Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  úterý 16.4.2024, svátek má Irena 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Anglická gramatika, jako když pedagog bičem mrská

06.10.2011   Michaela Wilhelmová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Anglická gramatika, jako když pedagog bičem mrská Oproti češtině je anglický jazyk procházkou lingvistickým rájem. Samozřejmě, až na ty časy. Ale co si budeme namlouvat, všechny je nepoužívají ani rodilí mluvčí. Angličtina patří na většině základních škol k předmětům, kterým se vaše robátka nevyhnou. Že mají v cizí gramatice aslepoň zpočátku lidově řečeno bugr? Usnadněte jim učení...

Je to málem s podivem. Angličtina, západogermánský jazyk jak jinak, než z Anglie, se stává mezinárodním dorozumívacím prostředkem. Stejným, jako bývala ve středověku latina. Proč ten podiv? Co do počtu rodilých mluvčí stojí až na třetím místě. Přesto to bude angličtina, kterou se pravděpodobně váš potomek (a možná i vy sami, v jazykových kurzech) bude trápit v základoškolských lavicích. Právě pro druhý stupeň je určena tato pomůcka v podobě laminovaných tabulek shrnujících vše, co by vám mělo stačit k základním dovednostem anglické gramatiky. 

"Zahoďte rozsáhlé učebnice i tlusté slovníky," radí vydavatelství Fragment. Jako alternativu nabízí právě tabulky. Lze s ním souhlasit? Zčásti. Slovníky určitě nezahazujte, tabulky vám sice pomohou i s několika základními slovíčky a frázemi, ale na košatou konverzaci to rozhodně nebude. A pokud jde o učebnice gramatiky, to je již otázka mnohem složitější. Věřím, že existují žáci, kterým stačí pravidla naservírovat jako shrnutý poznatek uzavřený v tabulkách, aby vás příští hodinu překvapili brilantní znalostí látky. Takových ale nebude ani polovina. Řekněme proto, že tabulky jsou užitečnou pomůckou. Ovšem těm, kdo již o gramatice něco málo vědí a potřebují znalost doplnit, rozšířit, či osvěžit. Tabulky se mi proto jeví jako perfektní kognitivní pomůcka, za učebnice bych je ale neměnila.   

A co všechno vás tabulky naučí? V podstatě vše ze základní gramatiky. V šesti skupinách, respektive tabulkách, na vás tak čekají slovní druhy od podstatných jmen přes jména přídavná, příslovce, číslovky, předložky a spojky, ale i slovesa a jejich záludné nepravidelné i pravidelné časy, nebo třeba užitečné fráze pro konverzaci. Zapomínat nesmíme ani na poslední z tabulek. Ta vás naučí slovosled a tvoření souvětí.

Verdikt? Pozitivní. Tabulky si nepořizujte s vizí, že se z nich angličtinu naučíte. Pořiďte si je, pokud v ní vy či děti tápete, či se jí učíte a potřebujete mít po ruce vždy přehlednou rukověť. Grafika je sice prostá a nenápaditá, chce se říct nekreativní a barvy zbytečně ubírají na čitelnosti, ovšem, to by u pomocníka, kterého s radostí zastrčíte pod lavici, nemělo zase tak vadit... 

Angličtina – školní tabulky – přehledné základy gramatiky
Autor: Iva Dostálová
Počet stran: 12
ISBN: 978-80-253-1218-6
Cena: 129 korun, v e-shopu vydavatele (Fragment) 114 korun
www.fragment.cz (ikona a ukázka tabulek převzaty tamtéž)



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.028 s