Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Výletnictví

01.06.2011   Jaromír Komorous   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

VýletnictvíNakrájet salám a tvrdý sýr, vložit do dvou plátků chleba, zabalit do ubrousku, potopit do saku na záda, přidat láhev pití, bundu do deště a na tváře natáhnout náladu! A jde se. Možná, že se jede, ono to vyjde nastejno. Nejde o způsob přibližovací, nejde o cíle. Jde o samotný proces toho všeho, jde o vytváření prožitku. A ten můžete získat 5 km za místem bydliště. Nebo ne?

Výletnictví má v Čechách víceméně dlouhou tradici. Co na to my? Tradici podpořenou sociálním složením jeho vyznavačů, rozhodně věkovým složením cestovatelů i jejich fyzickou kondicí. O jejich kapitálu, k tomu určenému, nemluvě. V červnu se u toho zastavíme. Co nás všechny na tom zajímá? Jestli výletnictví lze považovat v Čechách a mezi Čechy za fenomén nejen doby, ale i přesvědčení, jestli české podhoubí k tomu všemu kamsi nevytěkalo a hlavně, jestli nás to ještě baví. Lze to vzít jako sondu do stavu společnosti. Lze to vzít jako pátrání v historii. Všelijak. Jsme zvědavi, zda téma zabere a kolik vás se s námi o svůj názor podělí.

Dokážu si představit, že první třída základní školy si udělá školní výlet do místní ZOO na půldne, zatímco devátá třída z toho samého ústavu odjede na výlet nejlépe přes noc. Dovedu vzít na vědomí, že rodiny mají léta oprašovaný scénář k návštěvě pořád jednoho místa a to jim dává jistotu rodinné pospolitosti, která se pak odrazí v chování se jeden k druhému další nejméně půlrok. Parta klukovských kamarádů si jistě zvolí jiný styl a cíl výletu než stejně stará partička dívek. Pokud ovšem správně vnímám atmosféru toho dění, obě zpočátku nezávislé skupiny hledají usilovně prostor ke strávení aspoň společného večera, jářku i noci.

Co k tomu potřebujeme? Většinou nic moc. Chuť, náladu, pořádnou mapu, kterou v tomto případě prozkoumáme předem, a když partneři výletu nedají pokoj, tak jim předhodíme i nějaký cíl. Ale v tom je krása výletnictví, cíl nemusí být vždy realizován. A když je, ke všemu ještě vykoupen nějakou stravitelnou strastí, zůstane uložen v paměti na hodně dlouho, někdy napořád a na srazech seniorů si pak často vyslechnete věty, které začínají: „Pamatuješ …?“.

ikonka www.uctr.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0311 s