Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


TV tip - TUCET ŠPINAVCŮ ve výcviku a bojové akci

19.08.2011   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

TV tip - TUCET ŠPINAVCŮ ve výcviku a bojové akciZločinci a vrazi vyrážejí po tvrdém výcviku do boje. A to do opravdové války. Svůj úkol bezvýhradně splní.


Film TUCET &SPINAVCŮ se dnes už řadí mezi klasiku v žánru válečného filmu. Jeho hrdinové - onen tucet "špinavců" - jsou lidé, kterým byste se určitě raději vyhnuli. Všech dvanáct bylo americkými soudy odsouzeno za těžké delikty k trestu smrti nebo na doživotí. Tento společenský odpad je přidělen - nejpíše za trest - majoru Reismanovi (Lee Marvin). S nimi přichází šílený úkol: vycvičit je na vojáky a později nasadit do útoku na francouzský zámeček nedaleko Paříže, kde se schází elita německých důstojníků. Při úspěchu je vybraným otrlým zločincům bez skrupulí a morálního cítění slíbena milost - pokud ovšem útok přežijí.

Major Reisman, inteligentní voják vynikající odvahou a statečností ale stále na štíru s disciplínou, úkol vycvičit podivnou elitní jednotku splní a tvrdými metodami (dokonce k nelibosti svých nadřízených) z nich udělá skutečné vojáky. A to i přesto, že dvanáctka se zpočátku odmítá podřídit, z trucu se přestane mýt a holit - odtud titul "špinavci". Ze sociálně, rasově i charakterově odlišných mužů, kteří mají na začátku společný jen vypjatý individualizmus a nenávist k jakékoli autoritě, vznikne prefektně secvičené komando. Reismanovi se podaří v mužích vzbudit pocit sounáležitosti , oddanost veliteli i svěřenému úkolu. Svůj úkol také bezchybně splní, stojí to však většinu z nich život.

TUCET &SPINAVCŮ je opravdovým dramatem, vycházejícím z přesně vystižených charakterů a z perfektně rozehraných situací, jejichž drsnost je zlehčována černým humorem. Většina filmu je věnována výcviku, kde je válka a smrt jen hrou, ale v níž se rozkryje většina charakterů. K uměleckému i komerčnímu úspěchu filmu nesporně přispívají herecké výkony takových es jako Charles Bronson, John Cassavates, Telly Savalas, Donald Sutherland či v uniformách Ernest Borgnine nebo Robert Ryan.

Film vznikl podle románu E.M.Nathansona, který vyšel i česky v nakladatelstvbí Naše vojsko. Později se stal základem celé série TV pokračování a dokonce TV seriálu. Režisér Robert Aldrich (1918-1983) v době natáčení (1967) už patřil mezi zkušené veterány a měl za sebou Řadu úspěšných chlapsky tvrdých filmů - třeba westerny APAČ či ČTYŘI Z TEXASU, kruté drama CO SE VLASTNĚ STALO S BABY JANE?, historickou velkopodívanou SODOMA A GOMORA, válečné snímky ÚTOK či DESET VTEŘIN DO PEKLA, případně můžeme zmínit i dobrodružný film PŘÍBĚH FÉNIXE.

O rok později vznikl film s podobným námětem - jmenoval se ĎÁBELSKÁ BRIGÁDA. V něm režisér Andrew V. McLaglen zavedl diváky do Irska, kde vzniklo speciální výcvikové středisko, v němŽ je velitel postaven před těžký úkol - za pomoci kanadské profesionální jednotky vycvičit a na boj připravit americké povaleče, rváče a dezertéry. I tam se podařilo vytvořit elitní vojenskou jednotku později známou jako Zelené barety. Ta se osvědčí hned v první bojové akci, kdy bez jediného výstřelu odzbrojí celou německou jednotku v Itálii.

A stejný režisér Andrew V. McLaglen se k tématu "špinavců" vrátil o sedmnáct let později a natočil TUCET &SPINAVCŮ: DRUHÁ MISE, v němž vysílá tucet odsouzenců zlikvidovat německého generála Dietricha, opět s Lee Marvinem v rolki majora Reismana. TUCET &SPINAVCŮ doplňuje ještě trojka s podtitulem SMRTELNÁ MISE a čtyřka s podtitulem OSUDNÁ MISE, obě v režii Lee H. Katzina. Ve trojce převzal velení výcviku Telly Savalas a delikventi mají ve Francii najít a hlavně odvézt do bezpečí na britské ostrovy skupinu vědců, která nesmí padnout do německých rukou, aby se Hitler nedostal k novým typům zbraní. Čtyřka - opět se Savalasem - zavádí komando do Jugoslávie, kde mají zlikvidovat vlak s vybranými elitními důstojníky SS.
Foto: filmove-novinky-online.cz, miradas.net
**********************************************
TUCET &SPINAVCŮ
(The Dirty Dozen), USA 1967, režie Robert Aldrich,
uvádí Nova Cinema v úterý 23.8. od 20,00 hodin.



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0483 s