Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


TV tip - KLETBA BRATŘÍ GRIMMŮ

04.09.2020   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

TV tip - KLETBA BRATŘÍ GRIMMŮPohádka pro dospělé? Horor? Parodie? Fantazie? Životopisný příběh? -To všechno tak trochu může být charakteristikou filmu KLETBA BRATŘÍ GRIMMŮ. Jak se to směstná do jednoho díla slavného anglického režiséra v němž se vedle Matta Damona a Heatha Ledgera zaskví i čeští herci Tomáš Hanák, Miroslav Táborský a další?





Původní záměr režiséra Terry Gilliama bylo natočit životopisný film o známých německých bratřích, kteří prosluli sepisováním pohádkových příběhů, strašidelných ale tak pěkných, že je dětem čteme dodnes. Ale nebyl by to režisér proslulý jako jeden z kultovních Monty Pythonů, aby si jejich životopis neokořenil dávkou skutečně originálního humoru a nepustil si se scénáristou Ehrenem Krugerem fantazii na špacír. Sice bylo od začátku jasné, že tahla kombinace nebude moc pro děti, ale i dospělí mají nárok na svoji porci kouzel a čar, nadsázky, dobrodružství a hororu. Ostatně Terry Gilliam si už podobný postup vyzkoušel v DOBRODRUŽSTVÍ BARONA PRÁ&SILA a jak uvidíte vizuální efekty a fantastická kouzla mu někdy jdou lépe než práce s živými lidmi.

Jeath Ledger jako Jacob Grimm a Matt Damon jako Wilhelm Grimm
 
Abychom uvedli čtenáře do děje: Oba bratři Grimmové Wilhelm a Jakob (Matt Damon a Heath Ledger - viz foto v závěru) putují světem. Dětství prožili v chudobě a oni se rozhodli, že živořit je nebaví. Při svých toulkách využívají pověrčivosti tehdejších německých venkovanů a za patřičný obnos vyhánějí z lesů i domů zlé duchy, čarodějnice i jiné potvory, na něž venkov věří. Podvod však jednoho dne praskne a povedení bráškové jsou předvedeni k francouzskému veliteli (Francie tehdy v 19. století okupovala Německo). Tento sadistický zloduch jim dá vybrat mezi mučírnou nebo zvláštním úkolem - vyjít do obávaného marbadenského lesa, kde se už delší dobu ztrácejí malé holčičky (dalo by se možná říci "Červené Karkulky"). Grimmové se nejprve domnívají, že v lese řádí konkurence, ale brzy zjistí, že se tam opravdu dějí kouzla. Rázem se ocitnou uprostřed pohádky, v níž hraje významnou roli zlá královna ze zakleté věže (Monica Bellucciová), která chce v krvi nevinných dívenek najít svoji ztracenou krásu (podobně jako Čachtická paní). Ještě, že ve vesnici žije krásná Angelika (Lena Heaedeyová) ovládající jako Xena bojová umění a mající silně vyvinutý orientační smysl. S její pomocí boj s kouzly, Tomášem Hanákem jako vlkem i s francouzským velením vyjde vítězně...

Matt Damon, Monica Bellucciová
Film je obtížné jednoznačně hodnotit. Výtvarné vize jsou znamenité, spojení fantazie a reality přesvědčivě funguje, černý humor, pro Gilliama tak typický, trochu zaniká ve směsici efektních trikových scén a jako informaci o dílech spisovatelů se mnoho nedozvíte. Přesto jde o efektní podívanou hrající si s motivy oblíbených pohádek, jejíž některé scény vám zůstanou v paměti trvale (např. požár kouzelného lesa nebo obživnutí hroudy bláta ze studny a jeho přetvoření ve zlého "perníkového" mužíčka). Sice trochu chaos, ale chaos zajímavý, barvitý a napínavý. Snímek vznikl v britsko-české koprodukci a realizoval se v naší zemi v roce 2006 za účasti početného českého štábu i herců.

Zdroj foto: fdb.cz (SPI), csfd.cz, ceskatelevize.cz
****************************************************************
KLETBA BRATŘÍ GRIMMŮ
(The Brothers Grimm),18,15 hodin
Velká Británie/ČR 2006, režie Terry Gilliam,
uvádí Film Plus v neděli 6. září v úterý od 13,50 hodin a v úterý 8. září od 18,15 hodin

 

 
 

 
 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0904 s