Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


TV tip - PALMETTO - krimi o tom, že plést se do cizích věcí se nevyplácí

01.07.2011   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

TV tip - PALMETTO - krimi o tom, že plést se do cizích věcí se nevyplácíI slavní tvůrci si občas vyberou "oddechový čas." Jeden z rebelů západoněmeckého filmu šedesátých let Volker Schlöndorff, proslulý zejména přepisy literárních děl, si odskočil natočit krimi příběh do Spojených států.


Připomeňme, že Volker Schlöndorff patřil ke skupině filmařů, kteří zaveleli začátkem 60. let k radikální změně tehdejší západoněmecké kinematografie. Spolu s kolegy Wernerem Fassbinderem, Alexandrem Kluge či Wernerem Herzogem mladíci prohlásili "papas kino" (Kino tatíků) za mrtvé a prosazovali "kloučkovo kino." Schlöndorff se učil filmařině u kolegů z francouzské nové vlny a jeho debut MLADÝ TÖRLESS podle románu Roberta Musila byl doslova zjevením. I v dalších svých filmech se téměř vždy inspiroval slavnými literárními předlohami - jmenuji třeba PLECHOVÝ BUBÍNEK podle Güntera Grasse, ZTRACENOU ČEST KATEŘINY BLOOMOVÉ podle románu Heinricha Bölla, HOMO FABER podle Maxe Frische či film podle prvního dílu románového cyklu Marcela Prousta Hledání ztraceného času pod názvem SWANNOVA LÁSKA. Po úspěchu v rodném Německu si odskočil do Ameriky, kde zaujal hned prvním filmem - zpracováním slavného dramatu Arthura Millera SMRT OBCHODNÍHO CESTUJÍCÍCHO s Dustinem Hoffmanem v titulní roli. Po SHROMÁŽDĚNÍ STARÝCH MUŽŮ, natočeném dle románu černošského spisovatele Ernesta J. Gainese přišel PŘÍBĚH SLUŽEBNICE podle hry Harolda Pitnera a drama NETVOR podle scénáře Jean-Claude Carri?ra s Johnem Malkovichem . V něm už začíná inklinovat k tématu zla v člověku, o což se pokouší i ve filmu PALMETTO, který nyní přichází na TV obrazovky.

Za předlohu filmu PALMETTO mu tentokrát posloužil kriminální román i u nás známého autora Jamese Hadleyho Chase (1906-1985). Bývalý novinář Harry Barber propuštěný z vězení se ač nerad vrací do ospalého městečka Palmetto na Floridě a k přítelkyni Nině. Čas ubíjí v alkoholu. Až do doby, kdy mu místní kráska Rhea Malrouxová nabídne "kšeft" za padesát tisíc dolarů. Přiznává, že chce vylákat nějaké peníze ze svého umírajícího muže sedícího na milionech a po novináři požaduje maličkost - aby sehrál roli vyděrače ve fingovaném únosu své dcery Odetty. Harry do toho jde netuše, že vše, co se může zvrtnout se také zvrtne. Něco je na nové roli příjemné jako milování se sexem posedlou Rheou i rozvernou Odettou. Jenže když už má na kontě dvě mrtvoly aniž ví jak k nim došlo, když cítí v patách státního návladního (byť je to trochu jeho příbuzný) a když mu jde o krk ví, že udělal životní chybu. Každý z aktérů hry se vydává za někoho jiného a on si uvědomí, že to byl on, kdo byl vybrán, aby byl jednou z plánovaných obětí, na níž se svalí vina...

Snímek z rodu tzv. film noir (černého filmu) je zdařile odvedenou profesionální prací plnou thrillerového napětí a postupného odhalování viníků a jejich dvojí tváře. Herečtí představitelé si jej také skvěle užívají - jak Woody Harrelson v roli novináře Harryho, Elisabeth Shueová (Rhea a paní Donellyová), Gina Gershonová (Nina) a mladá Chloe Sevignyová (Odette) v rolích tří odlišných, ale sexuálně velmi atraktivních žen. &Skoda, že v atraktivním a rozhodně zajímavém filmu s mírným symbolickým přesahem jsou některé scény na hranici uvěřitelnosti (kyselinová "lázeň").
 Foto: tower.com, Warner Bros
******************************************
PALMETTO (Palmetto/Dumme sterben nicht aus),
USA/SRN 1998, režie Volker Schlöndorff,
 uvede NOVA v úterý 5. července od 23,30 hodin

Elisabeth Shueová a Woody Harrelson ve filmu PALMETTO


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0503 s