Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


KINOPREMIÉRY - 28. týden

11.07.2011   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

KINOPREMIÉRY - 28. týdenFanoušci a hlavně fanynky Harryho Pottera zase mohou strhnout kina, kam přichází v české premiéře film HARRY POTTER A RELIKVIE SMRTI - ČÁST 2 Pokud vás dnes už přerostlý dětský čaroděj neoslovuje, pak kina nabízejí hořkou komedii JMENUJI SE OLIVER TATE případně dokument o ženách bez partnerů GENERACE SINGLES.

HARRY POTTER A RELIKVIE SMRTI - ČÁST 2 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part II).

Nevím jestli je nutné mnoho slov dodávat k fenoménu Harry Potter. Zvláště když nedávno byla v kinech první část RELIKVIE SMRTI (o filmu jsme psali v článku Na co do kina - 46. týden 15.11.2010 - http://www.webmagazin.cz/index.php?stype=all&id=10788). - V druhé části se dočkáte výpravného finále v němž eskaluje bitva mezi dobrem a zlem do otevřené války čarodějného světa. Nikdy nebylo v sázce tolik jako teď. Nikdo už není v bezpečí.

 


Harry Potter (Daniel Radcliffe) a jeho přátelé Hermiona Grangerová a Ron Waesley (Emma Watsonová a Rupert Grint) mají již část svého nebezpečného putování za sebou. Několik viteálů je zničeno, ale několik z nich stále přežívá kdesi ve světě. Proto může zlovolný Lord Voldemort (Ralph Fiennes) dál šířit po světě nenávist a násilí, pronásledovat své nepřátele a společně se svými přivrženci směřovat k ovládnutí světa. Naštěstí naděje na jeho porážku nikdy neumírá, a tak Harry a jeho přátelé, podporovaní neúnavným odbojem v Bradavicích, neustále pokračují v namáhavé cestě. Vše ale směřuje k závěrečné a velkolepé bitvě...

Film příznivce Harryho potěší, ale také zarmoutí. Zarmoutí proto, že jde o poslední dobrodružství celé ságy. Autorka předlohy J.K.Rowlingová sice před davem hysterických příznivců nevyloučila možnost Harryho návratu, ale řekla to snad jen proto, aby ji poblázněný dav neukamenoval. Uvidíme. Podstatné je, že - stejně jako v předchozích sedmi filmech - se znovu setkáte s hlavními hrdiny ságy. A navíc se poprvé dočkáte modního formátu 3D. Snímek natočil režisér David Yates, který si tak na konto připsal již čtvrtou "potterovku." Do kin uvádí Warner bros.

**************************
 

JMENUJI SE OLIVER TATE (Submarine)
Film nesený na vlně stále vděčného zájmu o problémy dospívání. Patnáctiletý Oliver (Craig Roberts) ho prožívá v 80. letech na velšském pobřeží. Má dva cíle: zachránit manželství svých rodičů za pomoci pečlivě promyšleného plánu a přijít o panictví před svými narozeninami. Obává se, že jeho matka prožívá románek s úlisným sousedem, samozvaným duchovním guru s příšerným účesem a chce mu zabránit. Zároveň se pokouší dvořit své spolužačce Jordaně,co nosí červenou bundu, ráda zapaluje věci a tváří se děsně cool a nad věcí.

Film vznikl podle slavné knižní předlohy Joea Dunthornea SUBMARINE, prvotiny, která získala cenu Curtise Browna a byla zatím přeložena do deseti jazyků. Autoru je 28 let, žije v Londýně a kromě psaní nachází čas i na sport - je útočníkem ve fotbalovém týmu anglických spisovatelů (England Writers‘ Football Team).

Ivo Anderle z produkční společnosti Aerofilms, která film distribuuje do kin, uvádí: "JMENUJI SE OLIVER TATE navazuje na nejlepší tradici britských komedií, které jsou i nejsou k smíchu..." Sám režisér Richard Ayoade (dosud známý jen seriály, videoklipy a celovečerním záznamem koncertu Arctic Monkeys v Apollu) k filmu řekl: "Spousta humoru v knize spočívá v napětí mezi tím, co si myslíte, že se stalo, a tím, jak to popisuje Oliver. Bylo otázkou, jak toto napětí převést do filmu. Chtěli jsme v příběhu udržet Oliverovu vypravěčskou nespolehlivost a porovnat ji se skutečností – nikoli pouze takovou, jak nám ji ukazuje Oliver. Ovšem i tak je film poměrně subjektivní." Poté dodal: "Pokud se ve filmu objeví mladý hrdina, často bývá naprosto bezúhonný. Líbilo se mi, že Oliver je tak trochu zlý, odtažitý a sobecký. To mě na něm zaujalo a jeho názory byly navíc velice vtipné a nabubřelé. Vždycky jsem měl slabost pro knihy, které pojednávají o lidech v tomto věku,jako například „Kdo chytá v žitě“, „Franny a Zooey“, a pro filmy jako ABSOLVENT, Á MA SOEUR či HAROLD A MAUDE."

V recenzi Anety K. se můžete dočíst: "Olivera ani snad nejde nemít rád, když tohohle kluka s bohatou fantazií, cynickými nápady, seriózními názory a šarmem zatoulaného štěněte tak dokonale hraje nováček Craig Roberts. Film je ale vůbec skvěle obsazený a jeho postavy jsou poutavé, někde tak akorát mezi dobře odpozorovanou vtipnou karikaturou a portrétem osamělého a nejistého člověka, který se musí osmělit a vstoupit kvůli druhým i do neznámých vod (původní název zní Ponorka)"

 
*******************************************************

GENERACE SINGLES
Aktéry dokumentárního filmu režisérky Jany Počtové (známé jak dokumenty tak i TV filmy SAMOTÁŘKA MÍLA a PORTRÉT KRÁSNÉ DÁMY) lze charakterizován jednou větou:"Jsou svobodní, flexibilní, ekonomicky nezávislí... a nezadaní. Čeština pro ně nemá přiléhavý výraz, a tak se jim říká Singles – v angličtině svobodní, nezadaní, ale také jednotliví, sami."

Film GENERACE SINGLES vznikl v koprodukci HBO a nezávislého producenta Filipa Čermáka jako součást cyklu „BEZ CENZURY.“ Přináší výpovědi šesti hrdinů, které režisérka sledovala po dobu jednoho roku. Dokumentaristka zjišťovala, kdo jsou singles, jak žijí, proč jsou bez partnera, zda ho hledají nebo už rezignovali. Výpovědi jsou upřímné. Vypráví o promarněných šancích na život ve dvou, o strachu z neúprosně utíkajícího času, o sexu a intimitě, o stále se tenčící nabídce potenciálních partnerů a také o tlaku rodičů a okolí, aby si už konečně někoho našli....

Film klade otázku: Není na čase zauvažovat, zda jsou dlouhodobé vztahy přežitkem nebo těžce dosažitelným ideálem? A jak současný svět ovlivňuje naše vztahy? Kam zmizel strach ze samoty? Tento zábavný a dynamicky pojatý film se totiž týká už téměř 30 % naší populace…
 
Ve filmu se příběhy hlavních postav filmu propojují s názory odborníků na toto téma, které zasahuje do ekonomie, sociologie, psychologie, marketingu, etologie a hlavně zprostředkovaně nebo přímo do života každého z nás. Kromě odborníků z předpokládatelných disciplín ve filmu vystupují například i hvězdy českého pick-up artu – vědeckého pohledu na balení žen, majitelé seznamovacích agentur, organizátoři víkendů pro nezadané, provozovatelé internetových seznamek nebo stále populárnějších akcí typu speed-dating atd. Do kin uvádí nová distribuční společnost EuCiGo.


 
Foto: csfd.cz, filmy-novinky.cz, singlesfilm.cz 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0362 s