jenže je skoro zapomněl, někdo dokonce je zapomenout i chce. Začalo to rockn´rollem. Sentimentálně vzpomínám. A pak koruna na pupíku. Jeho psaní, vsazené do kontinuity života v české kotlině je prostě bigbítové. A jako takové má, stejně jako žánr, o kterém píši, statisíce sympatizantů po celé zemi. Naturalisticky o pesimismu, s optimismem o sračkách. Hluboká studnice vlastního dětství a mládí. S úlevou si člověk řekne, že v tom nejel sám. A je mu v tom houfu stejně potrefených tuze dobře.

Knížka obsahuje deset povídek. Zatímco starší kousky, jež se už objevily i v jiných sborníkách, vynikají typicky šabachovským humorem, v němž je příběh vystavěn na anekdotickém, jindy téměř sarkastickém momentu života antihrdinů své doby, s laskavým pohledem na jejich nanicovatost, novější a prvně vydané texty mají zdánlivě vážnější charakter a hrdiny autor postaršil s přáním dodat jejich krokům jakousi pofiderní důstojnost. Ale nebyl by to &Sabach, kdyby nepostavil skoro bezvýznamný artefakt do pozice leitmotivu celé povídky a nepolidštil jím hrdiny vlastně na úroveň každého čtenáře jeho knih.

Co určitě stojí za povšimnutí, je slovní rejstřík autora, voyera života, zvláště toho okolo sedmdesátých let minulého století. &Sabach hojně využívá přímé řeči, vkládá svým figurám do úst dobový slang a vůbec v knize sype z rukávu množství hlášek, jež zaprvé věrně kolorují dobu jako takovou a zadruhé posunují děj žádaným směrem. Vůbec smysl pro detail a jeho potřeba na něj upřít pozornost mu dovoluje tu drobnůstku vystavit nahou, bez nánosu prachu, skoro se chce říct zrno zbavené plev. V tom světle se pak jeví každý komentář jako zbytný, zavádějící. Autor se tím dostává do sympatické šíře svých prací a jakoby si vážil času svých čtenářů a předkládá jim text, jenž si čtenář může dohrát dle své fantazie, potažmo invence.

Petr &Sabach patří k nejúspěšnější spisovatelům posledních dvaceti let u nás. Protože přichází s příběhy nám všem notoricky známými, ale umí je napsat líp, než kdokoli z nás. S každou jeho novou knihou se pěkně plní mozaika našich životů. Fajn, fajn.

Petr &Sabach: S jedním uchem naveselo.
Vydalo nakladatelství Paseka a nakladatelství Listen v roce 2011
Obálka
www.paseka.cz
fotografie www.luxor.cz



autor při křtu své knihy


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0235 s