Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Když filozof napíše memoáry

04.08.2011   Zdenek Huspek   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Když filozof napíše memoáryTitul obsáhlé knihy je maličko zavádějící a zpočátku jsem autora podezíral z využití populárního spisovatele k promotion svého filozofického povídání. Svým způsobem tomu tak je. Na Hrabala se dostane až v polovině textu – avšak naprosto kontinuálně. Lež jedno po druhém.

Obava, že knihu profesora filozofie Ivo Tretery bude nutno číst s několika slovníky po ruce, je lichá. Obava, že autor bude do čtenáře hustit poučky svého oboru je lichá jakysmet. A obava, že v knize O 460ti stránkách bude plno míst, jež člověka nacházejícího se mimo pražské dění donutí některé stránky přeskočit na zajímavější pasáže o kus dál se ukázala, dopadla co do lichosti jako předchozí dvě. 


Se smyslem pro zachycení dobových reálií nás autor seznamuje se svým útlým dětstvím, školními a studijními léty a my tak před sebou máme dějiny této země z pohledu vnímavého jednotlivce. A je to čtení skoro napínavé, byť téma je na první pohled tisíckrát omleté spoustou jiných autorů. Ani portréty Treterových kolegů, učitelů i některých žáků v době působení na filozofické fakultě UK nejsou určeny jen pro znalé prostředí, některá jména jsou čtenáři přinejmenším povědomá.


Čekání na Hrabalův příchod tak uteče velmi rychle a pak už jen sledujeme řadu příhod, rozmluv, záznamy debat a s úžasem zjišťujeme, že Bohumil Hrabal byl nejen jedním z našich největších spisovatelů, ale také svébytným filozofem. V knize ho poznáváme v situacích a promluvách, které se do jeho knížek nevešly anebo nedostaly a my sledujeme děj popisovaný jakoby z druhé strany jeviště pohledem, který se v divadle naskýtá jen technickému personálu anebo hercům v pauzách jejich rolí. Hospodské anabáze a střídání lokálů podle jejich vzniku nebo spíš zániku by mohlo vzbudit dojem, že aktéři příběhů neměli nic jiného na práci než vysedávání u piva, ale opak je pravdou. Z každým z nich zůstalo dílo ať už umělecké či vědecké většího či menšího rozsahu a hodnoty a člověk si někdy říká – jak to mohli všechno stihnout? Jak je z memoárů Ivo Tretery vidět, stihli. A je to dobře.


Ten malinko zavádějící titul knihy netřeba řešit. Popis doby před a poválečné a hlavně neradostných let padesátých najdeme i u Hrabala, byť ztvárněné pohledem umělce a místy jen naťuknuté. V knize Vzpomínky na Bohumila Hrabala a na život vůbec sledujeme sínusoidu našich dějin – anebo našich životů – od autora nanejvýš povolaného, což za přečtení určitě stojí.


Ivo Tretera: Vzpomínky na Bohumila Hrabala a na život vůbec
Vydalo nakladatelství Paseka, 2011

ikonka: Paseka



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0853 s