Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Bruce Springsteen odkryl archiv

16.06.2011   Jaromír Komorous   Hudba   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Bruce Springsteen odkryl archivBoss Springsteen vydává jedno album za druhým. Dá se říct, že je v životní formě. V jeho bohaté diskografii mi loňský titul The Promise chyběl. Dvojalbum. Žádný vejškrabek. Žádný šuplík. Hotové dílo, i když zřejmě třicet let staré. Můžeme jen sledovat, kam se Boss Bruce Springsteen posunul, zda někde ubral plyn, či v něčem jej přidal. Nemá to zápletku. Jdeme na to! Už se to točí.

Ke kolekci "The Promise", je třeba znát její osudy,. Springsteen připravoval v té době album "Darkness On The Edge Of Town", materiál, který navázal snad na nejlepší jeho, možná životní, album "Born To Run". A na stole právní spor se svým tehdejším manažerem. Bruce nevydával a tak psal a nahrával. Plodné období. Dest kousků se na "Darkness", nakonec dostalo. Zbytek máme v úhledné selekci před sebou.

Ten výběr není v žádném případě přelomový. Stylově i tématickým zaměřením textů odpovídá době vzniku. Springsteen vyjel do světa s jednoduchým rock’n’rollem a zůstává mu věrný celé tvůrčí období, po které je světem sledován. Až poslední období utíká k různým folkovým a dokonce k folklórním fůzím. Ale základ, který si vystavěl, drží neochvějně. Prostě nářez, nasazení. Neuleví sobě, ani zúčastněným muzikantům. A jedno, jestli postaví do vedoucího partu dechy, kontrabas, či vlastní akustickou kytaru, hlas svůj, či přítomný sbor.

Skladby na albu nejsou z nejtvrdších v jeho repertoáru. Díky přítomným producentům můžeme vystopovat možná větší vyprávěcí schopnost protagonisty. A jména, jejichž styl, z dnešního pohledu až archaický, k nimž inklinovali. Možná překvapivě lze vystopovat borce takových rozměrů, jako je Phil Spector, Roy Orbison, Elvis Presley. Můžeme obdivovat Springsteenovo vedení melodické linky, zrovna tak jako překvapivé aranže, vedené kolikrát až objevným akordickým průběhem. Na rock´n´rollového muzikanta určitě. Tradiční kytarovou smršť nechal Boss na příště. Albu taky instrumentálně vládne spíše piano, saxofon. Kytary se dostanou ke slovu, to by nebyl Springsteen. Píseň "Because The Night" je hitem kolekce. Proslavila ji už Patti Smith. A pak je tu titulní "The Promise". Zde je Springsteenův projev nejblíž současnému. Album udělá radost nejen jeho obdivovatelům. 

Bruce Springsteen: The Promise
Vydala Columbia v roce 2010
Titulka
www.brucespringsteen.net ,fotografie tamtéž



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.2089 s